Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Simulări şi discuţii teoretice pentru schema de ,,oscilator universal,,


VAX

Postări Recomandate

Oscilatorul din schema originala nu produce direct sinusoida cu amplitudinea de ordinul voltilor, pentru ca trebuie ca oscilatia sa ramana sub pragul de intrare in conductie a jonctiuni colector-baza a tranzistoarelor Q1 si Q2. Este un dezavantaj, care implica utilizarea unui amplificator dupa oscilator, daca vrem tensiune mai mare.

Daca s-ar folosi tranzistoare cu germaniu (de exemplu AF106), cu tensiunea de deschidere a jonctiunilor de ordinul 0,25 V (la Si este de 0,65 V), oscilatia ar fi de nivel chiar mai mic, de cel mult 150 mV (amplitudine). Iar daca ar exista tranzistoare bipolare pe baza de compusi de galiu (ca LED-urile), la care tensiunea de deschidere a jonctiunilor este de peste 1,5 V, ar rezulta oscilatie cu amplitudinea de peste 1 V.

Nu exista (comercializate) tranzistoare bipolare cu GaAs (GaAsP), dar putem sa inseriem LED-uri in circuitul bazei tranzistoarelor cu Si si obtinen ceva care oscileaza la nivel de peste un volt amplitudine. Adica oscilatia poate fi de amplitudine mare, atat cat sa nu duca la intrarea in conductie a LED-ului inseriat cu jonctiunea tranzistorului bipolar.

 

Osc_univ_LED.thumb.jpg.fae9d1c60e2d234e6e565479e315d1cd.jpg

 

Oscilatia la pornire si dupa ce intra in actiune circuitul AGC.

 

Osc_univ_LED_osc_LC.thumb.jpg.b7de52a7c97f1cd3c5e813cc57130efc.jpg

 

 

La pornire.

 

Osc_univ_LED_osc_LC_pornire.thumb.jpg.93f7ae31a23906d85d134fb09ce5a33c.jpg

 

Oscilatia sinusoidala dupa stabilizarea buclei AGC.

 

Osc_univ_LED_osc_LC_stabilizat.thumb.jpg.47d21a73e54f6d7abe6cff5441fd9112.jpg

 

Tensiunea de la iesirea detectorului din circuitul AGC.

 

Osc_univ_LED_UAGC.thumb.jpg.29645cddc0fa7f8f0a24171b2631f328.jpg

 

Curentul prin emitorul trazistorului Q3.

 

Osc_univ_LED_IeQ3.thumb.jpg.6696ed4be3a2a3fd604df801686e86f8.jpg

 

Trebuie ca cele doua diode LED sa fie imperecheate. Sa aiba aceeasi cadere de tensiune pe ele (diferenta nu mai mare decat cativa milivolti), la curent de zeci de uA. Adica sa fie din acelasi lot de fabricatie si sa aiba aceeasi rezistenta serie (a zonelor neutre  -  n si p).

Link spre comentariu

Topicul nu are o anumita tematica, a fost despartit de cel cu oscilator universal tocmai pt a nu parea ca face off-topic acolo. Nu &VAX a dat numele topicului, a fost creat pt dansul asa ca are dreptul sa dezbata cum doreste subiectul.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, miticamy a spus:

Puneti oscilograma si in emitor Q5, s-ar putea sa fie distorsionata jos.

 

Nu este distorsionata vizibil, desi este clar ca repetorul pe emitor (Q5) deformeaza putin sinusoida, pentru ca lucreaza la semnal mare. Trebuie sa tineti seama ca dupa Q5 urmeaza inca un repetor cu tranzistoare npn si unul pnp polarizate la curent mare, capabile sa furnizeze sinusoida pe sarcina de 50 ohmi. Am precizat acest aspect la o postare mai veche. Folosind inca un repetor de tensiune se reduce mult influenta sarcinii asupra valorii tensiunii RF care merge la detectorul AGC.

 

Osc_univ_LED_UeQ5.thumb.jpg.3e014382500173b50df9a67996aa140a.jpg

 

Trebuie ca JFET-ul sa aiba tensiunea de taiere (blocare) de peste 5V. Din acest motiv am pus 2N4091. Merg si BF245, BF256 varianta C.

 

@Marele Savant

Postez pentru cine este interesat sa inteleaga cum merg circuitele astea. Eventual sa-i determin pe cativa sa invete sa lucreze cu simulatoare SPICE (Circuit Maker este relativ bun si intuitiv). Daca nu va atrage domeniul asta, va rog sa nu ma mai bruiati.

Link spre comentariu
La 17.06.2020 la 16:14, VAX a spus:

Rtotal=Rp/Rd(-)/(Rp+Rd(-)) = infinit, ceea ce implica Rp + Rd(-)=0, Adica modulul Rd(-)= Rp.

 

 

S-a strecurat o greseala in formula.

Corect este Rtotal=RpRd(-)/(Rp+Rd(-))  - este formula care da rezistenta echivalenta a gruparii paralel - se invata la gimnaziu.

Nu stiu daca exista editor de ecuatii utilizabil cand postezi pe elforum, nu am stat sa studiez toate functiile disponibile.

Link spre comentariu

Pentru cei interesati, oscilatorul cu perechi cuplate în emitor este tratat în mai multe publicatii IPRS ("Circuite integrate liniare, manual de utilizare", nu mai stiu în care volum si "Catalog de circuite liniare") si Valvo.

Nivelul mic al oscilatiilor nu trebuie neaparat sa fie un dezavantaj; amplificatorul necesar în unele aplicatii serveste si la izolarea oscilatorului fata de sarcina.

E musai sa folositi doua LED-uri împrechiate pentru polarizare; nu e suficient unul singur si câte un rezistor spre fiecare baza?

Pentru ecuatii cred ca ar fi mai bine sa scrieti comentariul într-un editor convenabil si sa-l copiati aici. Eu fac asa când scriu la servici, evident ca din alt motiv, nu de dragul formulelor.

La 17.06.2020 la 10:15, VAX a spus:

.... Pentru radioamatorism merg, insa la scule serioase n-as crede.

Firma nemteasca Vogt a facut asa ceva în timpul ultimului razboi.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 52 minute, franzm a spus:

Nivelul mic al oscilatiilor nu trebuie neaparat sa fie un dezavantaj

Cand ai nevoie de semnal mare este dezavantaj, pentru ca amplificatorul introduce distorsiuni. De ce sa amplifici in tensiune cu etaj cu emitorul (sursa) la masa, cand poti sa obtii direct oscilatii la nivel mai mare si sa utilizezi pentru izolare un repetor de tensiune, care distorsioneaza putin si are impedanta mica la iesire ?

 

Acum 59 minute, franzm a spus:

E musai sa folositi doua LED-uri împrechiate pentru polarizare; nu e suficient unul singur si câte un rezistor spre fiecare baza?

Dati schema sa o analizam, altfel este neclar ce spuneti.

Eu am gandit montajul astfel incat sa pastrez cuplajul direct (de la Q1 la LC si de la LC la Q2).

Link spre comentariu

Simplu, renuntati la R2 si D2, pastrati C1si C2, grupul R1, D1 nu îl conectati în baza lui Q1 si din anodul lui D1 duceti câte un rezistor în bazele lui Q1 si Q2. Eventual suntati D1 cu un condensator.

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 41 minute, franzm a spus:

Simplu, pastrati C1si C2, grupul R1, D1 nu îl conectati în baza lui Q1 si din anodul lui D1 duceti câte un rezistor în bazele lui Q1 si Q2. Eventula suntati D1 cu un condensator.

Este neclar, puneti va rog schema.

Link spre comentariu

Tare greu. Faceti o sursa de referinta cu LED (un LED + un rezistor). Din anodul LED-ului polarizati bazele tranzistoarelor. Puneti condensatoarele de cuplare si decuplare necesare si gata.

Link spre comentariu

Puneti domnule schema si hai sa o analizam. Daca facem asa, cum mai realizam cuplarea directa (in c.c) de la circuitul oscilant la Q1 si Q2 ? Nu este simplu, m-am gandit si eu sa ridic tensiunea pe bazele tranzistoarelor. Atunci trebuie cuplaj prin condensator de la LC la baza lui Q2, cum am facut la schemele postate anterior, despre care spuneati ca au bucla de reactie luuunga.

Link spre comentariu

Repetorul de tensiune cu cele doua tranzistoare nu introduce intarziere (defazaj) suparatoare. Daca vrei sa lasi circuitul LC sa oscileze liber, fara sa fie necesara amortizarea cu rezistor, trebuie ca transferul pe bucla de reactie sa fie redus la minimul necesar, ca sa nu fii obligat sa micsorezi foarte mult transconductanta etajului diferential reducand la uA curentul prin tranzistoare. Si mai trebuie sa ai posibilitatea sa reglezi transferul prin potentiometru de mica valoare (zeci de ohmi). Mai bine se face cuplajul prin condensator trimer de pF legat intre iesirea repetorului si baza (sau poarta - in varianta cu FET) lui Q2. Exista dezavantaje si in situatia asta, cuplajul variaza cu frecventa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări