Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NanoVNA

Marele Savant

Postări Recomandate

Acum 1 oră, ndor a spus:

Deci, nanovna saver da eroare cand incerc sa calibrez S-A-A-2.

Probabil datorita span prea mic . Nu stiu . Poate investighez intr-un viitor apropiat de ce nu vrea . Eroare cu ceva "divide prin zero "

In schimb a mers cu VNA QT . Softul dezvoltat special pentru versiunea asta de nano.

Salut Ndor!

Interesanta structura fisierului 45rbb_1000pct.s2p scos de nanoVNA SAA2. Uite ce contine:

# MHz S MA R 50

!   freq        S11              S21              S12              S22       
  44.900  0.99989   -6.39  0.00092  -99.64  0.00089 -105.76  0.99990   -6.40
  44.900  0.99941   -6.39  0.00091 -106.27  0.00092 -102.52  0.99995   -6.39

Acum priveste la structura fisierului 45RBB_99seg.s2p pe care l-ai scos folosind nanoVNA-ul V1 (edy555) :

# HZ S RI R 50
44900000 0.9938913852572709 -0.10637505033639166 -3.00476834200513e-05 -0.0009208076659720406 0 0 0 0
44900020 0.9937735360066552 -0.10691065338493905 -0.00011593790486886145 -0.0009227438582659196 0 0 0 0

Asadar, sunt 9 coloane in fiecare. Prima e frecventa, urmatoarele 8 sunt parametrii S, listati in diverse forme.

In primul caz, forma listata este in magnitudine + faza coeficientului de reflexie, iar toate cele 8 coloane au valori numerice diferite de zero. Headerul fisierului spune clar ca acesta contine setul complet de parametri, adica atat S11&S21, cat si S12&S22 . Asta inseamna ca nanoVNA V2 stie sa citeasca bidirectional dispozitivul (cuadripolul) analizat.

In ultimul caz, forma listata este in parte reala si imaginara a impedantei si doar primele 4 coloane contin valori non-nule - pe cand ultimele 4 coloane contin peste tot zero. Asta arata ca nanoVNA V1 (edy555) nu poate citi dispozitivul analizat decat intr-un singur sens si ca nu poate prelucra si exporta decat S11&S21.

De ce fac observatiile acestea? Pentru ca am incercat sa import in LTSpice parametrii din ambele fisiere si mi-a reusit doar in cazul celui exportat cu nanoVNA V2 !

Care a fost motivul ptr care am vrut sa import in LTSpice lista parametrilor S ? Pai ca sa incerc sa obtin adaptarea filtrului. Nu m-am straduit prea mult, dar ceva-ceva tot am obtinut :

45-RBB-99-adaptat-SCH.jpg 45-RBB-99-adaptat-GRF.jpg

Ei, ramane acum de vazut in cazul lui nanoVNA V2, care e povestea cu precizarea pe care au pus-o fabricantii acestuia, chiar pe site-ul lor :

Citat

Note: All V2 versions switch on and off the test signal rapidly and can not measure crystals or be used as a signal generator. See FAQ.

For measuring crystals we recommend using an original NanoVNA by edy555.

Ce zice in FAQ? Zice asa :

Citat

[...] Since the ADF4350 step size is 10kHz, at 500MHz the frequency error is at least 20ppm, so this is the dominant source of frequency error. Clones that claim 2ppm or better frequency accuracy can not achieve that in practice because of the ADF4350 step size.

Additionally, the V2 is not suited to very narrowband measurements (coherent bandwidth <1kHz) because of the fast switching of the transmit and receive paths. In practice this only becomes a problem when measuring crystals (not SAW filters).

Asadar, filtrul ala de 45MHz pe care ai avut tu amabilitatea de a-l masura, are BW = +/- 7.5 KHz, deci 15KHz in total . 

Ar fi foarte interesant daca ai putea incerca sa masori transmisia unui cristal de cuart sau daca ai prin cutii, vreun filtru de SSB.

O sa-ti arat si de ce in urmatorul meu raspuns, indiferent ca vei putea face masuratoarea mai sus mentionata sau nu...

Totusi, mi-ar fi utila, daca ai avea cum. 

Sau am mai putea face intr-un fel. Trec eu si-ti aduc un filtru de SSB sa-l masori. Nu ca n-as avea cu ce, hi. Ma intereseaza in mod special cum se comporta nanoVNA2 in astfel de cazuri, pentru ca daca e sa i-l cumpar tatalui meu, sa nu fie dezamagit. 

Cam asta ar fi istoria pana aici cu nanoVNA-urile astea... 

Multumesc pentru disponibilitate si raman dator !

Cezar

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

16

• yo3fhm

14

• Marele Savant

10

• grosu99

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vana-ul V1 e stiut ca e un device 2 porturi , nu 4 porturi . Am aflat si eu mai tarziu chestia asta. Sunt discutii despre asta si pe forumul dedicat , pe github.

Un neamt a facut si un montaj cu doua relee pentru a inversa DUT-ul direct , sa poti masura S22.

Nu stiam de V2 ca poate masura direct si S22, S11. E interesanta chestia asta. Si nu scrie pe nicaieri .

Pana in 140 Mhz , V2 foloseste SI5351 pe fundamentala , peste frecventa asta comuta pe ADF4350 ca generator. Deci nu vad un motiv real de a nu putea citi un span mic la cativa Mhz .

Quartz-uri am , as putea sa incerc sa le citesc cu V2. Filtre pe quartz nu am . Nu e cerere ! :limb:

Sa vedem daca ma lasa sa mai ingustez span-ul. Un filtru SSB are pana in 3 kHz ori filtrul meu avea 15 !!

Apropo , alta chestie interesanta la V2, am gasit de curand, e ca poti folosi kit virtual de calibrare . Daca vrei precizie foarte mare la masuratoare . Asta in caz ca te hotarasti sa cumperi V2 .

PS.-Daca vrei sa masor si un filtru SSB , discutam pe PM ce si cum...

Editat de ndor
Link spre comentariu
1 oră în urmă, ndor a spus:

Vana-ul V1 e stiut ca e un device 2 porturi , nu 4 porturi . Am aflat si eu mai tarziu chestia asta. Sunt discutii despre asta si pe forumul dedicat , pe github.

Un neamt a facut si un montaj cu doua relee pentru a inversa DUT-ul direct , sa poti masura S22.

Salve! 

Solutia cu inversarea DUT-ului o am si eu implementata pe VNWA3-E, al carui soft stie sa faca asta atat manual (inversezi tu DUT-ul) cat si automat, tot cu o interfata minimala in genul celei de care ai pomenit, si un releu coaxial care face comutarile.

Totusi, fiecare aparat are doar 2 porturi fizice, Tx si Rx - iar eu n-am citit cu atentie toate specificatiile, asadar nu rezulta clar ce poate masura fiecare.

In cazul nanoVNA V2, facilitatea a rezultat din fisierul Touchstone s2p trimis de tine, mai ales ca are si linia cu comentarii explicative. Chiar sunt curios cum face manevra asta, ptr ca din schema bloc nu rezulta ca ar avea vreun sistem de comutare.

Nu stiam de V2 ca poate masura direct si S22, S11. E interesanta chestia asta. Si nu scrie pe nicaieri .

Ei, voila de vezi. ;-) Hi. Nici eu, habar n-aveam, dar am descoperit-o, dupa ce mi-am batut ieri capul cu fisierele tale si cele de la Marele Savant. Dar uite, acum m-am uitat in manual si am gasit asta :

https://nanorfe.com/nanovna-v2-user-manual.html

ug1101_html_4b7cf8b423302ad.png

1 – Smith chart display

Shows a smith chart of S11 or S22 depending on the radiobutton selected.

Pana in 140 Mhz , V2 foloseste SI5351 pe fundamentala , peste frecventa asta comuta pe ADF4350 ca generator. Deci nu vad un motiv real de a nu putea citi un span mic la cativa Mhz .

[...]

Sa vedem daca ma lasa sa mai ingustez span-ul. Un filtru SSB are pana in 3 kHz ori filtrul meu avea 15 !!

Chestia cu SI5351 si ADF4350 am citit-o in explicatiile din FAQ, ai vazut ca le-am si reprodus.

Si totusi... uite ce-as vrea sa te mai rog, daca esti de acord si nu te deranjez prea mult.

Ia un filtru de FM, ala de 15KHz sau altul, si frige-i o citire cu pasi de 10Hz, 5Hz si 1Hz.

Pentru fiecare citire, te rog frumos sa faci un screenshot si sa le postezi apoi, sa vedem cum au iesit.

Un amic de-al meu a incercat sportul asta si vreau sa compar ce iese de la tine, cu ce mi-a trimis el.

Voi posta si pozele de la amicul respectiv, dar dupa ce vad ce ti-a iesit tie, ca sa nu "influentez" masuratorile, hi !

Fara nici o gluma, sunt nelamurit si de aceea vroiam sa rog pe altcineva care detine un nanoVNA V2 sa incerce o astfel de masuratoare, cu pasi f mici. Referitor la filtrul SSB, da, putem vorbi pe PM si daca ai chef, pot trece sa-ti aduc filtrul pe care l-am insailat la repezeala in 2019, descris in topicul " Filtru SSB 10.7 MHz in scara " . O realizare absolut banala si nepretentioasa, dar care are o caracteristica OK (vezi acolo pozele, adaptat si neadaptat).

Dar cred ca daca ai putea face cele 3 masuratori (pasi mici) cu filtrul ala de 15KHz, ar fi suficient sa ne dam seama de ce poate nanoVNA V2 in situatia asta.

Apropo , alta chestie interesanta la V2, am gasit de curand, e ca poti folosi kit virtual de calibrare . Daca vrei precizie foarte mare la masuratoare . Asta in caz ca te hotarasti sa cumperi V2 .

Te-as ruga frumos sa-mi explici putin ce face kitul asta virtual de calibrare ? Nu sunt familiarizat cu termenul.

La VNWA3-E, dupa ce fac o calibrare in functie de scopul masuratorii, pot salva calibrarea respectiva intr-un fisier pe care il pot incarca ulterior. De obicei, refac calibrarile de cateva ori pe an, in functie de temperatura mediului inconjurator. 

V2 as cumpara daca se va dovedi ca la analiza cu pasi mici de care te rugasem mai sus, caracteristica afisata arata decent. Ramane de vazut.

Multumesc anticipat si spor in toate!

Cezar

Link spre comentariu
22 hours ago, ndor said:

Eu le am pe amanoua si V1 si V2 . V2 l-am luat pentru gama 2400 Mhz .Filtre si feeder-e pentru QO-100 !

Chestia e ca nu am incercat cu nici unul din ele sa masor quartz-uri . Pentru asta folosesc alceva mult mai bun .

Sa vad daca gasesc ceva filtru pe cristal sa-l masor . Un ceramic , nu e bun ?

Poti detalia te rog acel altceva mai bun adica denumire si provenienta ?  multumesc si scuze de oooof...topic...

Link spre comentariu
Acum 7 ore, yo3fhm a spus:

...

Te-as ruga frumos sa-mi explici putin ce face kitul asta virtual de calibrare ? Nu sunt familiarizat cu termenul.

...

Nici eu nu stiam de el pana m-am apucat sa frunzaresc softul cu care vine el.

Si descoper niste chestii de care nu scrie nicaieri ce anume fac. Poate unii care sunt foarte familiarizati cu lucrul in laborator pe VNA-uri profesionale !

Nu pot sa pun in atasament fisierul pdf cu pricina . Depaseste limita .Pun link-ul

- http://www.hamcom.dk/SAA-2/Calibration_Tindie_SAA2_and_Hugen_SAA-2.zip

Acum 3 ore, valaentino a spus:

Poti detalia te rog acel altceva mai bun adica denumire si provenienta ?  multumesc si scuze de oooof...topic...

Se numeste simplu SNA si e produs de ndor&co ! :)

- https://www.elforum.info/topic/135672-vand-1-buc-sna-scalar-network-analyser-01-450-mhz/?tab=comments#comment-1888636

Link spre comentariu
Acum 11 ore, ndor a spus:

Nu pot sa pun in atasament fisierul pdf cu pricina . Depaseste limita .Pun link-ul

- http://www.hamcom.dk/SAA-2/Calibration_Tindie_SAA2_and_Hugen_SAA-2.zip

Salut Doru,

Merci de link! Ai un PM si un mail pe tema de care discutam.

Site-ul hamcom.dk este al dr. Kurt Poulsen, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai prof. Thomas Baier - cel care a proiectat VNWA3 . Ambii sunt si radioamatori. Am purtat o corespondenta indelungata cu dr. Kurt, dupa ce mi-am cumparat VNWA3-ul prin 2014. E foarte meticulos in ceea ce face si trebuie sa ai rabdare sa citesti cu atentie notitele lui, desi uneori aranjarea in lb. engleza nu e tocmai clara :)

Habar n-aveam ca s-a apucat de sapat la nanoVNA, dar nu ma mira, ptr ca e genul care nu se da in laturi de la munca de cercetare, inclusiv reverse engineering . Proiectul nanoVNA a imprumutat din conceptele pe care Baier le-a folosit la realizarea lui VNWA3 si probabil ca de aceea Kurt o fi fost "cooptat" intr-o echipa de "studiu" pe nanoVNA .

Numai bine si raman in asteptare sa vad ce-ti "da la aparat" , hi!

Cezar

Link spre comentariu

Asta e schema cu relee pentru inversarea porturilor. Si cred ca e aceeasi cu ce este in VNWA 3.

Atentie , se recomanda a fi folosita pana in 60Mhz deoarece dinamica scade drastic peste frecventa asta din cauza releelor.

VNA-S-Params-Test-.png

Link spre comentariu

Pai eu asteptam de la tine ceva noutati ! In legatura cu ce am discutat pe PM .

Tara...gainile...gradina ...culcat devreme...amicul ..!!!:)

N-am primit nimic pe mail .

Editat de ndor
Link spre comentariu
Acum 1 oră, ndor a spus:

Tara...gainile...gradina ...culcat devreme...amicul ..!!!:)

N-am primit nimic pe mail .

Salut!

Pai am trimis pe mail, dar e posibil sa-ti fi intrat in spam. Am reprodus mesajul pe PM. 

La tara ? Meserie ! :freaza: Aer curat, spatiu, cer cu stele si probabil fara iluminare ambientala deranjanta, loc de antene, spatiu pentru laborator si multe alte avantaje...  N-ai idee cat imi doresc o bucata de pamant intr-o zona nesecetoasa si preferabil sa fie si in apropierea unui râu . Probabil ca incepand de anul asta o sa caut. 

In fine... da-mi te rog un semn daca ai gasit mesajul. 

Multumesc!

C.

Link spre comentariu
La 27.01.2021 la 20:02, ndor a spus:

Salut Ndor,

Revin ptr mentiuni. Fisierul S2P trimis de tine e foarte OK si se incarca in softul de la VNWA3 fara probleme.

Pe baza datelor din el, am folosit tool-ul ptr analiza cristalelor si am obtinut parametrii motionali ai cristalului de 6MHz pe care l-ai analizat cu nanoVNA V2. Acestia sunt :

Cs= 14.0765 fF 
Rs= 20.009966 ohm
Ls= 50.01251 mH
Cp (sau C0) = 3.20732926819548 pF

xtal-6-MHz-model-din-S21-t.jpg

Iata mai jos transmisia S21 a cristalului - reprodus din fisierul trimis de tine prin incarcare in softul VNWA3:

(click ptr marire)

quartz-6mhz-Ndor-scan-VNWA3-t.jpg

... si uite reproducerea in LTSpice, dupa incarcarea parametrilor motionali in modelul cuartului :

(click ptr marire)

model-cristal-6-MHz-Ndor-S21-LTspice-t.j

Mai jos e poza S21 a cristalului analizat, trimisa de tine (ptr comparatie):

(click ptr marire)

quartz-6mhz-t.jpg

OK pana aici. Aruncand in joc AADE Filter Design, am sintetizat schema unui filtru LSB de tip Cebasev cu riplu minim, BW=2.5KHz. Iata schema si caracteristica obtinuta in LTSpice. Valorile condensatoarelor le-am adus ulterior la standard. 

filtru-6-MHz-SSB-Cebasev-AADE-t.jpg

filtru-scara-Cebasev-6-MHz-xtal-Ndor-LTs

In concluzie, daca iei un stoc de cuarturi de aceasi frecventa si le supui la cazne, identificand 5 bucati cu caracteristici apropiate de cele determinate din fisierul pe care mi l-ai trimis, ei bine, ar trebui sa poti insaila un filtru a carui caracteristica m-as astepta sa iasa foarte aproape de cea simulata in LTSpice (asta e o afirmatie bazata si pe experienta anterioara cu filtrul de 10.7MHz ). 

Referitor la valorile afisate de nanoVNA  V2 in partea superioara, am luat 2 foi de hartie si am verificat manual, calculand. O sa-ti trimit un scan ca sa verifici si tu.

Sunt corecte. Ar fi fost mai usor daca aveam afisata frecventa exacta ptr care au fost extrase, dar am dedus-o din valorile impedantei si capacitatii afisate, apoi le-am calculat pe celelalte. La admitanta s-a lasat cu conjugate, dar a iesit exact ca acolo :) 

Asadar, pana in punctul asta pot confirma ca rezultatele afisate de nanoVNA V2 sunt corecte (un lucru imbucurator pentru mine, prin prisma deciziei de achizitie), dar mai raman cateva aspecte de lamurit. Te voi suna sa stam de vorba. Momentan atat, voi reveni sa postez cand voi mai avea alte noutati.

Multam si numai bine!

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Salut Cezar

Sincer nu stiu la ce se refera nota data de cei de la Tindie in legatura cu masurarea cristalelor pe V2 .

Un dezavantaj referitor strict la quartz-uri ar fi ca nu poti seta parametrii de scan cu mai mult de 2 zecimale .

Ma gandesc ca asta ar produce si ceva inacuratete in masurarea quartz-ului.

Dar asta e in VNA -QT.

O sa incerc si cu Nanovna saver sa vedem ce spune .

PS.- Rog un moderator sa stearga postarile userului @RST din pagina...topic-ul asta . Am prefera sa ramana un topic strict la obiectul titlului  fara alte balarii.

Daca se poate sa stearga cu tot cu userul respectiv de pe forum cred a ar fi mult mai benefic pentru toata lumea .

Link spre comentariu
La 25.01.2021 la 11:42, yo3fhm a spus:

1) NanoVNA versiune originala (V1) , project by edy555 

Schema bloc pentru versiunile nanoVNA dezvoltate de edy555 & Co este:

nanovna-blockdiagram.png

La 25.01.2021 la 11:42, yo3fhm a spus:

2) nanoVNA V2 , dezvoltat de grupul HCXQS in colaborare cu OwOComm

Schema bloc si mai multe detalii tehnice se regasesc in link-urile din sectiunea FAQ.

ug1101_html_e6b0dfe5414cde60.gif

La variantele nanoVNA V2 , conform anuntului mai sus citat, se pare ca sweep-ul nu se poate face pe banda ingusta si de aceea iese cu mari probleme (probabil ca de aceea au si anuntat clar ca nu e indicat ptr a caracteriza cuarturi). Chestia asta ma deranjeaza, ptr ca altfel aparatul ar avea performante decente. 

Din cate inteleg eu, problema ar putea fi urmatoarea (repet: ar putea fi!)...

Daca te uiti cu atentie, nanoVNA original foloseste mai multe mixere (si deci si receptoare de masura)  pentru masurare, ceea ce permite masurare simultana a semnalelor si alimentarea continua a portului Tx cu semnal.

nanoVNA V2 foloseste insa un singur mixer/receptor si are nevoie sa (si face asta!) sa comute intrarea acelui singur receptor -dar comuta si port1 si alimentarea lui din sursa de semnal!- pentru a putea masura succesiv cele 3 semnale  port1, port2 si ref, in speta la masurarea semnalului ref, port1 este pus la masa.

Ca rezultat, la nanoVNA V2 semnalul RF aplicat DUT la port1 este de fapt modulat in impulsuri (periodic se face o pauza in aplicarea semnalului, atunci cand port1 este pus la masa pentru a masura semnalul ref), iar dupa cum se stie pulsurile RF pun probleme la masurarea DUT de banda foarte ingusta (sau cu Q echivalent mare) asa cum sunt cuarturile sau filtrele de banda foarte ingusta cu cuarturi, deoarece acestea deformeaza aceste impulsuri (v. problema ringig-ului la filtrele cu cuarturi).

O confirmare a acestei situatii ar fi faptul ca desi V2 este specificat ca avand posibilitatea de a fi utilizat ca generator de RF CW , in realitate semnalul RF disponibil la port1  nu e CW ci este semnal RF modulat in impulsuri prin chiar aceasta functionare a analizorului, asa dupa cum au avut unii surpiza neplacuta a costata dupa cumparare.

Cu toate acestea, verifica exact ce versiune este exact, ce hardware si ce firmware are exemplarul resectiv disponibil, poate or fi facut ceva in aceste privinte. Asta este marea nenorocire a jucariilor astora care altfel fac banii: sunt o multime deversiuni hardware,  firmware-uri la fiecare, plus clone peste clone nesigure...

Link spre comentariu
Acum 10 minute, Traian B a spus:

Cu toate acestea, verifica exact ce versiune este exact, ce hardware si ce firmware are exemplarul resectiv disponibil, poate or fi facut ceva in aceste privinte. 

Salut Traian si multumim pentru interventie, foarte interesanta expunerea ta !

Totusi, nu stiu daca te-ai uitat cu atentie, dar caracteristica cuartului postata de Ndor a fost obtinuta pe un nanoVNA V2 . Nu e ultima versiune (Plus4) dar oricum, in specurile lor, se atrage atentia ca "All V2 versions switch on and off the test signal rapidly and can not measure crystals or be used as a signal generator" . 

Nu-i curios ?! Asta ma contrariaza cel putin pe mine ! Dupa cum ai vazut, am putut sa folosesc fisierul S2P trimis de Ndor nu numai pentru a reproduce caracteristica ridicata de el, dar chiar si ptr a genera modelul cuartului respectiv. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări