Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC motor - reseteaza microcontrolerul

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Totuși, dacă tot ai pus condesatori SMD la quartz dece nu i-ai pus chiar sub controler și te conecta-i astfel la o masa mai curata. 

pentru ca "planul de masa" il fac dupa. si cum nu era acolo sa-l vad nu mi-a dat prin cap, dar buna ide. o sa schimb.

despre pcb si treceri. eu mi le fac singur cu metoda foto, pentru ca fac 1-3 bucati, si nu pot astepta pana vin din china...sau alta parte.

trecerile, sunt gauri in care bag...pini metalici din rigletele alea cu pas de 2.54 cam un pin imi ajunge la doua treceri. sunt si mai groase le pot intepenii..si cand cositoresc se formeaza pelicula frumoasa deasupra. zonele de "forta" le dau cu cositor incercand sa iasa un pic egal si bine nivelat. doar pentru aspect, nu cred ca se mai uita cineva la el dar mna...cred ca sunt un pic exagerat.

termal-urile alea, nici nu stiam ca le spune asa, eu am incercat sa le fac din cauza ca merge mai usor la lipit, si pe de alta parte vad mai usor unde sa dau gauri fara sa tot intorc pcb. la Proteus nu exista terminologia de termal ci de "Relieve Pins".

Va multumesc pentru idei, informatii si rabdare, tuturor care mi-ati raspuns pe Topic.

Link spre comentariu

schema de mai jos merge fara probleme. Am scos senzorii, mai faci ceva adaptari, dar trebuie sa cobori frecventa PWM la 1000Hz cu driverele optice TLP250. Am vrut sa ti-o trimit pe mail dar la tine nu merge.

atmega32-motor_control.thumb.png.921238532fc1fb737f50b8236d92cefb.png

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Multumesc. Email-ul meu este [email protected] , nu stiu de ce nu mergea..

Cu doua surse o sa fac cand gasesc o solutie miniatura pentru dc-dc separat galvanic. trebuie sa comand odata una sa vad cum e.

Daca nu o sa fiu multumit de ultima versiune de pcb...cu siguranta o sa fac ceva de genul la schema ta.

Apropo de schema. L1  e ok sa zicem 100uH ? De fapt cred eu nici macar nu citesc analog in aplicatia asta asa ca o sa-l leg la vcc

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Sparios.Iti faci atatea probleme cu groun planurile...Eu am intrebat si nimeni n-a raspuns daca efectiv se calculeaza efectele capacitive si inductive.

Iar in tehnica CNC sunt zeci de exemple de pcb-uri tratate cam in acelasi stil.Adica se amplaseaza componentele,terminalele si se fac legaturile.Tot ce e pe langa ramane spatiu plin!!

Iti pun aici numai un ex,dar poti gasi o multime,mult mai complexe.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, BRANCA a spus:

Sparios.Iti faci atatea probleme cu groun planurile...Eu am intrebat si nimeni n-a raspuns daca efectiv se calculeaza efectele capacitive si inductive.

.................

Da, se calculeaza acolo unde chiar conteaza asta. In rest se iau masuri pt a tine aceste elemente parazite sub control astfel incit sa nu influienteze functionarea montajului.

Banuiesc ca ai auzit de rutarea de linii adaptate. Daca ai sa te uiti pe placi industriale unde se lucreaza cu frecvente ridicate ai sa vezi o multime de exemple. Se tine cont pina si de lungimea traseielor si de timpul finit necesar electronilor sau "undelor" sa strabata acele traseie. Daca ai sa te uiti pe placi de baza de exemplu, ai sa vezi ca treaseiele de semnal intre procesor si memorii au tot felul de bucle, calculate de programul de rutare, astfel incit toate liniile de date si adrese dintre procesor si memorii sa aiba aceeasi mungime.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sesebe.Una este o superplaca PCB,cu nu stiu cate straturi,si alta placa obisnuita,cu un strat sau doua,pentru aplicatii uzuale.Ca nu lucram in UHF aici...Pana si multe placi de evaluare operationale,de la Analog Device,sunt aproape 90-98% suprafata ground...Si vorbim si acolo de posibile frecvente mari de lucru/testare.

Si repet o intrebare.Cum s-a ajuns de la "firisoare" trasee pe pcb,aproape fara ground planuri,la placile de azi?Ca cele mentionate anterior.

Link spre comentariu

Eu am răspuns strict la intrebare, intrebare unde nu era specificat ca se vorbește DOAR de placi home made. 

Sint mai multe motivele pt care s-a ajuns la folosirea de arii mari de Cu și nu am sa le înșirui aici, se pot gâsi și pe net la un studiu atent. 

Legat de capacități și inductante parazite, orice proiectant de PCB-uri cu experienta (layout-ist) tine cont de astea și în multe programe "profesionale" de layout se pot calcula automat aceste elemente rezultate sau se pot realiza intenționat pe cablaj. Ca de obicei nu sint calculate asta tine strict de destinația finala a plăcii.

La ce ar ajuta practic sa știi ca un traseu are 10-20nH si/sau 0.5pF fata de GND la o placa ce urmează sa fie folosita în audiofrecventa? 

Ps: am spus și acum citeva posturi ca așa-zisul plan de masa mai mult strica decit ajuta, mai ales dacă nu-i făcut cum trebuie. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

La placile facute acasa/frezate e probabil (si) din economie  - corodezi/frezezi numai ca-i absolut nevoie si poti (re)folosi solutia de mai multe ori/tocesti freza mai putin si ai cablajul gata mai repede.

Link spre comentariu

De acord cu obs Liviu,pentru circuite home.Am mentionat insa si placile kit evaluare industriale.Pun o poza cu asa ceva.Si astia nu-si pun problema de economii de chimicale sau freze!

Screenshot_20200625-110051_Firefox-01.jpeg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

De acord cu obs Liviu,pentru circuite home.Am mentionat insa si placile kit evaluare industriale.Pun o poza cu asa ceva.Si astia nu-si pun problema de economii de chimicale sau freze!

Screenshot_20200625-110051_Firefox-01.jpeg

Acum 4 ore, BRANCA a spus:

Sesebe.Una este o superplaca PCB,cu nu stiu cate straturi,si alta placa obisnuita,cu un strat sau doua,pentru aplicatii uzuale.Ca nu lucram in UHF aici...Pana si multe placi de evaluare operationale,de la Analog Device,sunt aproape 90-98% suprafata ground...Si vorbim si acolo de posibile frecvente mari de lucru/testare.

Si repet o intrebare.Cum s-a ajuns de la "firisoare" trasee pe pcb,aproape fara ground planuri,la placile de azi?Ca cele mentionate anterior.

Cu cele doua exemple de m-ai sus m-ai convins. Macar acum stiu cu cine stau de vorba.

CN0273 se numeste "High Speed FET Input Instrumentation Amplifier with Low Input Bias Current and High AC Common-Mode Rejection" si se vede foarte clar respectarea regulilor de root-are pt High Speed.

PS: astia chiar isi pun problema de economie de chimicale si freze, si multe altele. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări