Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Timbrul unui difuzor

merck

Postări Recomandate

Eu cred ca daca unui difuzor i se injecteaza un semnal pur sinusoidal si apare un asa zis timbru ar putea fi vorba de distorsiuni mecanice ale membranei prin deformari nedorite in cursa acesteia, eventual coroborate si prin neliniaritatea acestei curse in circuitul magnetic sau un cuplaj acustic inadecvat cu incinta sau pe scurt timbrul ar trebui generat de amplificator , nu de difuzor 

Link spre comentariu

Se poate masura usor cu Klippel DA2/KA3. Aparatul este interesant prin multitudinea de functii.

Licentele costa foarte mult in schimb. Si nu sunt incluse in pretul analizorului.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, Sharky a spus:

De ce sa te chinui sa modifici ceva? Mai bine iei direct ceva ce iti place.

Ori te plictisesti, ori il obtii la pret f bun, altfel nu merita.

Din exact același motiv pt care lumea își pune faruri cu LED sau Xeon aduse pe de alte modele sau de la chinezi, își schimba suspensia ca să fie mașină mal joasa și își pune eleroane, își pune LED-uri albastre sub barele de protecție și multe alte brizbrizuri inutile și chicioase. 

Pt ca ceea ce doresc nu este de cumpărat sau dacă este este prea scump pt buzunarele lor. 

Iar citeodata unele modificări chiar sint reușite. 

Noi discutam de produse DIY nu de producție de serie unde nu se poate pune problema de asa ceva. În schimb, în cazul produselor de serie, se pot obține la preturi rezonabile difuzoare făcute după specificatii proprii care sa includă de exemplu modificări pe care DIY - știi le-ar face pe difuzoarele pe care vor sa le utilizeze. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, VTP a spus:

Orice modificare asupra unui difuzor nu conduce la obtinerea ALTUI DIFUZOR cu modificarile adaugate modelului de plecare???

........ 

Schimbarea suspensiei unei mașini generează automat o noua mașină, mașină ce trebuie sa treacă din nou prin toată seria de validări? Sau schimbarea farurilor? 

Nu, vor trebui refăcute niște validări dar de multe ori numai unele parțiale iar mașina va capătă cel mult o extensie la nume, niște litere în plus, nu un nume complet nou. 

Link spre comentariu

Suspensia nu, dar comparatia este deplasata. Difuzorul este  in esenta tot un fel de motor deci compara-l cu motorul de masina. Daca modifici capacitatea cilindrica la un motor, acesta poate fi comparat cu cel original?

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu
1 hour ago, popa marius said:

Eu cred ca daca unui difuzor i se injecteaza un semnal pur sinusoidal si apare un asa zis timbru ar putea fi vorba de distorsiuni mecanice ale membranei prin deformari nedorite in cursa acesteia, eventual coroborate si prin neliniaritatea acestei curse in circuitul magnetic sau un cuplaj acustic inadecvat cu incinta sau pe scurt timbrul ar trebui generat de amplificator , nu de difuzor 

Instrumentele muzicale au timbru lor. Timbrul face ca sa poti discerne daca aceeasi nota vine de la un oboi sau un clarinet. Nu putem vorbi de distorsiuni in cazul oboiului sau clarinetului. 

Membrana de hartie, kevlar-ul, aluminiul (sau alte metale folosite), polipropilena au timbrul lor. 

Link spre comentariu

@ popa marius,

Incerc sa NU cred nimic daca nu are logica. Conform cu ceea ce afirmi dumneata, diferenta dintre vocea dumitale si a unei soprane de la opera este data de distorsiuni!

In alta ordine de idei, nivelul de THD al unui amplificator este de zeci sau sute de ori mai mic decat al unui difuzor sau incinta!

Daca amplificatoarele ar fi cele care , prin distorsiuni creiaza timbrul, cine ar fi prostul care sa dea bani pe ele? Si dece s-ar mai construi?Cred ca nu aveti definitia corecta a timbrului!

Cred, deasemenea  ca v-ati grabit cu teoria!

@Haralambie,

Daca aparatul asta e asa bun si teoria d-lui popa marius ar fi corecta, as accepta toate determinarile, ca apoi, operat pe corzile vocale, sa cant ca Jussi Biorling, Giuseppe di Stefano sau ca oricare dintre cei 3 tenori!

@sesebe,

De obicei, cei care nu-si produc singuri difuzoarele ( cei mai buni producatori de incinte intre ei ! ) cumpara difuzoarele de la producatorii acestora, alegand cele potrivite pentru proiectele lor.Daca nu gasesc ceva potrivit, fac comenzi pentru modificarea unor produse de serie. [ de ex. PMC utilizeaza tweetere produse de SEAS norvegia dupa caietul de sarcini PMC.

Link spre comentariu

Doamne cate aberatii, vorba aia un nebun arunca o piatra...

Ba nene, nu ai cum sa stii cum suna pana nu il asculti, simplu. 

Sa il asculti pe direct aproape in 99.9% cazuri suna prost, iar ca sa faci filtru si incinta trebuie cunostiinte solide.

Dar noi vb de masurari, grafice, sabii laser, dar cand e vb de filtre pauza.

Dupa cum zicea dnu Mateescu, parafrazand probabil in bascalie zicala "Invatati! invatati! Invatati!"

Altfel doar e discutie tipica de incepatori care viseaza la hornuri pe 4 cai cu difuzoare avansate, dar nici sa isi amplaseze corect boxele in camera nu stiu, darmite sa faca o amarata de boxa pe 2 cai cu difuzoare usoare nu stiu.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
40 minutes ago, sesebe said:

Schimbarea suspensiei unei mașini generează automat o noua mașină, mașină ce trebuie sa treacă din nou prin toată seria de validări? Sau schimbarea farurilor? 

Nu, vor trebui refăcute niște validări dar de multe ori numai unele parțiale iar mașina va capătă cel mult o extensie la nume, niște litere în plus, nu un nume complet nou. 

Nu stiu daca este bine sa facem o analogie cu masina. La un difuzor daca are suspensie din burete si ii pui suspensie din cauciuc obtii un alt difuzor (nici cursa maxima nu va mai fi aceeasi). Normal ca poti sa te chinui si sa gasesti o suspensie de cauciuc foarte subtire care sa se apropie cat mai mult de vechea suspensie de burete si sa nu schimbi foarte mult parametrii difuzorului insa daca masori parametrii este clar ca obtii alti parametrii, mai apropiati sau nu fata de parametrii difuzorului original. La ureche noi cei multi poate nu sesizam nici o diferenta (tu daca ai reparat difuzoare este clar ca ai incercat sa te apropii cat mai mult de parametrii difului original) insa pentru un dirijor de exemplu, te asigur ca este diferenta. Cauta pe net ca sunt tot felul de teste de sunet (au fost puse si pe forum unele linkuri) si vezi exact pana unde poti discerne o diferenta (binetineles, fa testul fara sa bifezi la ghici). 

Eu in decursul timpului am cumparat de doua ori difuzoare desperecheate - am luat un difuzor si apoi dupa un timp am mai comandat unul identic -  si m-am trezit cu difuzoare diferite (suspensia la unul era mai groasa si mai rigida decat la celalat) si ca sa nu crezi ca era o firma petarda, firma era pe_rles_ (dublezi _ cu litera din fata si aflii numele firmei). Eu cand le-am luat, am luat in ambele cazuri ultima bucata ramasa care normal ca avea un discount dar difurile rau noi noute sin cutie sigilate, deci nimic de reprosat. Nu avea nici un rost sa le masor ca nu puteau sa masoare la fel nu mai zic sa pretind ca difurile sunt pereche. 

Link spre comentariu

Da, uneori era greu sa le nimerești sa sune identic cu perechea. Și mai rău era cind solicitantul avea și ureche muzicala dar asta e, nu poți pretinde ca un difuzor rebobinat sau cu suspensia schimbata va fi identic cu originalul, dar încerci să-l faci cit mai apropiat posibil. 

Comparația a fost forțată dar intenționată. Dacă as fi sa ținem cont de ideile de pe topicul acesta fiecare difuzor este un alt model de difuzor pt ca nu pot exista doua difuzoare perfect identice și deci sint modele diferite. 

Metode de a schimba timbrul unui difuzor, unele folosite cu succes de mine, unele fără succes:

-modificarea masei mobile prin schimbare dust-capului din carton în aluminiu și invers (și alte variante),

- modificarea rigidității membranei prin pensulare uniforma sau sub forma de raze cu diferite substanțe (adezivi/lacuri),

-schimbarea spider-ului (suspensia se sub membrana) sau modificarea rigiditatii acestuia. Aceasta modificare am realizat-o cu succes (la ureche pt ca pe atunci nu aveam echipamente de măsură pt asa ceva) la woofer Amphiton, modificare realizata prin dublarea suspensiei cu una identica disponibila ca piesa de schimb. Deși ar părea ca în acest fel strici complet comportamentul difuzorului defapt rezultatul audio era surprinzător de bun. Bine vorbim de utilizare la chefuri nu la audiții. Și altele.

A, sa nu uit, am fabricat de la zero membrana pt o pereche de tweetere cu membrana praf (un plastic ce devenise casant), din ceva folie de plastic deformata termic cu o bila de otel infierbintata cu feonul. Binenteles ca tweeter-ele au ieșit complet diferit fata de originale dar proprietarul era super mulțumit și susținea sa sunau mai bine decit cele originale în stare buna. 

Da, asa erau vremurile pe atunci dar nu sint de acord cu afirmația domnului VTP ca orice mica intervenție asupra unui difuzor (de exemplu schimbarea firului leonic) va crea un alt difuzor pt ca va modifica sunetul. Pe ideea aceasta nu exista decit difuzoare unicat nicidecum perechi sau tipuri/serii de difuzoare. Ideea nu-i totuși departe de adevăr....... 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Incredibil cate ineptii s-au scris in legatura cu un subiect care este foarte vag, subiectiv. Definitia timbului difuzorului !?!? Unde si cine a facut o definitie clara bazata pe elemente stiintifice concrete? E pur si simplu o gaselnita audiofila pentru a explica ceva ce nu putem masura.... (deocamdata).

Link spre comentariu

Daca ar fi timbru obiectiv gen, raspuns in fr masurat corect pe o banda mult mai larga ca rezolutie de masurare si determinat din raspunsul la impuls. Sau sa spui ca in general tw de aluminiu sasaie sau alea moi par moarte fata de alea de titan.

(Ma rog in general, exista exceptii)

Ca asta se poate.

Dar aici discutam despre cum suna un difuzor asa cum discutam despre retete de bucatarie. Si in final vine unu si zice ca trebuie mai multa sare ca asa ii place lui. :) :)

subiect tipic degeaba.

nene, masina se modifica pt ca se poate si pt ca se strica. Adica daca tot s a rupt un arc sau a curs un telescop cine te opreste sa pui ce vrei in locul lui?

ca inlocuirea e obligatorie!

sau voi inlocuiti direct masina cu alta noua?

daca da bravo voua ca aveti atatia bani!

cine te opreste sa reglezi unghiurile la cat vrei tu? Doar treaba e masurabila si repetabila, apoi vezi tu ca sofer de iti place sau nu.

in schimb la difuzor te apuci sa inlocuiesti bobine sau magneti? E munca multa, ateliere specializate nu prea sunt ca sa lucreze eficient pt a reduce costurile.

iar un difuzor e realtiv ieftin.

mai bine cumperi ceva gata facut si bun.

mai greu e cu testatul ca e kinder cu surprize. E bine sa ai prieteni si sa asculti pe la altii mai intai.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări