mojnost Postat Iunie 11, 2020 Partajează Postat Iunie 11, 2020 (editat) Tocmai am reparat azi un asemenea catometru, simplu fata de alte catometre, schema minimala doar cu prize pe transformatoare, i-am remediat defectul dar nu stiu prea multe despre el ca sa-i fac o verificare serioasa, elementele de pe panoul frontal cam spun singure cum lucreaza dar nu sunt 100% sigur. Este interesanta protectia termica la fiecare transformator, era una sarita datorita unui scurtcircuit in multitudinea de fire la matricea de comutare. Pe net am gasit doar documentatie in limba ceha si schema, are cineva ceva documentatie in engleza, sau are aparatul si il cunoaste bine? Editat Iunie 11, 2020 de mojnost Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 12, 2020 Partajează Postat Iunie 12, 2020 Descriere de utilizare in germana : http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren-Geschichtliches/Roe-Pruefer/Tesla-BM215A/BM215A.htm In maghiara: http://www.elektroncso.hu/cikkek/bm215a.php download carduri https://elektrotanya.com/tesla_bm_215-a_valve_tester_cards_csovizsgalo.zip/download.html#dl Exista in 2 variante : aparatul are inscriptiile pe front in ceha si in engleza. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 12, 2020 Partajează Postat Iunie 12, 2020 Simpatica scula!Nu m-as fi gandit la solutia cu carduri... Eu zic sa descarcati pdf-ul in ceha sa-l treceti printr-un soft OCR si apoi cu Google translate document traduceti.Oricum va fi mai mult decat nimica! Un pdf citetz in ceha aici: http://www.oldradio.cz/meraky/bm215jt.pdf Link spre comentariu
mafalda Postat Iunie 5, 2022 Partajează Postat Iunie 5, 2022 (editat) Poate ajuta pe cineva, cu intarziere. Mai corectati unii termeni si Dv. Ce nu m-am prins inca este cum se masoara calitatea vidului. Zice ca se masoara intai curentul anodic iA, apoi se comuta din K1-P1 pe VID= VACUUM. Indicatia acului aparatului in mA nu trebuie sa creasca prea mult max 10% fata de valoarea anterioara a curentului anodic. Chiar asta nu inteleg, ce se schimba asupra tubului, de tot iA ar trebui sa se mentina la un vacuum f.bun ? Poate se introduce o rezistenta mare in serie sau paralel cu g1. Panta mA/V se masoara (aproximativ, intrun anumit punct) facand un calcul intre diferenta de la iA si noua valoare a curentului anodic, valori citite pe instrumentul acela mic. Pesemne ca se aplica o mica tensiune modificata pe g1, poate de 1 V. Ce metode mai stiti in a aprecia calitatea VACUUM=VID la un tub ? Catometrul vad ca foloseste pt anod si g2 o tensiune alternativa , deci se aplica si partea negativa. Instrumentul retine numai partea pozitiva si varful acesteia pe un condensator maricel plasat pe instrumentul de 200 microA. Doar tensiunea de negativare pentru g1 este redresata cu o lampa si filtrata. Asta tensiune e bine sa fie verificata, eventual lampa inlocuita cu o dioda cu siliciu plus o rezistenta, ca sa avem aceleasi tensiuni pt g1.. Tensiunea de retea este verificata si trebuie reglata in prealabil apasand butonul MAINS. Reglam din comutatorul MAINS, astfel ca indicatorul sa fie in dreptul unei linii cam la 75% din scala marcata cu semnul ~. Redresarea pt aceasta indicatie se face cu o punte de 4 diode figurate pe schema, dar in realitate s-a mai folosit si varianta cu o singura dioda de cca 0,6 V, nu stiu ce model in acel an 1960, poate cateva cu germaniu inseriate, poate totusi existau si cu siliciu. Atunci erau scumpe si producatorul s-a gandit la economie. Aparatul masoara din K2-P2 si eventuale scurturi pe rand intre toti electrozii. Pesemne ca aplica electrozilor o tensiune negativa printro mare rezistenta si acul instrumentului in acest caz de scurt bate invers in sectorul unei buline rosii. Nu se fac masuratorile cu K1-P1 decat daca K2-P2 este pe pozitia INCALZIRE FILAMENT, adica HEATER, exceptie facand desigur pozitia SHORT-CIRCUIT, a doua dupa OFF.. Sunt posibile a fi reglate toate tensiunile alternative de filament si a fi aplicate pana la 60 V, acestea fiind debitate din al doilea transformator, care da si tensiunea pt redresare cu tubul EZ51 sau altul, pt negativarea g1. Acest TR2 este alimentat din TR1, TR1 fiind reglabil din prize in functie de tensiunea venita de la retea. Tensiunea anodica si de grila 2 care este alternativa se ia din TR1. Succes celor ce au acest catometru mic. Se poate desigur si imbunatati, dar e bine de facut in prealabil o schema mai clara si detailata. A se vedea si redesena mai clar si aceasta schema, pe langa cea mentionata anterior de un coleg de forum: http://technoantique.narod.ru/lab/TESLA_BM215A/bm215sch.pdf Vad ca pe internet nu a fost apreciat aparatul, nu sunt discutii. BM215 trad engleza aprox.docx Editat Iunie 5, 2022 de mafalda Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 5, 2022 Partajează Postat Iunie 5, 2022 (editat) Acum 4 ore, mafalda a spus: Chiar asta nu inteleg, ce se schimba asupra tubului, de tot iA ar trebui sa se mentina la un vacuum f.bun ? Poate se introduce o rezistenta mare in serie sau paralel cu g1. Daca in tub exista gaz, moleculele/atomii care ating catodul fierbinte se ionizeaza (pierd un electron). Ionii pozitivi sunt atrasi de grila de comanda (aflata la potential negativ) si astfel spatiul k-g1 functioneaza ca un generator de curent. Daca intre g1 si sursa de negativare se introduce un rezistor, de citiva zeci de kilo, pe el se va produce o cadere de tensiune, cu + la grila si - spre sursa, fapt ce conduce la scaderea negativarii si cresterea curentului anodic. Daca tubul este bine vidat fenomenul de mai sus nu se produce si curentul anodic nu creste la introducerea unui rezistor in serie cu g1. Editat Iunie 5, 2022 de d2134 Link spre comentariu
mafalda Postat Iunie 5, 2022 Partajează Postat Iunie 5, 2022 (editat) Multumesc D2134.. Corect. As vrea sa atasez o schema ceva mai clara, dar are 1,4 MB si nu este permis aici. O sa gasesc o alta posibilitate. Se va verifica si instrumentul, sa nu fie decalibrat, adica pierdut sensibilitatea. Cu toate ca instrumentului nu i se aplica ambele alternante redresate, ci numai una, el indica o valoare eficace 0,707 din cea maxima. In paralel cu instrumentul mai este un condensator, l-am vazut la un model original, care e bine sa fie schimbat cu ceva ne-electrolitic de aceeasi valoare. Acest condensator nu apare in schema, dar este prezent fizic in montaj. Ar putea avea cam 1-5 micro-farazi. A se vedea ce influenta are. Se mai pot pune in paralel cu instrumentul pt protectie doua diode cu siliciu, pt orice eventualitate. Unii s-au plans de distrugerea instrumentului si de arderea sunturilor. Si sunturile toate inseriate ar trebui protejate cu diode de Si (s-au mai ars). Iar inseriat cu sunturile pe circuitul anodic ar trebui pusa o oarecare rezistenta "de sacrificiu" pe care sa cada 1 V la 0,5 A (R=2-5 ohmi) si o siguranta de 800-mA. (este acum o siguranta notata P4 de 0,8 A intre TR1 trafo secundar pt U anod si catodul tubului de masurat) (ar urma pe aceasta rezistenta de protectie sa cada o tensiune nesemnificativa la curentul maxim de 500 mA). In acea vreme nu erau diodele tip 1N4007 sau 1N4148 ca acuma pe toate drumurile. Ma gandesc, trebuie sa mai analizez, daca nu ar fi posibil sa redresez cumva ambele alternante din secundarul lui TR1 ce se aplica la anod. Tubul si trafo ar fi mai solicitate, ar consuma o putere dubla in timpul masurarii curentului Ia. Editat Iunie 5, 2022 de mafalda Link spre comentariu
Mitica M. Postat Iunie 6, 2022 Partajează Postat Iunie 6, 2022 La 05.06.2022 la 10:11, mafalda a spus: Ma gandesc, trebuie sa mai analizez, daca nu ar fi posibil sa redresez cumva ambele alternante din secundarul lui TR1 ce se aplica la anod. Tubul si trafo ar fi mai solicitate, ar consuma o putere dubla in timpul masurarii curentului Ia. Tocmai asta il deosebea de alte catometre ale vremii, ca sa il fabrice asa mic (a se citi portabil pt vremurile respective) producatorul a hotarat sa testeze tuburile mai mari la un curent anodic si o tesiune reduse (corespunzatoare unui tub nou/foii de catalog). Din pacate filamentul totusi trebuia alimentat la tensiunea si curentul nominale specificate in foaia de catalog. Link spre comentariu
Усилитель Postat Iunie 6, 2022 Partajează Postat Iunie 6, 2022 La 05.06.2022 la 10:11, mafalda a spus: , daca nu ar fi posibil sa redresez cumva ambele alternante din secundarul lui TR1 ce se aplica la anod. Eu nu prea as face modificari mai drastice. Se poate du ce toata etalonarea in bălări. La catometrul meu am schimbat doar dioda seleniu cu siliciu, si nu a mai potrivit nimic, cu toate ca am incercat si ceva schimbare de rezistente, asa ca repede l-am refacut *original*.... Singura modificare a fost inlocuirea unei rezistente cu semireglabila, ca sa aduc masuratoarea mai aproape de realitate.... Link spre comentariu
misu ploiesteanu Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 ma poate ajuta cineva cu o tensiune masurata pe condensatorul de 8uF aflat dupa tubul redresor? in cazul variantei detinute de mine tubul este inlocuit din fabricatie de o dioda KY703. Am inteles din descrierea functionarii ca aceasta tensiune este importanta datorita faptului ca printr-un divizor rezistiv se asigura negativarea tuburilor testate...la mine tensiunea are 47,5V-dupa ce am schimbat condensatorul(cel vechi avea 43uF-deci defect). oare pt stabilitate nu ar fi in regula sa fie stabilizata tensiunea? am pus cartela pt EL34 si am masurat intre catod si g1 tensiunea de negativare are -11,9V conform cartelei ea trebuie sa fie -12v Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 21, 2022 Partajează Postat Decembrie 21, 2022 Acuma, ce sa zic, de la 11.9 la 12V, o zecime de volt nu cred ca este bai. Aparatul cu care ai masurat este de incredere? Masuratoarea a fost cu tubul in soclu, sau in gol? O sa caut si eu cartela de EL 34, sa vad ce imi da mie. De vineri incolo, ca sunt liber ca pasarea cerului. P.S. Ai folosit corectia de tensiune de retea? Cand a fost fabricat aparatul, la moda era 220V. Acum e 230. Eu merg cu -4%. Link spre comentariu
misu ploiesteanu Postat Decembrie 21, 2022 Partajează Postat Decembrie 21, 2022 da, am tras si eu concluzia consultind documentatia ca este buna negativarea...singura problema este ca toate treptele de negativare pina la -48v sunt un pic deviate , cu 0,2-0,1v +sau-, cred ca s-au devalorizat rezistorii din divizor. dar daca vrei sa compari sau sa imperechezi tuburile nu are importanta. multumesc, astept de curiozitate masuratoarea g1 pt EL34.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum