Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune impamantare priza?!?!

Halflife

Postări Recomandate

Bun gasit. La una din prize care se afla in dreptul coloanei de apa din apartament am gasit tensiune pe impamnatare (a fost umeda la un momentdat din cauza unei tevi sparte) verificat cu creionul .Este montata o priza cu impantare dar nu exista fir ( din cate imi aduc aminte nu am descafut inca) .DAR eu am procedat astfel : am identificat faza cu creionul am masurat densiunea la priza ~225v si apoi am mutat borna com pe impantare ~20v (se aprinde si la creion dar mai slab) apoi am verificat si pe prelungitor , fara consumatori bagati ~110v (faza si impantarese aprinde si creionul mai intens)...cum de creste tensiunea asa ?  testl cu becul de verificare nu l-am facut...

Link spre comentariu

Salut,

La o impamantare corect executata (adica rezistenta instalatiei de impamantare <4ohm), tensiunile, faza-nul, faza -impamantare trebuie sa fie aproximativ egale(~230Vca).

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Halflife.Daca nu exista pamantare ce masurati?Tineti minte ca firele faza nul circula impreuna prin tuburi si poate apare un potential pe firul de nul ce este sesizat de multimetru.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, BRANCA a spus:

Tineti minte ca firele faza nul circula impreuna prin tuburi si poate apare un potential pe firul de nul ce este sesizat de multimetru.

Corect!

Daca se foloseste pentru masuratoare un multimetru electronic(impedanta mare de intrare!) masuratoarea va fi eronata....in astfel de situatii se utilizeaza un multimetru cu ac care are impedanta mica de intrare si acea tensiune indusa este scurtcircuitata....

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Halflife a spus:

Este montata o priza cu impantare dar nu exista fir 

E și mai simplu... Lasă să se usuce ( ca parca asa spuneai, ca a curs ceva apa pe acolo) și pe urma mai vezi tu ce găsești la măsurare. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am revenit , si mai confuz ,am inlocuit priza are doar 2 fire doza metalica' ani'77  eu am pus cu impamantare :)) dar  ce nu inteleg cum de fiecare data cand conectez un prelungitor acesta da aceeasi faza de 100v pe contactele de impamantare ale lui , bineinteles se aprinde si testeru de tensiune .

Iar cand introduc un consumator /incarcator laptop stecher cu impamantare  apare faza 220v  pe contactele de impamantare ale prelungitorului , lampa nu se mai aprinde....test facut pe 3 prelungitoare din care unul legrande. cum de ajunge faza pe impantare intr-un prelungitor ?!?!? asta e rezultatul firesc cand se conecteza un prelungitor cu impamantare la o priza fara impamantare? Ms

Link spre comentariu

Half.Ce prelungitoare ai?Ma refer daca sunt tip protejat la supratensiune.

Sursa laptop are condensatori in filtrul EMI legati la impamantare.Deci prin ei poate apare potential pe pamantare,daca aceasta "e in aer",nelegata.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, BRANCA a spus:

Half.Ce prelungitoare ai?Ma refer daca sunt tip protejat la supratensiune.

Sursa laptop are condensatori in filtrul EMI legati la impamantare.Deci prin ei poate apare potential pe pamantare,daca aceasta "e in aer",nelegata.

fara spliteru de supratensiune bagat, contactele de impamntare din prelungitor au 100v fara stecher laptop 220v cu stecher laptop(faza -clema impamntare prelungitor)

spliterul ciudat si el nimic introdus in el doar el in prelungitor faza- clema impamantare ~20v reduce din 100v .

Greseala mea ca bag prelungitor cu impamantare  in prize fara impamantare si am fost si curios sa verific cu lampa de tensiune. Deci e din categoria asa fac toate *.Am verificat pe o priza de pe alt perete fara cleme de impantare si prelungitoarele se comporta la fel.Viata sub tensiune dar fara amperaj :/

20200629_201504.jpg

Link spre comentariu

Toate masuratorile le faci fata de borna/conductorul de nul! nu fata de faza!

Daca borna sau firul de PE (impamantare) sunt lasate in aer, pe acestea apar tensiuni induse si/sau cuplaje parazite, asa cum zice si @yo2mhj 

Sursele de laptop, PC, televizoare au in interior niste condensatoare legate la impamantare pentru deparazitare. Daca borna de PE nu este legata la pamant, curentii paraziti nu se pot descarca si iti creste tensiunea pe borna PE.

Rezolvare: Cauti o priza in apartament ce are conductorul de PE si iti tragi o prelungire (prin plinte sau cum poti) pana in priza cu pricina. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări