Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare tuner ACCUPHASE T-100

victordascalescu54

Postări Recomandate

Buna dimineata,

M-am hotarit sa pun in functiune tunerul acesta care are o varsta venerabila dar inca se gaseste in topul preferintelor celor pasionati de FM.

Avind in vedere ca aparent  nu prea se pare sa se fi umblat in el in decursul vietii (a avut doar doi proprietari tata si fiu in Germania) m-am pregatit cu cartea service si cu o serie de pareri ale unora care au avut asa ceva. Componentele se pare ca sunt de cea mai buna calitate pentru acea data cand a fost conceput si fabricat ('72 - '75) adica tot ceea ce este condensator electrolitic este ELNA , tot ceea ce este pe calea de sunet este Poliester (cred ca la acea data polipropilena era la inceputuri) iar rezistentele sunt japoneze, majoritatea lor cu pelicula de carbon si cate ceva pelicula metalica acolo unde probabil era necesar. Constructia robusta , modulara pe conectori auriti, ajuta foarte mult la servisare (mi-a adus aminte de Revox, vechia mea dragoste)

Am facut o lista cu ceea ce ar putea necesita inlocuirea dar nu am de gand sa umblu la piese decat dupa ce-l pun in functiune asa cum este.

Dar...surpriza, la punerea in functiune deja a aparut o problema, canalul dreapta nu se aude. Dupa mai multe teste banale (inversare de module audio si curatare comutatoare) am constatat ca buffer-ul dele placa audio functioneaza, in schimb partea diaintea acestuia are o problema. Bine ca modulul decodor este in regula. 

Am verificat in prima faxa tensiunile conform schemei originale si am constatat urmatoarele:

U+=+15,47V inloc de +16V
U-=-16,2V inloc de -16V
Emitor Q1 = -0,592V inloc de -0,6V
Emitor Q3 = +14,15 inloc de +14V
Emitor Q4 = +3,38V inloc de+3,4V
Emitor Q5/Q6 = +3V inloc de -0,6V
Emitor Q7 = +15,5V inloc de +14V
Collector Q7 = -15,63V inloc de-0,016V masurata comparativ pe modulul left care functioneaza.

Neavind mare experienta la tranzistoare, am gandit ca defectul ar putea fi de la Q5/6/7 dar m-am gandit sa verific si componentele pasive adiacente.

Desigur ca a trebuit sa extrag cei 3 tranzistori. Masuratorile componentelor pasive au fost OK in parametri atit rezistentele cat si condensatorii.

La tranzistoare, respectiv Q5/Q6 = 2SC1746-GR si Q7=2SA856 -GR nu m-am priceput decat sa verific jonctiunile b-c si b-e cu instrumentul pe diode, rezultatul fiind aparent normal circa 0,7v cu respectarea polaritatilor NPN si PNP.

Cam aici m-am blocat si cer AJUTOR colegilor experimentati

PS. am prin sertare ceva tranzistori low-noise BC 414 si BC416 dar nu stiu daca pot substitui pe cei originali.

acesta este linkul cu manualul si schemele   https://elektrotanya.com/accuphase_t-100_sm_1.pdf/download.html

Multumesc anticipat celor care vor avea rabdarea sa citeasca si sa ma ajute.

t 100.jpeg

s-l1600.jpg

t-100-k.jpg

cablaj t 100 aud.jpeg

audio board T 100 measurments.gif

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sla a spus:

Din masuratorile la Q7 acesta pare blocat sau defect. Ce tensiune este in baza lui Q7?

Din pacate nu am masurat tensiunea si m-am grabit sa dezlipesc tranzistorii. Pe un instrument care masoara hfe asta are 290, ceilalti NPN au 350 (Q5) si 230 (Q6)

PNP este 2SA 776A gr si cei doi  NPN sunt 2SC1416A gr

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Daca zici ca toate piesele sun bune verifica continuitatea masei la punctul 4 al placii,masoara daca R14 si R17 sunt legate la masa.

Link spre comentariu
Acum 37 minute, victordascalescu54 a spus:

Din pacate nu am masurat tensiunea si m-am grabit sa dezlipesc tranzistorii. Pe un instrument care masoara hfe asta are 290, ceilalti NPN au 350 (Q5) si 230 (Q6)

PNP este 2SA 776A gr si cei doi  NPN sunt 2SC1416A gr

Tranzistorii par buni. Pune-i la loc, masoara tensiunea in baza lui Q7 si verifica rezistentele din jurul tranzistoarelor.

Link spre comentariu
Acum 52 minute, sla a spus:

Tranzistorii par buni. Pune-i la loc, masoara tensiunea in baza lui Q7 si verifica rezistentele din jurul tranzistoarelor.

rezistentele si condensatorii le-am verificat si sut OK.

1 oră în urmă, vio2007 a spus:

Daca zici ca toate piesele sun bune verifica continuitatea masei la punctul 4 al placii,masoara daca R14 si R17 sunt legate la masa.

am sa masor, dar buffer-ul (partea de iesire cu Q8 si Q9) functioneaza, este primul lucru pe care l-am verificat bagind semnal mono.

Presupun ca partea de montaj (iesire/buffer) fara masa nu ar fi functionat.

Link spre comentariu

Q7 este blocat, asta-i clar din masuratorile tale. Trebuie sa gasesti cauza blocarii lui, de aceea prima data trebuie sa masori tensiunea din baza.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, sla a spus:

Q7 este blocat, asta-i clar din masuratorile tale. Trebuie sa gasesti cauza blocarii lui, de aceea prima data trebuie sa masori tensiunea din baza.

In cazul asta va trebui sa le lipesc la loc....asta-i viata.

Link spre comentariu

Pai depanarea nu se face masurind componente ci masurind tensiuni.

Daca te gindeai mai bine, masurai mai intii tensiunile intre pinii tranzistoarelor mai ales ca lucreaza in regim liniar, si abia apoi la tranzistorii la care intradevar nu puteai trage concluzii cu ei in circuit, ii dezlipeai si faceai masuratori cu ei pe masa.

Link spre comentariu
Acum 53 minute, sesebe a spus:

Pai depanarea nu se face masurind componente ci masurind tensiuni.

Daca te gindeai mai bine, masurai mai intii tensiunile intre pinii tranzistoarelor mai ales ca lucreaza in regim liniar, si abia apoi la tranzistorii la care intradevar nu puteai trage concluzii cu ei in circuit, ii dezlipeai si faceai masuratori cu ei pe masa.

Am spus de la inceput ca nu am mare experienta la tranzistori. Eu m-am luat dupa manualul service unde erau indicate niste tensiuni, si eu pe alea le-am masurat. Ni ma tem sa invat ce se mai poate invata la 66 de ani si nu este rusine sa te situezi pe linia pe care esti.

Mai este inca ceva ce nu stiu daca este relevant, desi tunerul are o alimentare stabilizata +/- 16V eu am masurat un mic dezechilibru +15,5V si -16,2V. Are vre-o relevanta?

Link spre comentariu

In general o astfel de diferenta nu influienteza functionarea in nici un fel. Daca sint semireglabili pt setarea tensiunii atunci o poti aduce la cit trebuie darde obicei nu sint ceea ce inseamna ca valoarea exacta nu-i critica.

Link spre comentariu
La 15.06.2020 la 15:53, sesebe a spus:

In general o astfel de diferenta nu influienteza functionarea in nici un fel. Daca sint semireglabili pt setarea tensiunii atunci o poti aduce la cit trebuie darde obicei nu sint ceea ce inseamna ca valoarea exacta nu-i critica.

Avind in vedere ca nu am ajuns inca la nicio concluzie, maine am sa replantez piesele(tranzistorii) care par a fi functionale, si voi masura cu semnal de 1khz la intrarea in placa si cu osciloscopul, sa vad pina unde merge si unde se opreste...poate am mai mult noroc.

Si apropos, daca totusi va trebui sa inlocuiesc tranzistorii, ce inlocuitori m-ati sfatui sa utilizez(ca cei originali sigur nu se mai gasesc) BC414/416 sau BC550/560 ?

O seara buna tuturor

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 1 oră, victordascalescu54 a spus:

Avind in vedere ca nu am ajuns inca la nicio concluzie, maine am sa replantez piesele(tranzistorii) care par a fi functionale, si voi masura cu semnal de 1khz la intrarea in placa si cu osciloscopul, sa vad pina unde merge si unde se opreste...poate am mai mult noroc.

Si apropos, daca totusi va trebui sa inlocuiesc tranzistorii, ce inlocuitori m-ati sfatui sa utilizez(ca cei originali sigur nu se mai gasesc) BC414/416 sau BC550/560 ?

O seara buna tuturor

Căutați datele tranzistorilor care îi bănuiți de defect și îi înlocuiți cu unii actuali care au caracteristici cât mai apropiate. 

Am reparat un astfel de aparat, vedeți că rezistențele alea cu carbon compozit sunt păcătoase rău. 

https://m.facebook.com/groups/1255646907875458?view=permalink&id=2350359161737555

Cel reparat de mine avea zgomote suspecte peste sunet, nu din cauza tranzistorilor, din cauza unor rezistențe cu carbon compozit. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 40 minute, viobio a spus:

Căutați datele tranzistorilor care îi bănuiți de defect și îi înlocuiți cu unii actuali care au caracteristici cât mai apropiate. 

Am reparat un astfel de aparat, vedeți că rezistențele alea cu carbon compozit sunt păcătoase rău. 

https://m.facebook.com/groups/1255646907875458?view=permalink&id=2350359161737555

Cel reparat de mine avea zgomote suspecte peste sunet, nu din cauza tranzistorilor, din cauza unor rezistențe cu carbon compozit. 

Eu am banuit initial Q7 ca ar fi blocat, dar dupa ce l-am dezlipit arata bine , am masurat toate rezistentele din montaj si erau bune iar condensatorii, care sunt de calitate (ELNA) sunt toti peste valoare desi au 45 ani. Modulul cu canal left merge perfect iar zgomotele sunt inexistente.

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări