Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulări şi discuţii teoretice pentru schema de ,,oscilator universal,,

VAX

Postări Recomandate

Am pus cursorul in graficul FFT pe cea mai mare aplitudine a semnalului.
Tu folosesti alti transistori la simulare.
Ia incearca cu (de exemplu) cu Q1=2SC4617 si Q2=2N2222.

Ce frecventa fundamentala ai?

Link spre comentariu

Diferentele in privinta frecventei de oscilatie pot sa fie si de la capacitatile tranzistoarelor, dar mai sigur de la armonicele din semnal. Functionarea cu armonice duce automat la scaderea frecventei de oscilatie. Lasati FFT-ul si simulati analiza tranzitorie. La montajul respectiv oscilatia se produce la frecventa mai mica decat cea de rezonanta LC, circuitul oscilant se comporta inductiv (tensiunea la borne defazata cu 90 grade in urma curentului prin circuit), nu stiu cauza .

Link spre comentariu

@miticamy
Si nu cred ca este bine o durata atat de mica de captura pentru interpretare corecta: 39.9u la 40u.
Sigur FFT nu se poate face corect. Si cred ca nici masuratoarea ta nu este corecta.
Pune un timp mai mare de captura si apoi fa zoom daca vrei sa vezi si sa masori sinusoida.
Eu asa zic ca este corect.

Editat de gas2 dan
Link spre comentariu

Eu sunt la primele incercari in simulatoare.
Selectezi semnalul pe care vrei sa se faca FFT. Este oricum selectata "sinusoida" curenta. Cea din graficul afisat.

Si dai OK. Ideea este ca face FFT pe toata perioada de captura. Nu numai pe ce ai facut tu zoom.

Editat de gas2 dan
Link spre comentariu

Eu de unde sa stiu?

Asa arata la mine: 17.7Mhz.

De accea am intrebat. Poate folosim alta versiune de emulator (definitii de modele de tranzistori diferite/actualizate).

Habar n-am. Poate mai incearca cineva exact schema asta si ne lamurim.

LE: Vezi ca X este tot logaritmic!  Pune mouse pe maxim si vezi Mhz afisati in stanga jos. Nu te lua dupa aparente.

Editat de gas2 dan
Link spre comentariu

Am cam ajuns la: Cine ne invata si pe noi LTSpice.

Poate trebuie sa ne mute cineva cu discutia asta in alt topic. Si eu sunt interesat. A incepu sa-mi placa. Si LTSpice si Circuit Maker.

Desi eu am propus schema, nu am inteles cum functioneaza si din cate vad numai "oscilator universal" nu este.
Alta era ideea lui @VAX pentru acest topic.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Ion_Bumbu a spus:

Exista manual, cred ca de prin 95 a fost editat si la noi.

Sa nu credeti ca nu am citit inainte sa ma apuc sa apas taste. Asa fac de mult timp.
Exista uneori si probleme de genul celei de mai sus. Mai ales cand esti la inceput in ale simularii analogice.
Eu nu am reusit sa inteleg utilizand LTSpice sau Circuit Maker, de ce oscileaza circuitul propus.

Teoretic, din semnalele prezentate de LTSpice in diferite noduri, nu trebuia sa oscileze. Asta este problema mea.
Am cititi si am inteles din documentatie atat cat ma duce mintea.

O seara buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări