Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NanoVNA

Marele Savant

Postări Recomandate

Si cind ma gindesc ca eu nu mi-am batut capul cu asemenea subtilitati! Doar am cumparat aparatele si le-am folosit cind am avut nevoie de ele!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

16

• yo3fhm

14

• Marele Savant

10

• grosu99

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Si cind ma gindesc ca eu nu mi-am batut capul cu asemenea subtilitati! Doar am cumparat aparatele si le-am folosit cind am avut nevoie de ele!

Buna seara,

In speta, aveti dreptate - dar depinde f mult de ceea ce doriti sa cereti de la aparat, in functie de scopurile propuse. 

Pentru a masura raspunsul unui filtru de banda obisnuit, sau o antena, o linie de transmisie - nu e nevoie de nici o "subtilitate" si aparatul isi va face datoria. 

Prin contrast, daca se va cere mai mult de la el, atunci vor incepe sa apara problemele si dilemele, pentru care e nevoie de o analiza si de o intelegere mai buna a modului in care e construit si a modului in care functioneaza.  

Dupa cum vedeti, softurile elaborate pentru nanoVNA sunt diferite si ofera performante diferite. Unul ofera ce nu ofera celalalt si invers. Asta e o problema, pentru ca am vrut sa ma lamuresc care dintre variante e mai apropiata de necesitatile tatalui meu si daca masuratorile sunt realiste. La etapa asta, va multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a-mi fi trimis fisierele pe care vi le-am solicitat si pentru timpul pe care l-ati cheltuit in acest scop !

Oricum, sper ca discutiile de aici axate pe subiectul nanoVNA vor fi utile si altora care vor dori sa stie clar cu ce au de-a face inainte de a cumpara. 

Acum 6 ore, ndor a spus:

Acelasi quartz scanat cu NanoVNA Saver .

Ndor, am verificat si noul fisier trimis de tine. Toti parametrii afisati sunt corecti, i-am verificat prin calcul manual.

Pentru extragerea parametrilor motionali ai cuarturilor, e nevoie de aplicarea unor formule separate; de aceea, in softul de la VNWA3, rolul asta il are modulul "Crystal analyzer".  Vestea buna e ca softul de la VNWA3 stie sa faca si interpolare, deci poate importa fara probleme fisierele provenite de la nanoVNA (dupa cum ai si vazut) si prin modulul mentionat, poti obtine valorile parametrilor motionali.

Da, de acord, softurile pentru nanoVNA nu le ofera pe toate, dar sunt gratis. 

Atat timp cat lipsurile directe pot fi compensate indirect (prin utilizarea altor aplicatii sau prin calcule separate), diferenta de pret e suplinita si ea. 

Multumesc pentru fisierele trimise si pentru timpul cheltuit pe subiect - ramane sa mai disecam aspectele mai interesante care vor aparea pe parcurs. In ceea ce ma priveste, e clar ca voi astepta sa apara nanoVNA V2 Plus4 ca sa comand unul pentru tatal meu.

Week-end placut tuturor - 

Cezar

Link spre comentariu

La 25.01.2021 la 22:16, ndor a spus:

Deci, nanovna saver da eroare cand incerc sa calibrez S-A-A-2.

In schimb a mers cu VNA QT . Softul dezvoltat special pentru versiunea asta de nano.

45rbb_1000pct.s2p 75 kB · 6 descărcări 45rbb_1000pct.s1p 25 kB · 0 descărcări

La 26.01.2021 la 0:30, yo3fhm a spus:

Interesanta structura fisierului 45rbb_1000pct.s2p scos de nanoVNA SAA2. Uite ce contine:

# MHz S MA R 50

!   freq        S11              S21              S12              S22       
  44.900  0.99989   -6.39  0.00092  -99.64  0.00089 -105.76  0.99990   -6.40
  44.900  0.99941   -6.39  0.00091 -106.27  0.00092 -102.52  0.99995   -6.39

[...]

toate cele 8 coloane au valori numerice diferite de zero. Headerul fisierului spune clar ca acesta contine setul complet de parametri, adica atat S11&S21, cat si S12&S22 . Asta inseamna ca nanoVNA V2 stie sa citeasca bidirectional dispozitivul (cuadripolul) analizat.

Cezar, nanoVNA V2 nu stie "sa citeasca bidirectional". De fapt problema nu este ca nu poate sa "citeasca", ci nu poate sa "scrie" bidirectional... ;-)

Dupa cum este stiut, VNA-urile nu masoara parametrii s ci ii calculeaza din rezultatele masurarii vectoriale a raspunsului DUT la aplicarea de stimuli sinusoidali la porturi; deci s11 si s21 necesita aplicarea semnalului Tx la primul port (ceea ce nanoVNA poate face) iar s12 si s22 necesita aplicare semnalului Tx la portul al doilea... ceea ce insa nanoVNA  nu poate face, portul al doilea neputand functiona decat ca Rx.

Mai mult de atat, pentru ca portul al doilea sa fi putut fi utilizat si pentu Tx si sa fi putut astfel include si s12 si s22 intr-un set complet al rezultatelor furnizate, ar fi fost necesar ca firmware-ul analizorului sa includa calibrarea si al celui de-al doilea port, precum si a transmisiei reverse, adica trebuia sa fi inclus si calibrare SOL(T) si pentru portul al doilea, ceea ce nanoVNA inca nu include in firmware-ul sau (sau nu includea atunci cand am verificat eu).

Parametri s12 si s22 pot fi masurati "manual" cu un astfel de analizor "unidirectional" daca utilizatorul efectueaza doua masuratori succesive cu inversarea conectarii DUT la porturi dupa prima masuratoare, pentru masurarea s22 si s12, utilizatorul trebuind sa considere in aceasta situatie ca s11 masurat de analizor in a doua masuratoare reprezinta s22 iar s21 masurat de analizor reprezinta s12.

In aceasta privinta eu am o intrebare/indoiala..., si anume, daca mai sus s-a obtinut dintr-un shot setul complet de parametri s pentru filtrul de mai sus masurat de ndor, fara ca pentru s12 si s22 sa se fi efectual manual  inversarea conectarii DUT la porturi intre 2 masuratori succesive, atunci poate fi o problema acolo.

De exemplu, daca se bifeaza anapoda ceva prin soft si se masora prin soft s22 si s12 fara a se fi inversat manual DUT, de fapt se obtin si se adauga niste parametri s22 eronati, in realitate acei parameri s22 fiind de fapt parametri s11 iar similar s12 fiind de fapt s21, si diferind eventual intre ei doar in limitele preciziei, stabilitatii si zgomotului propriu al analizorulu).

La 25.01.2021 la 17:21, ndor a spus:

Chestia e ca nu am incercat cu nici unul din ele sa masor quartz-uri . Pentru asta folosesc alceva mult mai bun .

Sa vad daca gasesc ceva filtru pe cristal sa-l masor . Un ceramic , nu e bun ?

Treaba cu cristalele si cu filtrele la V2 se poate verifica cel mai bine comparand direct rezultatele cu cele obtinute pe un alt VNA care este ok in aceasta privinta. Deci daca tot ai acolo "altceva mult mai bun", atunci poti verifica usor in ce anume masura nanoVNA V2 ar prezenta probleme la masurarea cristalelor si filtrelor cu cristale asa precum specifica cel ce l-a conceput. Pana la urma asta este ceea ce conteaza.

Insa, daca V2 ar prezenta acele probleme datorate modului sau particular de functionare, aceasta s-ar intampla mai ales la masurarea filtrelor avand Q echivalent mare, cum ar fi filtrele CW inguste de 200Hz la 10 MHz de exemplu, deoarece acestea sunt cele ce ar prezenta un timp de raspuns mai mare (si deci intarziat) la pulsurile de semnal aplicate, precum si deformarea lor. Deci nu orice filtru este relevant pentru verificare.

GL & 73!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări