Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NanoVNA

Marele Savant

Postări Recomandate

As vrea sa rog pe cineva dintre posesorii de nanoVNA (daca poate si are chef de asa ceva!) sa masoare (chiar si fara adaptare) un filtru pe cuarturi oarecare, de fabrica sau manufacturat, nu conteaza. Poate fi ptr FM , AM sau SSB - nu conteaza. Frecventa centrala poate fi oriunde, dar as prefera unul in banda de la 500KHz la 30MHz, ca sa vad ce poate nanoVNA-ul in domeniul de frecvente joase. 

Dupa ce conectati filtrul la porturile nanoVNA-ului, va rog frumos sa salvati un ecran cu caracteristica de transfer (S21) si sa-l postati (puteti incarca imaginea/imaginile pe un server precum postimg.cc si apoi sa veniti aici doar cu link-uri, ca sa nu incarcati forumul).

Daca cineva dintre dvs. poate, as aprecia si un export de parametri S in format s2p . 

Atentie, daca sunteti amabili sa faceti asta, o sa va rog sa precizati ce tip de nanoVNA aveti: versiunea V1 realizata de edy555, sau versiunea V2 realizata de grupul OpenSource HCXQS in colaborare cu OwoComm .

Ma intereseaza testul de mai sus, ca sa pot vedea cum se comporta fiecare versiune (hardware) de nanoVNA in parte. 

Sunt constient de limitarile unui produs atat de ieftin, nu este in intentia mea de a face pe cineva sa le recunoasca deja. Sunt convins ca cine a cumparat, a stiut ce cumpara. 

Eu am deja un VNWA3-E, dar vreau sa cumpar un nanoVNA pentru tatal meu si inca nu ma pot decide asupra versiunii pe care sa o achizitionez. 

Se pare ca versiunea V2 nu este adecvata masurarii dispozitivelor de banda ingusta. Din cate am inteles din prezentarile de mai sus, cei care detineti deja un nanoVNA, aveti versiunea V1 ( hardware by edy555 ). Aceasta nu functioneaza pe principiul folosit de V2 (HCXQS & OwoComm), dar are gama dinamica mai redusa .

In asteptarea raspunsurilor voastre, va multumesc anticipat si pun de-o BRRC ptr prima ocazie !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

16

• yo3fhm

14

• Marele Savant

10

• grosu99

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 8 ore, Marele Savant a spus:

asta ar fi captura pentru un filtru pe 10,7mhz, folosit in radiotelefoane! unde sa va pun cele doua fisiere? 

Buna seara si multumesc frumos pentru amabilitate !

Alte cateva intrebari / constatari / solicitari, daca nu-i cu bai :

1) Caracteristica arata decent, puteti sa-mi spuneti ce model de nanoVNA aveti? E V1 (edy555) sau V2 (grup HCXQS) ?

2) Daca nu deranjez prea tare, as vrea sa va rog sa schimbati putin setarile sweep-ului si sa mai faceti o masuratoare, apoi sa exportati un fisier s2p cu parametri S .

Ati avut span 150KHz, credeti ca ati putea sa-l ingustati la 75...100KHz, astfel incat sa cuprindeti cat mai mult din banda de trecere si mai putin din banda de oprire?

3) Am instalat si eu nanoVNA-saver-038 si m-am uitat putin prin meniuri (evident, fara a avea aparatul, hi), vad ca au mai remediat din bug-uri si au mai imbunatatit aplicatia; s-ar putea sa va tenteze sa faceti si dvs. o actualizare. Asta, just for the record, desigur.

Daca modificati sweep-ul, ati putea sa mariti putin si numarul de pasi, de la 20 la 74?

Exportul fisierului cu parametri, vad ca s-ar putea realiza prin butonul Files -> Export File -> Save 2-port file (S2P) , disponibil in partea de stanga-jos .

Daca imi trimiteti fisierul S2P, pot incerca sa determin impedantele filtrului. Iar in cazul in care aveti chef de experimente, as putea incerca sa-i proiectez o retea de adaptare, pe care sa o puteti bricola pe intrarea si iesirea filtrului, ca sa il adaptati si astfel sa efectuati ulterior masuratoarea finala. 

Ce ziceti ? Oricum, chiar daca n-aveti dispozitie pentru asa ceva, tot mi-ar fi util fisierul S2P, asadar daca puteti face si asta, va raman indatorat. 

Va trimit adresa de mail pe privat, pentru celelalte fisiere. 

Cu stima,
Cezar

(click pe poza ptr marire)

nanovna-s2p-export-t.jpg

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Nu am vazut raspunsul aici, v-am trimis cele doua fisiere cu span-ul initial. doar miine seara mai pot face alte teste.

Apropo, eu le-am luat de pe ebay.uk si nu am vazut specificatii de genul ''V1 (edy555) sau V2 (grup HCXQS) ''. sau nu am fost eu atent!

Link spre comentariu

Sunt mai multe versiuni de V1 si mai multe de V2.

Exista V1 original cu firmware suportat de @edy555 si clona cu firmware suportat de @hugen79 . Ambele merg pana in 900Mhz.

V1 original are 4 trase iar clona are 2 trase. Mai sunt versiuni de V1 H ...F ..etc cu versiuni modificate de firmware care pot lucra pana la 1.5 Ghz.

V2 (S-A-A-2} se refera la alt nanovna capabil sa lucreze de la 50kHz pana la 3Ghz .Si asta are mai multe versiuni V2-2 , V2-4 , V2-4 plus.

Link spre comentariu
La 25.01.2021 la 10:27, Marele Savant a spus:

Și V3. 3 sau V3. 4 pe care le am eu? 

Cel mai probabil, V3.3 si V3.4 apartin primei variante de nanoVNA, cea dezvoltata de edy555. Vedeti mai jos istoricul si daca il recunoasteti in poze.

La 25.01.2021 la 9:33, ndor a spus:

Sunt mai multe versiuni de V1 si mai multe de V2.

Exista V1 original cu firmware suportat de @edy555 si clona cu firmware suportat de @hugen79 . Ambele merg pana in 900Mhz.

V1 original are 4 trase iar clona are 2 trase. Mai sunt versiuni de V1 H ...F ..etc cu versiuni modificate de firmware care pot lucra pana la 1.5 Ghz.

V2 (S-A-A-2} se refera la alt nanovna capabil sa lucreze de la 50kHz pana la 3Ghz .Si asta are mai multe versiuni V2-2 , V2-4 , V2-4 plus.

Referitor la versiuni, vin in completarea celor expuse in rezumat de colegul ndor.

Acestea sunt :

1) NanoVNA versiune originala (V1) , project by edy555 

https://nanovna.com/?page_id=21

Iata ce scrie la "About", printre altele :

Citat

Edy555 put his software at https://github.com/ttrftech/NanoVNA
View this link to get the original design documentation for edy555.

Acest proiect a fost dezvoltat si de alti colaboratori, cel mai cunoscut fiind Hugen , iar versiunile sale se numesc nanoVNA-H ( ajungand acum si la versiunea amintita de dvs., respectiv 3.4) :

Citat

Hugen recreated the NanoVNA based on the schematic of the edy555 and added a DC-DC circuit to allow the NanoVNA to work independently. Hugen tried to extend the measurement frequency using harmonics, allowing the NanoVNA to measure frequencies up to 900MHz.

Schema bloc pentru versiunile nanoVNA dezvoltate de edy555 & Co este:

nanovna-blockdiagram.png

Iar dispozitivele nanoVNA realizate dupa conceptia lui edy555 arata asa:

71st-Et3E8L._AC_SY355_.jpg

Performantele acestui model de nanoVNA sunt (sursa = AliBaba):

Citat

Measurement frequency: 10KHz -1.5GHz
RF output: 0dbm (±2dbm)
Measurement range: 70dB (50kHz-300MHz), 60dB (300M-900MHz), 40dB(0.9G-1.5GHz));
Port SWR: < 1.1
Display: 2.8 inch TFT (320 x240)
USB interface: USB type-C communication mode: CDC (serial)
Power: USB 5V 120mA, built-in 650mAh battery, maximum charging current 300mA
Number of scanning points: 101 (fixed)
Display Tracking: 4, Marking: 4, Setting Save: 5
Frequency Tolerance:<2.5ppm
Frequency Stability:<0.5ppm

2) nanoVNA V2 , dezvoltat de grupul HCXQS in colaborare cu OwOComm

Citat

NanoVNA V2 (S-A-A-2) is a low cost 3GHz T/R vector network analyzer developed by HCXQS in collaboration with OwOComm. The V2 hardware is a new from-scratch design and is not based on the original NanoVNA by edy555.

Specificatiile s-ar dori superioare variantei dezvoltate de edy555 si se pot gasi aici :

https://nanorfe.com/nanovna-v2.html#specifications

Citat

Compared to the original NanoVNA, V2 does not use harmonics for measurements and achieves higher dynamic range.

Totusi, tot pe site-ul lor scrie ca :

Citat

Note: All V2 versions switch on and off the test signal rapidly and can not measure crystals or be used as a signal generator. See FAQ. For measuring crystals we recommend using an original NanoVNA by edy555.

Schema bloc si mai multe detalii tehnice se regasesc in link-urile din sectiunea FAQ.

ug1101_html_e6b0dfe5414cde60.gif

NanoVNA V2 se regaseste in 3 variante constructive: fara carcasa, cu carcasa de plastic si cu carcasa de metal (vedeti mai jos).  Variantele de echipare firmware sunt descrise in specificatii, cea mai avansata fiind V2 Plus4.

2020-03-05T03:46:35.900Z-title_bg.jpg2020-03-05T03:46:35.900Z-title_bg.jpg

E12065-1-4c1a-OUv8.jpg

nanovna_enclosure_frontback_500.jpg

Cam acestea ar fi variantele.

La variantele nanoVNA V2 , conform anuntului mai sus citat, se pare ca sweep-ul nu se poate face pe banda ingusta si de aceea iese cu mari probleme (probabil ca de aceea au si anuntat clar ca nu e indicat ptr a caracteriza cuarturi). Chestia asta ma deranjeaza, ptr ca altfel aparatul ar avea performante decente. 

Un amic mi-a trimis niste probe si as dori sa le compar cu altele realizate de alti posesori de nanoVNA, atat prima versiune (edy555) cat si nanoVNA V2.

Astfel, voi putea trage mai multe concluzii si cu siguranta, informatiile de aici vor putea fi utile oricarui pasionat care va dori sa achizitioneze un astfel de dispozitiv.

Link spre comentariu
La 08.06.2020 la 13:21, ndor a spus:

Da , eu folosesc .

Functioneaza foarte bine . E destul de exact in masuratori . Totul tine de cat de bun e kit-ul de calibrare .

La 08.06.2020 la 19:19, grosu99 a spus:

Am si eu un nanoVNA !

@ndor, @grosu99:

Salutare amandurora!

Daca va rog frumos si pe voi, ati fi de acord sa puneti un filtru oarecare la porturile nanoVNA-ului vostru si sa-i frigeti o analiza , asa cum l-am rugat pe colegul M.Savant ?

Mi-ar fi util sa vad o poza cu caracteristica de transfer (s21) si coeficientul de reflexie (s11) .

De asemenea, daca nu va cer prea mult, un export de parametri S intr-un fisier s2p ar fi si mai util, asa cum ceruse si colegul cirip.

Si evident, daca n-aveti nimic impotriva, poate imi spuneti ce model de nanoVNA detineti. Din ce deduc in urma discutiilor de pana acum, cred ca il aveti pe cel de la edy555, care se pare ca e OK ptr analiza filtrelor.

Chestia care ma nelamureste in cazul asta, e dinamica aparatului. Conform specificatiilor, ar fi de vreo 70dB:  " Measurement range: 70dB (50kHz-300MHz) " .

Dar poza trimisa de Marele Savant, arata plafonul de zgomot undeva la -90dB ! 

Asadar, ce ziceti , ati fi de acord sa ma sprijiniti sa vad ce poate aparatul, ca sa pot lua o decizie (de achizitie) ?

Multam frumos,

Cezar

Link spre comentariu

Eu le am pe amanoua si V1 si V2 . V2 l-am luat pentru gama 2400 Mhz .Filtre si feeder-e pentru QO-100 !

Chestia e ca nu am incercat cu nici unul din ele sa masor quartz-uri . Pentru asta folosesc alceva mult mai bun .

Sa vad daca gasesc ceva filtru pe cristal sa-l masor . Un ceramic , nu e bun ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, ndor a spus:

Ok, am gasit un filtru crystal.

45RBB . Fc - 45 Mhz , 4 poli , 3db IL , bandwidth +/- 7.5 khz/-3 dB ,atenuare de 25dB la +/- 25kHz ,impedanta 800ohm/1.7pF

Nu am facut nici un fel de adaptare de impedanta la masuratoare . De fapt se si vede in poza .

Multumesc frumos, Ndor !

Arata OK. Si cele de la Marele Savant arata OK, le-am descarcat pe toate si acum "rumeg" :)

Ndor, cred ca ai lucrat cu nanoVNA by edy555, este ?  Daca da, pot sa te rog sa pui acelasi filtru, cu aceleasi setari de span si pe celalalt nanoVNA (cel V2 , de la HCXQS) ?

Acum 2 ore, Marele Savant a spus:

Se pare ca ale mele sint V1 ambele.  Oricum, se mișcă încet și sigur nu din cauza Pc-ului. 

Pai, banuisem, dupa versiune si forma caracteristicii din poze. 

Sunt curios sa vad daca Ndor reuseste sa deruleze aceasi analiza a filtrului de 45 MHz si pe nanoVNA V2, sa vedem cum arata ! :freaza:

Multam amandurora! :multumesc

Link spre comentariu

Deci, nanovna saver da eroare cand incerc sa calibrez S-A-A-2.

Probabil datorita span prea mic . Nu stiu . Poate investighez intr-un viitor apropiat de ce nu vrea . Eroare cu ceva "divide prin zero "

In schimb a mers cu VNA QT . Softul dezvoltat special pentru versiunea asta de nano.

Am bagat span pe 1000 de puncte . Sa fie mai elocvent.

45rbb_2.JPG

45rbb_1000pct.s2p 45rbb_1000pct.s1p

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări