Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu PCL86

icar

Postări Recomandate

Buna ziua.....vad in imaginile intre transformatoare condensatoare electrolitice...curiozitatea mea este daca sint noi din stocuri vechi sau sint din recuperari ?  Au fost testate, masurate inainte de a fi puse la treaba ?

Link spre comentariu

Eu folosesc condensatoare din recuperari ,in special am o obsesie pt electrolitice cu filet central , piulita ,arata bine pe carcasa ,vizibil ,printre transformatoare etc... nu am avut probleme ,filtreaza bine , inainte masor capacitatea ,de obicei sunt in apropiere de valoarea inscrisa .

Mai sunt cele japoneze ,cu colier ,in jur de 60 de ani si sunt bune si acum.....

tube_f10.jpg

Link spre comentariu
Acum 3 ore, tm07uxo a spus:

noi din stocuri vechi sau sint din recuperari ? 

Acolo e o gaselnita. Acei condensatori sunt de la un radio Modern, dar a fost scos continutul, rola cu hirtie+folie aluminiu, iar in interior am introdus electrolitici noi, de 47.0/350v, cumparati de la Conexelectronic. Mai am citiva, recuperati sau primiti, care au suferit acelasi tratament.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Revin cu o chestie ciudata, cel putin pentru mine. 

Am reusit sa ajung la un osciloscop, sa vad ce si cum, cu amplificatorul. Cum va spuneam, la urechiometru, am fost multumit. Pe osciloscop, am constatat ca, la volum mic, pe sinusoida de iesire, apare o oscilatie de inalta frecventa, care dispare pe masura ce volumul merge spre maxim, cind dispare. Am eliminat potentiometrul si am injectat semnalul direct pe grila triodei. Sinusoida curata la iesire. Am pus ootentionetrul in circuit si am desfacut condensatorul de 100n (schema e mai sus) din anodul triodei si am masurat in anodul triodei. Sinus curat, indiferent de volum. Am injectat semnalul, prin cond. de 100n, in grila pentodei, semnal curat la iesire. Am refacur montajul, dar in grila triodei am inseriat o rezistenta de 1k. Fenomenul persista.

Habar nu am ce se intimpla, de unde apare oscilatia. Care e parerea voastra, cam ce ar trebui facut?

Multumiri.

Link spre comentariu

Si eu am avut acest fenomen si a disparut : am pus un condensator de 1nf 500v in paralel cu primarul trafului de iesire.

Link spre comentariu

Este posibil ca oscilatia sa fie generata de un cuplaj capacitiv care apare intre condensatorul din grila triodei si condensatorul din anod, cel de 100n.

Acest gen de cuplaj apare in cazul in care cele doua condensatoare sunt plasate foarte aproape unul de altul.

Se pot inversa pinii unuia dintre condensatori, presupunand ca cuplajul se face prin folia exterioara a condensatorului, eventual se fac traseele cat mai scurte.

Link spre comentariu
Acum 49 minute, viobio1 a spus:

Leagă masa de la potențiometrul de volum în alt loc 

Am incercat, acelasi lucru. Defapt masa e legata intr-un singur punct, ca pe schema, la rezistenta de 150 ohm.

Usiliteli, nu e figurat pe schema, dar in paralel cu primarul e un condensator de 500 pico. O sa incerc  si varianta cu 1 n.

@Elison, distanta intre cele doua condensatoare, puse pe regleta, e de 5 cm. E adevarat, firul de legatura intre condensator si anod, trece pe linga condensatorul legat in grila triodei. Observatie de luat in seama. Sa vad ce pot face cu acel fir.

@merck, incerc si varianta asta.

Dupa ce ajung iar la osciloscop, ca nu e al meu, revin.

Multumiri pentru sfaturi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 01.07.2021 la 10:29, icar a spus:

Revin cu o chestie ciudata, cel putin pentru mine. 

Am reusit sa ajung la un osciloscop, sa vad ce si cum, cu amplificatorul. Cum va spuneam, la urechiometru, am fost multumit. Pe osciloscop, am constatat ca, la volum mic, pe sinusoida de iesire, apare o oscilatie de inalta frecventa, care dispare pe masura ce volumul merge spre maxim, cind dispare. Am eliminat potentiometrul si am injectat semnalul direct pe grila triodei. Sinusoida curata la iesire. Am pus ootentionetrul in circuit si am desfacut condensatorul de 100n (schema e mai sus) din anodul triodei si am masurat in anodul triodei. Sinus curat, indiferent de volum. Am injectat semnalul, prin cond. de 100n, in grila pentodei, semnal curat la iesire. Am refacur montajul, dar in grila triodei am inseriat o rezistenta de 1k. Fenomenul persista.

Habar nu am ce se intimpla, de unde apare oscilatia. Care e parerea voastra, cam ce ar trebui facut?

Multumiri.

Elimină bucla de masă.

Link spre comentariu

Nu stiu unde ar fi, masa e legata in stea. Singura problema ar putea fi faptul ca masa mufei de intrare nu e izolata de sasiu. Nu prea am mai avut timp sa ma ocup de el.

Link spre comentariu

Bănuiesc/intuiesc că asta este conexiunea stea de masă invocată.

De regulă conexiunea stea se ramifică din armatura minus condensator filtraj cat mai scurt cu putință, direct din terminalul minus.

La alt moment în subiect a fost descrisă recapsularea condensatorilor de filtraj..., cum ajunge efectiv terminalul minus în centrul stelei de masă ?

(intuitiv prin șasiu ,șasiul împrumută masa de la corpul de aluminiu condensator vechi și în interior armatura minus este conectată la corpul cilindric de aluminiu sau un teminal vechi de plus a devenit terminal nou minus)

Stea-de-masa.jpg

Fragmentul de imagine a fost extras de aici și evident mărit.

IMG_2389e.jpg

Ploaia asta de fire lungi poate conduce la cuplaje nedorite.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Carcasa condensatorilor de filtraj, nu are nici o legatura cu minusul condensatorului. Am desfacut condensatori dublii, deci cu doua terminale prin izolatia filetata, unul din terminale fiind plus, celalalt fiind minusul. Nici o masa nu este legata la sasiu, cu exceptia masei de la borna de intrare si carcasa potentiometrului de volum. Miine, o sa arat, pe schema, legaturile la masa. Chiar sunt interesat sa vad unde am gresit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări