Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SE cu PCL86

icar

Postări Recomandate

5 minutes ago, icar said:

6,5V, la 230 V, reteaua. Daca am reteua de 240V, ceea ce nu-i un lucru rar, tot ramin 7 V!

Cred ca am sa desfac traful, si mai scot spire.

mie din calcule imi iese 6,78V in loc de 7V (daca ai 6,5V la 230V CA). Eu sincer as merge asa cu 6,5 si maxim 6,78. 

Link spre comentariu
11 minutes ago, icar said:

Ar merge si asa, daca pun o rezistenta in serie cu filamentul PCL86. Cred ca un 5 ohm/1W ar fi destul.

Pai pune mana si calculeaza exact si lasa contrele la bodega! Eu am calculat pentru ECC83, la PCL-uri nu fac calcule, ca acolo curentul trebuie sa fie de 300mA. Da poti sa-l intrebi pe @popa marius cum rezolva ele alimentarea la lampile care incep cu P, poate iti da un sfat mai bun. Mie nu-mi plac astea de incep cu P:85.

Link spre comentariu

Eu asa stiu ca PCL86 are Uf =13.3, tuburile cu E merg cu 6.3-6.6V maximul este 6.9V cu scurtarea vietii tubului 10 - 30%, daca tuburile sunt SH, le mareste emisia,amplifu merge "ca nou".. 

Link spre comentariu

Toate tuburile cu P in fata au diferite tensiuni de filament insa curentul este acelasi: 300mA. De aceea le poti pune pe toate in serie la o tensiune <=> cu suma tensiunilor cerute de fiecare tub. Poti sa pui filamentul lui PL500 in serie cu PCL86  la tensiunea de 30,3V. In felul asta variatia tensiunii totale de filament are o influenta mai mica asupra fiecarei lampi in parte. 

Link spre comentariu

Nu variația de tensiune este problema; ci locația în care este situată locuinta dvs in raport cu transformatorul de la electrica (sau ce furnizor aveti). Eu am 239 V la priza. Toate transformatoarele mai vechi pe care le am sunt calculate pentru 230, deci pentru filamente am o problema! Am rezolvat-o cu rezistente inseriate. Masurati curentul de filament, apoi cu legea lui OHM.

Link spre comentariu

Merk, cu cei 5 ohm, ma refeream la PCL si era un calcul orientativ, la un curent estimat de 300 mA. O sa ma uit pe foaia de catalog, pentru calcul exact. Nu era nici o intentie de contra.

Usiliteli, PCL86, conform foii de catalog, are nevoie la filament 14,5V/300 mA. +/- cit, nu zice. 

Plutothepup, habar nu am pe unde e traful general, dar sigur e din ala de la Fenechiu: daca bate vintul, ploua sau e cald, cam o data pe saptamina raminem fara curent, de la 5 minute, la o juma de ceas. Cum spuneam, tensiunea la priza, variaza intre 218 si 240V, functie de ora din zi in care o masor.

Da, am doua variante: 1. scoaterea de niste spire, mai laborioasa, inserierea unei rezisrente cu filamentul, mai facila.

Link spre comentariu

Multumiri tuturor  pentru sugestii, sunt foarte interesante. Montajul e chiar fain, dar trebuie sa am un curent de cel putin 1,2 A. Ori asta ar insemna sa rebobinez traful, adica...ce nu voiam sa fac. Totusi, montajul e bun de tinut minte!

Tm007, merci de intrebare, sunu ok, mai putin pirdalnica de sciatica. Mi-a mai trecut, dar ma mai supara cind pasesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări