Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DC motor - reseteaza microcontrolerul

Gilbert Sparios

Postări Recomandate

vreau ULN sa pot avea comanda mai serioasa pe fet. Si pentru ca am vazut ceva centrale se porți automatizări.. facute in genul asta. Poate scap de zgomot daca am comanda prin Darlington. In plus, scap si de alti doi tranzistori cu inca doua diode de la relee. azi pun pe breadboard sa vad cum se comporta. 

Link spre comentariu

am facut in continuare teste. am observat ca daca pun doar 100nF direct pe pinii de alimentare al uC se imbunatateste mai bine decat un 220nF de exemplu.

ciudat, nu ? ideea ca daca am doar 100nF pe pinii de alimentare, un alt 100nF si dioda la pinul de reset, pot face cate spike-uri vreau sta uC bine.

de ce oare nu-i comvine cu o valoare mai mare, cand dupa mintea mea trebuia sa fie mai bine un 220nF sau chiar mai mult. ?

referitor la ULN. s-ar preta foarte bine cu un FET chanal P. altfel se inverseaza tot. totusi, cat l-am folosit a mers uC si fara filtraje pe intrare fara nimic. ca si cand nu ar fi conectat. doar ca ai totul pe invers. ceea ce-ar fi zero problema. referitor la momentul de setup, am intuit bine. nu merge fara sa nu intervii cu o comanda pe pinul 9. altfel, ai toate canelele legate pe [1]. lucru rau de altfel.

@sesebe

undeva mai sus in topic-ul curent, am spus ca face la fel si fara PWM. doar ON/OFF pe mosfet. nu rapid, 30secunde intre cicluri. eu PWM folosesc doar ca soft start/stop in aplicatia asta.

si totusi ce valori folositi voi la deparazitare pe pinii uC ? eu pana acum foloseam 100nF dar acum am zis sa pun mai mare, si mai rau parca-i face...

INFO: testele nu le-am mai facut cu PCB. pe breadboard. deci nu mai conteaza cum e construit pcb, cu toate ca in mintea mea era ok. (se poate vedea mai sus foto)

L.E: pana la urma am gasit manualul asta despre bypass. Nu stiu daca e corect, dar la pagina 4 in pdf apare un tabel si o formula de calcul in functie de frecventa de operare a uC.

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

@Gilbert Sparios: multumesc pentru documentul de la TI. Tocmai voiam sa-ti zic si eu de frecventa cand ai postat pdf-ul, asa c-am renuntat, ca documentul e mai bine scris ca ce-mi iesea mie.

Eu voiam sa mai zic extra ca uneori, in medii foarte zgomotoase, se monteaza mai multe condensatoare in paralel (gen 10 uF + 100 nF + 10 nF).

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 17 minute, Liviu M a spus:

Eu voiam sa mai zic extra ca uneori, in medii foarte zgomotoase, se monteaza mai multe condensatoare in paralel (gen 10 uF + 100 nF + 10 nF).

Corect! cu adaugarea: 10uF tantal, 100nF si 10nF ceramici.

Link spre comentariu

ideea ca in punctele in care ai pus 100nF nu mai poti pune imediat langa o alta valoare pentru ca s-a compromis bypass-ul. eu am avut ocazia sa observ diferenta. e pun mai multe dar nu unde este bypass. se spune pe fiecare IC la alimentare in diferite puncte pe pcb, dar niciodata unu langa altu cum am facut eu. 

la mine vad ca s-a rezolvat de tot. in plus am rezolvat si problema reset-ului cu un npn .

ultima mea intrebare referitoare la topic. ce ziceti baieti, e bine sau rau cu plan de masa in cazuri de genul ?

nu de alta dar ca sa fiu sincer nu m-as despartii de metoda asta de a proiecta pcb-urile..

si doar pentru faptul ca se imbunatateste curentul pe masa, racirea..

20200305-093616.jpg

Link spre comentariu

Planul de masa este bun cind știi să-l folosești corect pt ca altfel mai mult rău face.

Iar un plan de masa propriu-zis este cel de care amintea @Thunderer pt ca celalalt cum zici tu nu-i altceva decit umplere cu arii de masa nu plan de masa. 

Link spre comentariu
La 21.06.2020 la 20:05, sesebe a spus:

Planul de masa este bun cind știi să-l folosești corect pt ca altfel mai mult rău face.

Iar un plan de masa propriu-zis este cel de care amintea @Thunderer pt ca celalalt cum zici tu nu-i altceva decit umplere cu arii de masa nu plan de masa. 

daca faci bine poti sa-mi zici ce-ar fi gresit la aria de masa pe care-am desenat-o acolo (vezi pag.3 la acest topic) . si daca e ceva rau sa invat si eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări