VAX Postat Iunie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2020 Am practica destula, din anii '70 ma ocup cu electronica. Am lucrat 25 de ani la o facultate, am predat electronica, micounde si masurari electronice. Am lucrat in laboratoarele de electronica, microunde, masurari si fizica nucleara. Am experimentat fel de fel de circuite, am reparat multa aparatura, stiu teoria de baza, deci pot sa proiectez scheme de nivel mediu de complexitate cu ochii inchisi. Sa nu-mi dea lectii fludoristii care se iau permanent de mine. Eu imi prezin ideile si nu m-as lua de ei daca nu m-ar provoca. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2020 Acum 2 ore, franzm a spus: Aveti pentru simulator model de bec cu incandescenta? Daca fortati tranzistoarele sa lucreze la un curent ceva mai mare (priza pe bobina), becul, plasat în locul lui R2, tine loc de AGC. Din pacate, se gasesc tot mai greu becuri potrivite. Ideea este buna, dar n-am becuri nici sa schimb la scala de la radio (un T-350). S-o incerce cei care au becuri mai multe (sa aleaga unul potrivit) si chiar au nevoie de un astfel de oscilator. Eu folosesc E-0502 si E-0503, o data la cativa ani. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Acum 17 minute, VAX a spus: Am lucrat 25 de ani la o facultate, am predat electronica, micounde si masurari electronice. Asta inseamna zeci de lucrari publicate, in tara si pe glob si o multime de premii, brevete, teme deosebite de cercetare, etc. pe de alta parte, lucrarile practice de la facultatile noastre rar depasesc nivelul de casa pionierilor, asa ca nu putem trage cine stie ce concluzii. In perioada cit am locuit in Craiova si putin dupa, multe ''lucrari de licenta'' au iesit din mina mea, asa ca stiu nivelul! prima ''lucrare'' am realizat-o cind eram in clasa a VII-a! Link spre comentariu
gas2 dan Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 @VAX, incercati si dvs. sa nu luati in seama tot felul de ziceri offtopic. Eu chiar va urmaresc postarile. Si sigur sunt multi care o fac. Fara sa am pretentia de a nu fi dat afara de pe forum: Pot sa pun pariu ca 90% din cei care fac valuri pe aici, daca-i dotezi cu o cretā si tablā nu stiu sa deseneze si sa explice functionarea schemei de mai sus. Postati domnule, dar nu mai intrati in discutii aiurea cu cei care se plictisesc in pandemie. Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 (editat) Acum 46 minute, Marele Savant a spus: In perioada cit am locuit in Craiova si putin dupa, multe ''lucrari de licenta'' au iesit din mina mea, În sfârsit ajung sa-mi cunosc concurenta ;-) 1 oră în urmă, VAX a spus: Ideea este buna, ... Normal ca este buna ca doara am si încercat-o. Am zis ca daca merge la un oscilator cu punte Wien, hai s-o fac sa mearga si la un oscilator LC. Editat Iunie 10, 2020 de franzm Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2020 Acum 8 ore, RST a spus: ..................... Cu mentiunea ca rezistenta Sursa-Emitor e mult prea mare...valoarea optima fiind intre 1 - 3Kohm. De fapt, micosrarea rezistentei e determinata si de tensiunea de alimentare, in exemplul lui VAX e 10V, pe cand eu l-am alimentat la 3V. Am simulat circuitul alimentat la 3V, cu valoarea lui R2 la cat ai zis tu, si oscileaza decat daca R2 se micsoreaza la 480 ohmi (pentru ce era pe schema). Mai sus de 480 ohmi nu oscileaza, iar sub 480 scoate impulsuri de relaxare. Estre prea mare amplificarea pe bucla si cuplajul (intrare-iesire) este direct (prea puternic). Daca R2 este variabil, probabil ca se poate atinge punctul critic in care oscileaza sinusoidal. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 10, 2020 Partajează Postat Iunie 10, 2020 Ia încercați și cu un optocuplor cu ieșire pe rezistenta și comandati LED-ul cu o tensiune invers proporțională cu tensiunea de ieșire. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 10, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2020 Circuit Maker nu are in libraria de componente optocuplor liniar cu LED si fotorezistor. Are doar cu LED si fototranzistor cu baza flotanta. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 Universal sau nu, un oscilator LC de banda larga trebuie sa fie bun. Amplitudine constanta, sinusoida curata si frecventa stabila pe termen lung. Primele doua deziderate s-au obtinut (la generatoarele de semnal) prin asigurarea regimului liniar al oscilatorului. Bucla de reglare a amplitudinii contine, in mod traditional, o lampa cu incandescenta (aproape stinsa). Pentru stabilitate mai mare am folosit ceva mai bun, un termistor cu incalzire indirecta in vid (arata ca un tub subminiatura mai mic cu 4 sarme). Venerabilul 2N2222A este si in prezent printre cele mai liniare tranzistoare in HF. Stabilitatea frecventei unui VFO LC in banda larga ramane o problema grea, mai ales la aparatele portabile. Trebuie neaparat un stabilizator de frecventa. Cand se roteste butonul de acord nu se intampla nimic deosebit. Cand butonul se opreste, intra in functiune stabilizatorul care mnentine frecventa VFO intre limite mult mai mici timp de ore sau zile. Cine cauta pe Internet "VFO frequency stabilizer" gaseste solutia mai recenta "Huff & Puff". Este interesanta si merita sa fie incercata. Eu am folosit o metoda simpla mai veche, un frecventmetru pe 4 biti cu iesire de comanda analogica a VFO. Mergea foarte bine la un transceiver, dar aparatul nu-l mai am. Am inceput sa reproduc vechiul stabilizator cu aceleasi MMC-uri (trebuie sa incurajam industria nationala). Cand e gata postez schema si detaliile, probabil in topicul cu C-MOS al lui RST. 2 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 de fapt scopul initial al montajului din revista conex era doar acela de a afla frecventa de rezonanta a unui circuit LC, cum ar fi cele recuperate din diverse montaje, sau cele construite home made. sigur ca pentru folosirea ca VFO sau pentru efectuarea de masuratori sint necesare alte abordari, insa si acolo DDS-urile au cam inceput sa ocupe locul, dar pentru scopul initial este suficient asa cum a fost prezentat in revista, fara alte imbunatatiri! nici macar led-uri! 1 Link spre comentariu
PINTI Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 Se va ajunge, in acest topic, sa se demonstreze, prin simulari, ca nici satelitii lui Elion Musk nu pot sta pe orbita. Si asta datorita unui AGC defectuos la un JFET. Si totul datorita unui "fludorost" ( un fel de Murphy al SpiceX) care a incurcat un rezistor de 1 kohm cu unul de 100 de ohmi. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 Mie nu mi-a mers din prima ! Am ramas tot cu dip-metrul care nu da rateuri. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 11, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2020 Acum 15 ore, RST a spus: Da, sub 500ohm -1k trece in modul celalalt de oscilatie. Peste 1Kohm trece in "modul" sinus, iar peste 3K inceteaza oscilatia. ..... Am simulat functionarea cu AGC si merge. Cu aceleasi probleme ale AGC-ului (posibile oscilatii ale buclei daca transferul este prea mare). Oscileaza sinusoidal doar cu bobina de reactie separata (cuplaj slab). Pentru cei care vor sa simuleze functionarea circuitului cu alte programe (LT Spice, ...) va dau datele bobinelor si cuplajul dintre ele. Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 11, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2020 Daca maresc de zeze ori inductantele pentru L34 si L12, pastrand valorile celorlalte componente neschimbate, circuitul oscileaza si ii functioneaza si bucla AGC. Timpul de stabilizare a buclei AGC este de aproximativ 1ms. Link spre comentariu
vio2007 Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 Acum 2 ore, grosu99 a spus: Mie nu mi-a mers din prima ! Am ramas tot cu dip-metrul care nu da rateuri. Cumparat sau construit? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum