Усилитель Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) Priza mediana la filament este cel mai bun reductor de brum care vine de la filamente, cand nu este, atunci se face cu potentiometru, sau mixt. Cateodata, cand nu este disponibil un potentiometru adecvat, se pun 2 rezistente fixe de 50 ohmi in serie si punctul comun la masa, functioneaza, dar cu potentiometru poti regla pozitia de brum minim. Nu trebuie traf mai. *tare * potentiometrul de 100 ohmi consuma putin. Editat Iunie 17, 2020 de Усилитель Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) Acum 1 oră, simson a spus: Am inteles. M-am și mirat că nu știați asta, din câte știu ați construit destul cu tuburi. 1 oră în urmă, icar a spus: Faust, asta intelesesem, deci brumul se simte destul de bine. Intrebam pentru ca acolo e un consum suplimentar, deci un traf mai mare. Simson, chestia asta nu o stiam. Asta inseamna sa am cite o infasurate de filament pentru fiecare tub! Iar nu e economic! Pe de alta parte, in schemele vazute, apare un singur potentiometru, pentru toate filamentele! Intrebam de potentiometru, pentru ca traful nu prea imi permite un consum suplimentar pe filamente, proiectarea initiala fiind pentru un tub mai putin, recte EM84. In acest caz, o sa-i alimentez filamentul de la un traf suplimentar, separat, mai mic. Multimiri pentru explicatii. Faust, interesant mod de conectare la masa, pentru priza mediana, in prima schema! Care ar fi motivatia? Un semireglabil de 100ohmi consumă 0,063mA , aproximativ 0,4w, consum insignifiant. Pai întotdeauna când se folosește un semireglabil anti humm..... cursorul se conectează la masă. Mai există o variantă, atunci când avem tensiuni mari în catozii unor tuburi, să zicem 150..180V, cursorul se poate conecta la un circuit care ridică potențialul filamentelor față de catozi. Editat Iunie 17, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) Acum 42 minute, Усилитель a spus: Priza mediana la filament este cel mai bun reductor de brum care vine de la filamente, cand nu este, atunci se face cu potentiometru, sau mixt. Cateodata, cand nu este disponibil un potentiometru adecvat, se pun 2 rezistente fixe de 50 ohmi in serie si punctul comun la masa, functioneaza, dar cu potentiometru poti regla pozitia de brum minim. Nu trebuie traf mai. *tare * potentiometrul de 100 ohmi consuma putin. Este o metodă bună priza mediană, dar trebuie bobinat bifilar, ca cele două infazurari să fie perfect egale. Cu ani în urmă pusesem eu pe forum toate variantele de "luptă" anti humm, pentru alimentarea filamentelor. Editat Iunie 17, 2020 de Faust2018 Link spre comentariu
icar Postat Iunie 17, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 5 ore, Faust2018 a spus: Un semireglabil de 100ohmi consumă 0,063mA Da, inseamna ca am uitat legea lui Ohm, sau am lipsit la aritmetica, cind s-a predat impartirea! Multumiri tuturor pentru argumente si detalii! Potetiometrul il am, e montat, dar e de 60 ohm (nu-i bai, doua rezistente de 20 ohm, oi gasi eu), bobinat. E montat in asa fel incit se poate regla usor. Acum 5 ore, Faust2018 a spus: Faust, interesant mod de conectare la masa, pentru priza mediana Aici cred ca nu am fost prea clar, e vorba de priza mediana pentru infasurarea de anodica, legata la masa printr-un condensator. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 Acum 21 minute, icar a spus: Da, inseamna ca am uitat legea lui Ohm, sau am lipsit la aritmetica, cind s-a predat impartirea! Multumiri tuturor pentru argumente si detalii! Potetiometrul il am, e montat, dar e de 60 ohm (nu-i bai, doua rezistente de 20 ohm, oi gasi eu), bobinat. E montat in asa fel incit se poate regla usor. Aici cred ca nu am fost prea clar, e vorba de priza mediana pentru infasurarea de anodica, legata la masa printr-un condensator. Este redresare cu dublare de tensiune, mediana se conectează între cei doi condensatori electrolitici. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 17, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2020 Da, acum m-am prins! Multumiri! Link spre comentariu
icar Postat Iunie 22, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2020 (editat) Nu stiu daca am spus mai sus, traful de retea este proiectat pentru a putea folosi ECL86 sau PCL86, EZ81 sau 5T4. Mai tirziu m-am gindit sa mai adaug un EM84. Acesta consuma, pe filament 200 mA. Peste infasurarea de 6,3V pentru ECC83, nu prea mai merge (700 mA), asa ca m-am gindit sa o leg la priza de 6,3 V/2A, de la infasuraea de filment pentru PCL86. (partea dreapta a desenului). Intreb pe cei cu mai multa experienta decit mine, e vreo problema audiofila sau de alta natura? Editat Iunie 22, 2020 de icar Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 22, 2020 Partajează Postat Iunie 22, 2020 Nu ar trebui sa fie, este curent destul , 2A ajunge ,2xPCL86 are 2x0.3A , 2xECL86 are 2x 0.7A .....se mai poate folosi si 2 buc UM84 , baietii de pe forum au luat en gros de pe Electols , filamentul merge cu 12V si 0.1A , in rest e identic cu EM84. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 22, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 22, 2020 Multumiri de raspuns. Nu ma mai complic, am deja EM84. Daca merge, ramine asa. In alta ordine de idei, am reusit sa fac prelungirea axului pentru comutatorul de retea. Cum, necum, am dat o gaura destul de centrata, avind in vedere ca a fist facuta din mina, cu piesa in menghina. Am terminat si regletele pentru amplificator si pre. Link spre comentariu
icar Postat Iunie 25, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2020 Am lipit, pe reglete, piesele pentru amplificator si preamplificator. Nu am mai lucrat pe asa ceva, acum 50 de ani, am lipit piesele direct pe pini, intre ele sau, unde nu s-a putut, pe cite un papuc izolat, din textolit. E mai elegant asa, dar le schimbi greu, daca e nevoie de corectii. Sper sa nu fie nevoie. Am inceput sa impodobesc si sasiul. Deocamdata traseele de filamente si retea. 3 Link spre comentariu
tm07uxo Postat Iunie 29, 2020 Partajează Postat Iunie 29, 2020 Buna ziua tuturor.....In pachetul expediat este o sticluta cu solutie decapanta neutra , preparata dupa reteta postata aici...... V-am mai trimis si toate combinatiile posibile a rezistentelor din seria E24....Scuzati ca postez aici si nu MP dar poate e de folos si ptr. altii Link spre comentariu
icar Postat Iulie 1, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2020 La 29.06.2020 la 8:51, tm07uxo a spus: In pachetul expediat Am primit coletul, multumiri pentru bonusul generos. Am folosit putia solutie, si vad ca da rezultate excelente. Multumiri! Link spre comentariu
icar Postat Iulie 5, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2020 Intrebare: legatura intre regleta cu piese, 1 - 5 cm, si grila 1 la triode, trebuie musai cu cablu ecranat? Unde se leaga in acest caz tresa, la masa preamplificatorului sau la masa generala? Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 5, 2020 Partajează Postat Iulie 5, 2020 Legați ecranul cablului la minusul condensatorului 47uF/350V care decupează circuitul de alimentare anodică a triodei. Link spre comentariu
icar Postat Iulie 5, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2020 Multumesc pentru sfat! O sa refac legaturile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum