Gilbert Sparios Postat Iunie 15, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2020 Branca, am mai facut pcb-uri in format-ul asta dar cu alte motoare. tot de 4-5 A dar asta e de 24 daca ar fi sa fie vreo diferenta notabila. insa motoarele astea sunt chinezesti si periile lor sunt drepte, fac o gramada de zgomot pana o fi sa se aseze, si cand se aseaza mai bine, nu o sa mai preseze si tot asa. au zgomot la greu. nu altceva, sunt motoarele, doar cu motoarele astea se intampla. punct. deocamdata am pus doua ferite pe cablu de alimentare de la smsp la pcb practic. altceva..nu mai am loc sa pun si daca as vrea. de acum...teste. sa vad cand o mai face. de ieri pana azi a durat vreo....toata noaptea de teste si nu a facut pana azi dimineata...e asa complicat sa inteleg. in 20 de ore face o data ? dupa care face repetat pana innebuneste. apoi iar nu mai face.. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 15, 2020 Partajează Postat Iunie 15, 2020 Asta este cind nu faci din prima o schema care sa elimine astfel de probleme. Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 15, 2020 Partajează Postat Iunie 15, 2020 Ai pus firele motorului prin ferita? Eu imi proiectez singur ESC-urile. Motoare periate, in general de la autofiletante sau aspiratoare. Le iau de la surplus, nu recuperate. In general 1-10A, dar in jur de 3-4A in sarcina (antreneaza barcute din balsa). Nu folosesc motoare de foarte mare viteza. O sa pun mai tarziu schema si cablajul meu (deja are mai bine de 5 ani de cand l-am proiectat). Nu e cine stie ce, insa nu se reseteaza. 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 8 hours ago, Thunderer said: O sa pun mai tarziu schema si cablajul meu (deja are mai bine de 5 ani de cand l-am proiectat). Nu e cine stie ce, insa nu se reseteaza. Aici: Nu se vede, motorul are condensatoare de deparazitare - ca in schema ta. Masa este ground plane. In schemele precedente am pus perle de ferita, in final am rasucit firele de putere si am renuntat la orice ferita. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 16, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Eu am mai lucrat cu motoare de putere medie. De genul la pana in 10 Amperi. Si nu am experimentat vreodata ceva. Maxim am pus un condensator sau 3 langa perii. Optocuplorul ar fi ajutat in cazul asta ? Pana la urma era necesar si condensator la masa de la reset, si oscilatorul pus la masa. Doar ca nu mai imi vede sa scriu prin uart. Folosesc CP2102 si astea au doar DTR asa ca le trebuie un capacitor acolo si ... na belea. In fine asa se rezolva. Daca atingeam cu varful pensetei reset-ul isi dadea restart, chiar fara motor. nici un alt pcb nu mi-a facut asa. Nu am incercat cu dioda in loc de capacitor dar cred ca ar fi acelasi efect. Editat Iunie 16, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Optocuplor este bun doar daca alimentarea de forta nu are masa comuna cu alimentarea logicii de control. Adica daca lucrezi cu 2 surse independente, sau daca logica e alimentata printr-o DC/DC cu izolare. Mizeriile vin prin masa in cazul de fata. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 16, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) Am vazut mai demult un micut dc-dc separat galvanic. dar nu mai stiu cum sa-l caut pentru viitor. nu aveti idee careva despre ce spun ? ceva de genul asta ar fi ok ca si a doua sursa pentru uC si comanda optocuploarelor, eventual ceva senzori ? Editat Iunie 16, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 Sparios.Pina cauti converter nu incerci intai o sursa liniara sa vezi daca converterul te-ar fi putut afecta?Eu tot raman la parerea ca Mosul oscileaza,aleatoriu,in sarcina. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 16, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) n-as crede. folosesc MP1584 de foarte mult timp in toate proiectele mele in locul unui 7805 sau LM317 sau altceva linear. MP1584 are frecventa de comutare de 1Mhz, practic nu are atata zgomot. mos-ul nu poate oscila aleatoriu pentru ca facea treaba cu reset-ul si fara PWM. am gasit rezolvarea prin a pune quart-ul la masa, si adaugarea unui capacitor pe pinul de reset-ground. cel putin sper sa fie rezolvat ca inainte nu puteam atinge cu degetul pin-ul de reset sau quart-ul ca se reseta si in stand-by fiind. pe viitor nu mai ma joc cu asa ceva. nu mai vreau experiente de genul. o sa tin cont sa am doua surse separate galvanic si sper ca atunci nu mai am belele de genul. cel putin cand am de lucru cu 24V. pe 12 n-am patit vreodata asa ceva, si am avut motoare cu periile aproape varza. sau o sa fac din proiectare in punctul din care masa spre partea logica sa fie cu ferita cumva. o sa mai sap pe net dupa informatii. Editat Iunie 16, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 16, 2020 Partajează Postat Iunie 16, 2020 1 hour ago, Gilbert Sparios said: ... ceva de genul asta ar fi ok ca si a doua sursa pentru uC si comanda optocuploarelor, eventual ceva senzori ? Da, aia e izolata galvanic. Pana sa schimbi conceptia, ai incercat sa pui ferita pe firele motorului? Asa: Sau asa (si mai bine): Daca nici asa nu vrea, poate micsorezi frecventa PWM la 2-300Hz (doar de test, caci o sa cante motorul la viteza mica). Ca sa lamurim cu CP2102, il folosesti tot timpul? Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 16, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2020 (editat) absolut da. am incercat cand ai sugerat prima data. nici o reactie. am incercat si la capatul unde este motorul, si la celalalt si doar pe cate un fir si ambele si nici o treaba. nu am incercat diferential totusi. a reactionat insa pe cablul care alimenta pcb de la sursa de 24V smsp. pff. ok, i-am pus acolo doua ferite ce se pun pe cablu. dar problema tot a reaparut, si am rezolvat-o cum am zis mai sus. cristal la masa si inca un capacitor de 100nF pe reset. sa micsorez frecventa la ce ? la pwm ? pai facea si fara pwm...parca mai des decat cu pwm. cu CP2102. da...destul de des. exceptie fac doar situatiile cand fac un pcb mai complex si mai mare, ca sa-mi pun eu sursa dc cu ic in comutatie. dar cand folosesc un micut pcb..e mic, usor de pus pe placa.. ce nu e bine la el, caci eu chiar sunt incantat de el. evident, cu capacitori suplimentari. uneori se poate seta la 7.5V si pun un 7805 de exemplu...daca fac citiri analog, eventual o referinta.. Editat Iunie 16, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Scuza-ma daca ai spus deja si am ratat eu. Mi se intampla sa citesc pe sarite. Acum vad ca ai zis de 2 ori... am orbul gainilor. Daca resetul decuplat la masa prin condensator este oarecum optional (eu nu folosesc niciodata, dar ti-am recomandat tie de test ca sa vad daca e problema, insa e in foaia de catalog), apoi punerea quartzului la masa (cele 2 condensatoare de pF) ca-n schema ta este un MUST absolut. Totusi cand pui o schema si prezinti o problema cum sa ghicim noi ce ai facut tu in realitate? E bine ca esti pe drumul bun. De test numai, poti alimenta la alta tensiune (12-15V)? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Sparios.Mi-aduc aminte ca ai spus ca atingand resetul cu degetul actioneaza.Asta nu e un test concludent.Corpul omului e ca o antena si are un potential,fata de masa. Mai e un articol la avrfreaks ce dezbate problema declansarii accidentale reset.N-am avut rabdare sa-l citesc in amanunt.Poate te intereseaza. https://www.avrfreaks.net/forum/software-pull-resistor-reset-pin-possible Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 17, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 5 ore, Thunderer a spus: punerea quartzului la masa (cele 2 condensatoare de pF) ca-n schema ta este un MUST absolut. Totusi cand pui o schema si prezinti o problema cum sa ghicim noi ce ai facut tu in realitate? un pic nu ai inteles. schema am facut-o dupa ceea ce-am eu acolo. deci e corecta. cand am spus ca am pus quart-ul la masa, ma refeream la carcasa aia lui. am pus carcasa la masa mai bine zis. Link spre comentariu
one Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) Aplica ce e scris aici. http://ww1.microchip.com/downloads/en/appnotes/atmel-2521-avr-hardware-design-considerations_applicationnote_avr042.pdf Din schema parca nu ma convinge alimentarea cu un simplu dc/dc, mai ales daca e cu masa comuna. Un filtru LC pe alimentarea micro ar trebui sa faca "minuni". Degeaba comandai tranzistorul prin optocuplor daca alimentarea micro o faci de unde descarca motorul toate spike-urile. Editat Iunie 17, 2020 de one Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum