Mircea Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Un LC pe alimentare nu blocheaza mizeriile care vin prin masa. Link spre comentariu
cimitavita Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 contorul program al microcontrolerului sare (uneori se modifica si locatii din flash sau EEPROM) din cauza scanteilor care se fac la colector si care fac un bruiaj puternic mai ales in domeniul frecventelor mici. Poti scapa de ele cu un condesator care se alege prin incercari si care trebuie sa fie intre 0,1uF - 1uF sau chiar mai mult. In paralel cu condesatorul se monteaza obligatoriu si un VDR de 28-36V pentru un motor de 24V. Discul VDR trebuie sa fie de macar 2 cm diametru la un motor care are un consum de 5A. VDR poate fi inlocuit cu o dioda transil bialternanta. Mai ramane problema releului. Trebuie deparazitate toate contactele, sau poti face din program ca sensul motorului sa se schimbe doar cand motorul e oprit. Daca montajul foloseste si un receptor radio sau daca vrei sa nu bruiezi radioul vecinului, atunci se folosesc si filtre LC montate tot langa motor. Alta varianta ar fi inlocuirea releului si a MOS-ului PWM cu 4 tranzistoare de putere (2 PNP + 2 NPN, preferabil Darlington) si optocupluri (PC847 sau 4 bucati PC817). Are avantajul ca nu pierzi PWM-ul, si in plus ai mai multe comenzi decat ca la releu (sens L, sens R, frana si stop). Mai are si avantajul ca poti folosi o alimentare separata pentru motor. Din schema care ai pus-o, nici microcontrolerul nu e deparazitat corespunzator cu toate ca e pus ditamai condesatorul electrolitic pe alimentare. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 18, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) La 17.06.2020 la 19:59, cimitavita a spus: Poti scapa de ele cu un condesator care se alege prin incercari si care trebuie sa fie intre 0,1uF - 1uF sau chiar mai mult. In paralel cu condesatorul se monteaza obligatoriu si un VDR de 28-36V pentru un motor de 24V. Discul VDR trebuie sa fie de macar 2 cm diametru la un motor care are un consum de 5A. VDR poate fi inlocuit cu o dioda transil bialternanta. nu ai fost suficient de clar ca sa inteleg. te rog as ma ajuti sa inteleg ce spui mai sus. condensatorul de 100nF unde sa fie ? pe bornele motorului sau unde ? adica C9 in schema prezentata ? cu varistoarele nu prea ma pricep, iar despre diodele transil bialternanta ..te referi la ceva de genul asta ? una peste as vrea sa stiu. daca as pune intre masa motor care e practic S la mosfet si masa partii de logica o bobina pe ferita, ar rezolva ceva ?..as vrea sa reproiectez pcb, si nu stiu daca sa-l fac totusi cu optocuploare doua surse individuale sau merge ca pana acum si mai trebuie cumva scapat de perturbatie (la12V nu am avut probleme de genul cu nici diamai motoarele) Editat Iunie 18, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
cimitavita Postat Iunie 18, 2020 Partajează Postat Iunie 18, 2020 Condesatorul si varistorul pot fi montate in carcasa motorului daca este loc. Acolo se vede ca ai un condesator galben pentru deparazitare, dar trebuie sa incerci sa vezi daca cu alte valori nu obtii scantei mai mici la perii. Apoi se poate monta si varistorul. Condesatorul galben ar fi C9 din schema iar cei doi ceramici de 100nF ar fi C7 si C10. O dioda transil ca sa faca fata trebuie sa suporte curenti de 50 - 100A. Dioda aia merge la maxim 11A, asa ca e mica. Pentru deparazitat motoare si contacte la relee am folosit mai mult varistoare. Pentru 24V am folosit: CNR-20D470K, CNR-05D560K dar mai sunt multe tipuri care merg. Trebuie cautate varistoare cu diametrul cat mai mare. Cand dadeam de motoare mai "zgomotoase" nu ma mai complicam si puneam direct optocupluri. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 18, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2020 (editat) cu referire la dioda aceea transil. in DS apare ca ar suporta varfuri de 200A <10ms. de asta eu credeam ca m-ar ajuta.. as pune varistori dar nu stiu sa le citesc codurile de pe placi...poate am poate nu...mai caut pe net sa inteleg ceva..daca e. de exempu la CNR-20D470K pare ca ar face clamping la 93V ceea ce mi se pare mie ca un necunoscator super enorm. si mna, la tine s-a potrivit, dar eu daca ar fi sa aleg pe acolo ceva ma gandeam ca poate merge clamping undeva la 28V Editat Iunie 18, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 (editat) Cum arata cablajul in zona microcontroller-ului si cum sunt conectate traseele de masa de la motor si montajul cu microcontroller? Editat Iunie 19, 2020 de nico_2010 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 19, 2020 Partajează Postat Iunie 19, 2020 Sparios.Diode transil pe la 30V cam greu de gasit pe placile uzuale. La tme daca dai cautare cu "dioda transil" si pe urma selectare tip "bidirectionala" si "tensiune 28V" sunt o multime. Ti-am pus o captura. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 19, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2020 (editat) am pus pe breadboard un uC cu oscilator+capacitori, aceasi tip de sursa in comutatie, capacitor de 100uF, doar motorul fara capacitori de filtraj fara dioda. la reset am legat 10K spre borna 5V. IRL540N cu 10K din gate spre masa si 200R in uC. nimic pe lume nu facea. i-am dat din program pwm, combinat cu pulsuri, cu stop maxim, tot felul de idei. ba chiar am pus in paralel si un releu cu alimentarea trecuta prin NC, astfel ca zbarnaia acolo in draci de toate. Nimic. Mergea controlerul n-ai treaba.. Nimic. am adaugat apoi restul de piese si cand am ajuns la C8 din schema prezentata aici in primul topic totul a devenit o ciudatenie. a inceput sa-si dea reset-uri cand incepea , in timp ce crestea , mai tot timpul. ba chiar si-a compromis la un moment dat flash-ul pentru ca nu mai facea ce era programat. deci...C8 l-am legat total gresit. practic , cand facea PWM se punea pin-ul direct la masa prin C8, si isi dadea reset sau ramanea blocat. cand am privit mai atent, nici D2 nu ar trebuii sa fie in acel loc, nu facea aproape nimic pentru controler daca nu era direct pe pin-ul lui. am modificat schema asa, si s-au terminat problemele. oricum, daca mai am nevoie sa fac pentru tipul asta de motor cablaj si probabil o sa am, o sa folosesc un ULN2003A sau ULN2803A si pun pe el si releele si comanda pentru fet-uri si cred ca o sa fie mult mai bine. chiar daca raman cu vreo 3 canale in plus la el, aleg sa-l folosesc pentru ca are in el si TVS-uri si ceva protectie. O sa las doar dioda de langa FET flyback si ...atat. pentru ca ULN2003A este inversor, sper ca in momentul de reset al uC-ului sau pana la initializare cand trebuie sa tin pinii logic 1 sa nu imi dea pe toate canalele tensiune. trebuie sa probez. la simulare nu face dar... apropo. intre ULN2003A si ULN2803A diferente majore nu ar fi nu ? nu ma refer la capsula si faptul ca are un canal in plus 2803 pcb-ul arata asa. de fapt acolo sunt doua canale pentru doua motoare. am desenat diodele asa gresit cum erau montate , trebuie si alea montate corect. Editat Iunie 20, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 20, 2020 Partajează Postat Iunie 20, 2020 R3, C8 si D2 sunt complet inutile. De fapt, ce fac, si fac rau este sa micsoreze panta (rise time) semnalului PWM. Care poate duce la o comanda ineficienta. Comanda fiind un semnal rotunjit. Care comanda creste pierderile in mosfet. Din pinul PWM te duci cu 10-100R in poarta mosfetului. In cazul tau 1k e cam mult, dar nu as cobora catre 10R, m-as opri la 100-220R maximum. Fara C8 sau D2. R3 e optional, oricum trebuie sa fie mult mai mare fata de rezistenta serie. Il poti lasa 10k. Insa nu vad cum ar avea efect la nivel de uC prezenta celor de mai sus. Adica de ce se reseta cand atingeai cristalul, pinul de reset. Nu am citit partea cu ULN. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 20, 2020 Partajează Postat Iunie 20, 2020 LE: ai un fix cu condensatorul care da la masa. Cu 220R si 100nF orice "scurt" vazut de PWM dureaza probabil sub 20us. Constanta fiind in jur de 50us. Adica condensatorul se incarca la 90% din tensiunea aplicata in 50us. Scurt care in ultima ta schema (100nF direct pe PWM fara rezistenta serie) este mult mai solid. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 20, 2020 Partajează Postat Iunie 20, 2020 Obs lui Thunderer sunt perfect pertinente.De ex cu R2 de 1k nu obtii decat o intarziere mare a comenzii mosului,datorita constantei mari R2xcapacitate intrare mos.De aceea valoarea indicata de Thunderer,100-200 ohm ,este corecta. Nu inteleg problema cu UL "sa dea pe toate canalele tensiune".Comenzile sunt individuale pe fiecare canal... Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 20, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2020 (editat) in prima schema s-a observat ca am mers cu 220R in poarta. de regula am 100-200R. am ajuns la 1K pentru ca acolo a fost cel mai stabil. cum scadeam subb 800R începeau figurile. ca de ce? nu stiu. dar e. sper ca ma credeți, altfel facem video. despre ce ziceam cu ULN. vorbind despre un canal deocamdată, daca pe intrare ai [1] pe ieșire ai [0] si invers. asta inseamna ca pentru un fet N trebuie sa ți întrarea in [1] sa fie [0] pe iesire deci fet N cu pullup.. o sa fie zero. dar ce se întâmplă in momentul in care lasi pinul de input in floating sau cum e cazul uC input ground. apoi la inițializare o sa fie [0] pe iesire ai 1... si deci toate canalele legate au aceasi soarta. si? ce se întâmplă daca ai tot 1 intr-o punte H sau alte cazuri? bum? o sa rămână testat.. dar pana acum.. nu stiu. pe input am gândit un pull-up, poate am 0 in floating pe output. dar cand inițiezi pinul garantat pe pinul ala este 0. adevarat pentru foarte putin timp. dar ca sa pui sursa principala in scurt.. daca se întâmplă asa.. o sa trec pinul 9 al ULN printr-un fet P sau variante.. ca sa pot controla din uC treaba asta. despre asta spuneam. Editat Iunie 20, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 20, 2020 Partajează Postat Iunie 20, 2020 Si atunci de ce te complici cu ULN?Protectii la interior ULN sunt niste simple diode de clamping.Alea pot fi puse in montaje si fizic,unde e cazul. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 20, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2020 o sa renunt la C8, ai dreptate. la zenner nu, sa zicem ca crapa fet-ul ai poate o scapa uC vreodata. eventual sa-l mut intre S-D si sa renunt la snuberul ala. oricum nu cred ca e calculat bine. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 20, 2020 Partajează Postat Iunie 20, 2020 Corect.Practica uzuala la comanda Mos cu Atmega e rezistor 100-200 ohm,rezistor 10k la masa.Cel de 10k tine blocat mosul cand nu e comanda pe el.La rezistorul de 100-200 se ia in considerare posibilitatea unui scurt si protejarea iesirii comanda uC. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum