Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulări şi discuţii teoretice pentru schema de ,,oscilator universal,,

VAX

Postări Recomandate

Domnu', iar dati cu mucii in fasole! exact asa se numeste! ca matale n-ai auzit despre asta si te minunezi acu', asta e, oricum eram lamuriti!

probabil ati incurcat cu ''premix'' care e cu totul altceva!

Acum 21 ore, VAX a spus:

Nu despre asta era discutia, ci despre cum sa construiesti un oscilator universal la care sa se poata conecta circuitul LC ca dipol, fara bobine de reactie.

Pai asta era lamurit de la inceput, a rezolvat-o ala care a propus schema publicata in Conex, care functioneaza foarte bine desi unii incearca sa dovedeasca contrariul!

asta asa, ca tot ziceti ca bruiez!

Link spre comentariu

Nu chiar. VFX-ul este un oscilator cu cristal, caruia i se poate varia usor frecventa prin diverse jonglerii! o variatie mai mare se obtine prin legarea in paralel a 2 sau chiar 3 rezonatoare, dar stabilitatea va fi ceva mai proasta ca in cazul unui sigur cristal!

cel in discutie se nuste de obicei, VFO cu premixer.

Link spre comentariu

Pe vremuri circuitele astea cu heterodinare se numeau variable frequency crystal oscillator (VXO), iar cele foloseau oscilator cu cuart, la care frecventa se modifica in domeniu restrans prin inserierea cu cuartul a unor elemente reactive reglabile (condensatoare, bobine), se numeau VFX. Eu asa imi amintesc, asa erau povestite in revista Sport si Tehnica (anii '60-'70), unde am citit prima data despre ele.

"Premix unit" suna ca dracu.

Link spre comentariu

Va rog sa nu mai postati alte discutii, care nu se refera la simulari si la analiza functionarii acestor circuite.

Am inlocuit JFET-ul din AGC (Q3) cu tranzistor bipolar, cum era in schema initiala, sa vad cum se comporta bucla AGC. JFET-urile cu canal p de tipul 2N5460 (2N5461, 2N5462) se gasesc greu, asa ca este mai convenabil sa se utilizeze tranzistoare bipolare (cu Ccb cat mai mica, preferabil sub 1 pF).

Se observa ca pentru acelasi grad de reactie RF si aceeasi tensiune RF aplicata la detector apar oscilatii de autoblocare pe bucla AGC.

Schema.thumb.jpg.f5f6e70fd834b554f8ec3c628ba4711d.jpg

Oscilatiile pe circuitul LC.

Oscilatie_LC.thumb.jpg.0673bcce1ec4ae17b9ee97397ea8dc2c.jpg

Tensiunea AGC.

UAGC.thumb.jpg.fdac401a9f28d67ee1e8a74f4b152704.jpg

Curentul de emitor al lui Q3.

IeQ3.thumb.jpg.a66de2f096dcd0fe6c4b1b1db42e4564.jpg

Curentul de colector al lui Q3.

IcQ3.thumb.jpg.dc688f8342fa7dc153a6275ffe7557b4.jpg

Tranzistorul bipolar are transconductanta mult mai mare decat JFET-ul, amplifica mai mult si din cauza asta apar oscilatiile de autoblocare.

Daca se reduce reactia pe bucla de RF (C5 se micsoreaza de la 6,8pF la 1,5pF) si se reduce si tensiunea RF care se aplica detectorului din circuitul AGC (cursorul lui R10 se pune la 12%), circuitul se linisteste si nu mai intra in oscilatii autoblocate, dar se observa inca aparitia unui regim tranzitoriu cu oscilatie amortizata (nesuparatoare) in bucla.

Osc_LC.thumb.jpg.dfd05da3eb1e108f51876a4213220a9f.jpg

U AGC

UAGC.thumb.jpg.733c35e92f5650c06368257937c7e9a5.jpg

Ie Q3.

IeQ3.thumb.jpg.09e1bc81979604871b10f935de4cffb5.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, VAX a spus:

Tranzistorul bipolar are transconductanta mult mai mare decat JFET-ul, amplifica mai mult si din cauza asta apar oscilatiile de autoblocare.

Ati încercat sa introduceti un rezistor în serie cu emitorul lui Q3? Valoarea o alegeti aî, cu bucla AGC deschisa, sursa de curent astfel formata asigura amorsarea sigura a oscilatiilor la toate frecventele dorite (curentul sa fie cu putin peste pragul de amorsare a oscilatiilor).

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la varianta asta, insa am preferat sa maresc rezistenta de polarizare din baza, sa reduc curentul initial. Am sa incerc si varianta respectiva, cu redurerea amplificarii prin reactie negativa locala.

Link spre comentariu

Puteti, va rog, sa masurati cele doua valori de vârf, pozitiva si negativa, a tensiunii pe circuitul oscilant? Cu cât sunt mai apropiate ca valoare absoluta, cu atât avem armonici pare mai reduse.

Se pare ca au mai fost si altii interesati sa simuleze acest tip de oscilator.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Este extrasa cu lupa si nu prea seamana cu o sinusoida:

amplit.png

3.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

5.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am mutat rezistorul din colectoru lui Q3 in emitor, asa cum a sugerat @franzm, si i-am marit valoarea. S-a redus amplificarea pe bucla AGC si nu mai apar oscilatii de autoblocare.

UAGC.thumb.jpg.3b2deb1ff125f8569f3310017de51235.jpg

Ie Q3

IeQ3.thumb.jpg.76a7657d5cf83bad70a483ee8bd53c58.jpg

Asa arata oscilatiile pe circuitul LC. Se observa ca regimul tranzitoriu al circuitului AGC este de ordinul 0,5 ms.

Oscilatii_LC.thumb.jpg.168f1949a3c238d1980498aa95631cfd.jpg

Oscilatiile LC dupa stabilizarea amplitudinii.

Pscilatii_LC_stab.thumb.jpg.0f43fecfba0b68289c15042cd811e4e4.jpg

Curentul de emitor al lui Q1 este tot de zeci de uA.

IeQ1.thumb.jpg.08c69bf587b9296e390cb7dafba58e78.jpg

Aceste circuite nu merg bine fara sa le reglezi amplificarea pe bucla RF si pe bucla de AGC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări