Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipsa impamantare la bloc

altuser

Postări Recomandate

La 15.06.2020 la 8:32, BRANCA a spus:

Am urmarit discutiile.Acu mi-aduc aminte ca la casa veche  de la tara s-a montat caseta cu contorul,noua.In casa pleaca 2 fire!

Din cutie iese un fir legat la un surogat de impamantare,adica o teava zincata infipta in pamant.In cazul acesta care mai e impamantare?!!

Surogatul acela de priza de pamant nu are rol de ïnpamantare"ci de priza de pamant tehnologica.

Rolul ei este de a asigura functionarea corecta a dispozitivului de protectie la supratensiuni accidentale.

Daca exista o priza de pamant corespunzatoare a locuintei trebuie sa fie montata la cel putin cinci metri de BMP si priza "surogat".

Dispozitivul masoara diferenta de potential intre nul si pamant (la peste 50 de volti trebuie sa lucreze) si protejeaza de asemeni la cresterea tensiunii la peste 275 de volti.

Din pacate in mediul rural sunt puternic afectate de descarcari electrice.

Editat de yo2mhj
Link spre comentariu

Exact, acea priză primitivă de pământ e pusă pentru dispozitivul DPST, nu pentru a fi folosită ca împământare.O împământare serioasă are cel puţin 4-5 piloni de ţeavă zincată de 70-80cm diametru şi 1m lungime, cu platbandă groasă ce le uneşte din metru în metru, îngropat tot sub nivelul solului, preferabil la loc umed şi umbrit.

Link spre comentariu

Va multumesc pt idei. Daca va amintiti, la inceput pomeneam de 2 situatii, un apartament construit pe la inceputul anilor 1960 si o garsoniera din 1965. Am reusit sa trec pe la garsoniera, am fotografiat ambele firide: cea cu sigurante si cea cu contoare.

Sigurantele aferente fiecarui apartament(garsoniera) sunt cele din stanga, In dreapta celor de pe cele 3 faze, se vede un surub la care cred ca sunt legate firele de nul. Nu vad fir de impamantare759414296_WhatsAppImage2020-06-19at17_48_50.thumb.jpeg.2a1f65d9e8b9b7f906ddb93a927e31e9.jpeg

WhatsApp Image 2020-06-19 at 17.49.13.jpeg

Mai adaug ca in firida contoarelor se vede o placuta de la care pleaca cate un fir la fiecare contor.

Scuzati va rog calitatea nu prea grozava a fotografiilor, sper sa distingeti ce e important.

Editat de altuser
Link spre comentariu

3 apartamente au fire rosii, 2 au fire verzi si unul rosu cu verde!!! Se vede daca la bucatarie si baie sunt prize schuko. Se ia un bec de 100-200W pe care se conecteaza si voltmetrul. Se lasa un fir la faza iar celalalt se pune pe nul si apoi impamantare. Daca se aprinde becul si pe impamantare este ok. Se vede insa daca difera mult tensiunea in cele 2 cazuri (calitatea legaturii la impamantare). Cum a spus cineva, firul de impamantare poate avea un traseu ascuns.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, miticamy a spus:

3 apartamente au fire rosii, 2 au fire verzi si unul rosu cu verde!!! Se vede daca la bucatarie si baie sunt prize schuko. Se ia un bec de 100-200W pe care se conecteaza si voltmetrul. Se lasa un fir la faza iar celalalt se pune pe nul si apoi impamantare. Daca se aprinde becul si pe impamantare este ok. Se vede insa daca difera mult tensiunea in cele 2 cazuri (calitatea legaturii la impamantare). Cum a spus cineva, firul de impamantare poate avea un traseu ascuns.

Multumesc. Stiam dar uitasem de masurarea tensiunii cu sarcina mare (bec 200w), cu voltmetrul electronic/digital te pacaleste impedanta. Mi-e cam greu sa fac masuratorile, casele nu-s ale mele, ma duc ca musafir pe acolo. 

La garsoniera, am observat in bucatarie o priza neagra, veche, cea cu un "picior" care iese din ea, pozitionat cam in varful unui triunghi format impreuna cu cele 2 contacte (gauri). Stiu ca e un model aparut de mult, acum vreo 50 ani, prizele erau poloneze, existau putine aparate cu stecher care sa aiba gaura pentru "piciorul respectiv", acesta era pentru impamantare. Evident ca piciorul respectiv este rupt ca sa permita folosirea unui stecher schuko obisnuit, cu lamele laterale. 

Revin cu intrebarea mea: de unde pot aduce fir de GND la tablou?

As cauta firul in doza de langa tablou dar cand am tras de un manunchi de fire, doza mica, fire multe, aluminiu, 2 fire s-au rupt. M-am chinuit mult ca sa refac conexiunea respectiva.

O sa mai incerc o data sa ma uit, cu mare grija. Daca nu-l gasesc, renunt. 

Din discutiile de aici, trag concluzia ca totusi exista fir de GND, chiar daca nu reusesc eu sa-l gasesc. 

Link spre comentariu

Blocul meu am inteles ca este un proiect aparut dupa cutremur cu o structura in H (ce am auzit si eu pe la vecini). Deci un bloc din 80 poate avea obligatoriu fir de impamantare dar asta nu are neaparat legatura cu gandirea din anii 60 sau chiar 70. La sutele/ miile de forumisti ma asteptam la cel putin 10 poze cu sistemul de distributie pe apartamente. La mine se vede clar manunchiul de 3 fire ce vine pe o teava scurta si se opreste sub tablou. Cum am spus, firul de impamantare este mai gros si negru, lucru ce se vede si din poza mea (adica ce intra in fiecare teava in firida). Dar cand nu erau forumurile lumea tot se descurca, instalatia electrica nu este totusi un televizor cu sute de componente. O verificare suplimentara se poate face si cu becul intre faza si nul dar cu siguranta de pe nul scoasa. Se elimina cazul in care cineva a legat impamantarea la nul cum sfatuiesc unii. Dar chiar si asa nu este edificatoare pt ca Dorel putea face legatura inainte de siguranta. 

Link spre comentariu

Ce instalatii au blocurile astea! Te ia durerea de cap cand vezi lucratura din acele asa-zise cofrete. Sigurantele prinse direct in zid, firul de nul insurubat in zid....fantastic.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin,

In fotografia din mesajul meu din 19 iunie, nu apare fir de inpamantare. Deoarece tabloul de sigurante din apartament 'se tinea' doar in fire, diblurile din lemn se uscasera si holtzsuruburile se miscau usor cu mana, l-am tras putin in fata si am vazut ca in spatele tabloului exista un fir de inpamantare care 'vine' din tencuiala si e rasucit impreuna cu alt fir care intra tot in tencuiala. Nu trece prin sigurante. Dupa parerea mea este firul de inpamantare (nului de protectie) care  apare la priza din bucatarie. 

Am reusit sa-i pun alte dibluri si sa-i fixez corespunzator tabloul cu sigurante. I-am curatat contactele cu wd40, i-am strans suruburile de fixare ale firelor, i-am pus sigurante automate in locul celor cu fuzibil. 

Cred ca cel mai bine era sa fie inlocuita 100% instalatia electrica dar sunt probleme cu gasirea unui electrician serios, s-a incercat dar s-a renuntat datorita devizului foarte costisitor. Izolatia firelor este rascoapta, casanta, firele din aluminiu sunt de asemenea foarte fragile. Nu stiu cat este teoretic proiectata sa dureze o asemenea instalatie. Are peste 50 de ani.

Link spre comentariu

Altuser.Nici eu n-am schimbat toata instslatia.E pe aluminiu.Da' cu ocazia punerii gresiei pe hol am tras doua trasee forta,cupru,la 2 prize.Ingropate in shapa de sub gresie.Asta pentru consumatorii mari,gen boiler sau masina spalat.

Ti-as recomanda solutia mea.Chiar cu gresie pusa s-ar putea utiliza cel putin pentru o priza pe hol.Evident cu sacrificarea unor placi si inlocuirea lor ulterioara.

Link spre comentariu
La 21.06.2020 la 2:52, mac01 a spus:

Ce instalatii au blocurile astea! Te ia durerea de cap cand vezi lucratura din acele asa-zise cofrete. Sigurantele prinse direct in zid, firul de nul insurubat in zid....fantastic.

Da`de unde, ce zid...sunt prinse de scanduri...in spate sunt niste scanduri de lemn, fiindca este necesar si ceva combustibil, acolo.N-are farmec un scurtcircuit fara un mic incendiu!

Link spre comentariu

Aveti dreptate, sunt niste scanduri subtiri din lemn.

Branca, ideea este buna dar implica niste costuri care nu pot fi suportate. Nu vreau sa mai discut de meseriasi si preturile cerute, asta-i situatia..........

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări