Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NanoVNA


Marele Savant

Postări Recomandate

 Buna ziua,

 

are cineva si foloseste un asemenea aparat? am luat si eu unul din UK (vine mai sigur si mult mai rapid fata de China, chiar daca e un pic mai scump) si am nevoie de o parere!

 

mai exact, functioneaza OK, dar se misca foarte incet, face cam on refresh pe secunda, poate ceva mai rapid, dar este greoi de utilizat cind invirti intr-o bobina! ma interesa daca folosit pe un calculator mai rapid, un I5 sau I7 se schimba situatia! acuma folosesc doar un P4 la 3Ghz, cu Win7, care pentru ce fac eu este mai mult ca suficient!

 

se misca mult mai repede si indica la fel de bine un VNA construit home made cu atmega 328! iar cel cu adevarat rapid, este vechiul wobbler al lui OM3CPH, dar care ma face sa pastrez un sistem lent, un P1 cu Win XP.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 47
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ndor

    16

  • yo3fhm

    14

  • Marele Savant

    10

  • grosu99

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da , eu folosesc .

Functioneaza foarte bine . E destul de exact in masuratori . Totul tine de cat de bun e kit-ul de calibrare .

Se misca destul de rapid .Daca e sa-l folosesti fara PC e foarte ok dar e cam mic dispalay-ul ca sa poti citi cu precizie mare . Pe diplayul lui masoara cu o rezplutie de 101 puncte. In anumite situatii e insuficient .

Pe PC se misca bine .Depinde si ce soft folosesti .Exista doua trei versiuni de soft pentru PC . Cu ce vine el la pachet nu prea mi-a placut .

NanoVna saver e foarte bun , foarte precis , Poate scana si cu 1000 de puncte , dar e foarte lent. Nu e recomandat pentru reglajul in timp real al filtrelor .E foarte ok in schimb sa verifici cu el anumite caracteristici .

Mai este si nanoVna MOD V3. care este derivat din utilitarul de baza cu care vine la pachet .Asta se misca foarte bine , e suficient de rapid pentru lucrul in timp real . Interfata e mai simpla dar si asa e foate bun . Refresh-ul este setabil intre 1200ms si minim cat vrei. Nu e indicat sa fie foarte mic . Personal il folosesc pe 8-900 ms.

Nu consuma resurse mari , asa ca nu conteaza daca e I3, 5  sau 7.

Personal am vazut ca sunt numai review-uri bune si foarte bune pentru el .  Pentru banii aia rivalizeaza cu scule asemanatoare mult mai scumpe si cu pretentii.

Acum depinde si ce versiune de NanoVna ai comandat . Nu sunt toate la fel .

Eu l-am comandat de pe Bangood si cu comanda din depozitul din Cehia.

Precizia e direct proportionala cu calibrarea. Dinamica scade in Vhf pentru ca lucreaza pe armonica a treia  in zona aia. Chiar si asa e suficient de precis.

Recomand schimbarea cablurilor cu care vine la pachet. Folosete cel putin RG316 .

Un alt minus ar fi mufa de date  . A pus chinezul USB tip C. Daca nu esti atent si se misca pe masa se intrerupe comunicatia si trebuie restartat softul .

E in plan sa fie schimbata cu ceva mai omenesc !!

Link spre comentariu

  Multumesc de info! nu am probleme de calibrari, cabluri sau asemenea, dar ma nemultumeste timpul mare intre doua masuratori! se pare ca nu poate fi mai mic de 800 de ms, ceea ce e foarte mult! ma gindeam ca e din cauza sistemului meu slabut, dar il voi testa zilele astea pe un sistem bengos si daca se va misca tot asa, cred ca ne vom desparti, nu am nevoie de ceva mai slab decit am deja! am inteles ca proiectul este open sources, voi vedea daca se poate modifica si recompila!

Link spre comentariu

Nici in acest clip nu pare să fie mai rapid 

 

 

Totuși in cautarile mele găsisem cel puțin două variante de nanoVNA, la unul din ele microconttroller-ul STM32 era mai performant.

Link spre comentariu

  revin cu multumiri! varianta de soft folosita de mine (v 0.2.2) nu permitea mai putin de 800 de ms ceea ce era extrem de incomod! in schimb cea recomandata de colegul nostru, poate cobori pina la 10 ms! pare ceva mai mare dpdv organoleptic, dar se poate folosi fara probleme!

multumesc mult, eram gata sa-l abandonez.

  personal foloseseam pina acuma un anlizor de antene gasit pe un forum ucrainean sau cind nu-mi era lene, mai ales la filtrele cu cristale, vobblerul lui om3cph! a fost o realizare remarcabila pentru epoca si este mare pacat ca softul nu a fost intretinut pentru a putea fi folosit pe sisteme mai noi!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Ce reglezi de ai nevoie de mai putin de 800ms ?

Nu chiar in timp real , dar oricum , zic ca e destul de mic . 800ms = 0.8 s !

Ala din clip e setat la 1200 ms si e cu softul original. Care e destul de prost.

Personal folosesc Nano Vna Mod.3 .

Sunt si alte softuri dar trebuie incarcat si al firmware de la diversi .La unele castigi timp  dar pierzi unele facilitati , altele nu sunt stabile ..

Daca gasesti ceva bun si stabil , scrie aici .

 

 

Aaa, OK.   Se pare ca am postat in acelasi timp si nu am vazut ultima postare .

Editat de ndor
Link spre comentariu

dupa parerea mea este mult aproape o secunda pentru situatia in care reglezi un filtru si invirtesti in bobine! asta rezulta si din faptul ca si aparatele de fabrica se misca foarte rapid, practic modificarea se vede instantaneu!

Link spre comentariu

ma refeream la timpul de refresh, aici faceam comparatia, dar se pare ca cu alta versiune de soft se misca OK! iar la aparatele de firma, sigur ca 90% din pret este firma!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Va salut,

 

Am si eu o rugaminte la unul dintre posesorii de nanovna. V-as ruga sa salvati si sa atasati un fisier S2P generat de nanovna. Nu ma intereseaza sa masurati ceva in mod special. Interesul meu este legat in principal de informatia disponibila in fisierul S2P. Alegeti o gama oarecare de frecvente, de exemplu 50-300MHz si masurati setul complet de parametri S. Ma intereseaza S2P, nu csv.

 

Pe de alta parte, daca masurati un montaj real de genul filtru, amplificator sau chiar o ciozvarta de cablu, cu atat mai bine.

 

Va multumesc.

Editat de cirip
Link spre comentariu

@ndor,

Va multumesc pentru fisiere.

 

Am tras un ochi la ele si am vazut ca valorile pentru S12 si S22 sunt invalide. Vroiam sa ma uit in interior ca sa vad cum este compensat faptul ca MiniVNA-ul nu masoara cele doua valori.

 

O sa import fisierele intr-un simulator, ca sa vad daca il supara lipsa S12 si S22. Ma astept ca da, in sensul ca simularile vor fi departe de realitate, mai ales in cazul sarcinilor dezadaptate.

 

Ma intreb daca se poate "intoarce" circuitul, re-masura, apoi generat un set de parametri S cinstiti din cele doua masuratori unilaterale. Cred ca o sa incerc sa manaresc fisierele postate de dvs. ca sa obtin din ele fisiere de parametri S cinstite. Plec de la presupunerea ca circuitele masurate si postate sunt niscai circuite pasive, simetrice, nu amplificatoare; o inspectie rapida arata ca S21 e in permanenta subunitar. Daca sunt amplificatoare nu merge.

 

Cirip

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

Sunt doua filtre bandpass .Fisierele au fost postate si in topicul meu "Despre filtre RF" in prima pagina , dar ulterior le-am sters pentru a mai elibera din spatiul alocat . Fizic, filtrele respective le am si acum, daca te pot ajuta cu ceva sa reiau masuratoarea .

Link spre comentariu
Acum 15 ore, ndor a spus:

Sunt doua filtre bandpass .Fisierele au fost postate si in topicul meu "Despre filtre RF" in prima pagina , dar ulterior le-am sters pentru a mai elibera din spatiul alocat . Fizic, filtrele respective le am si acum, daca te pot ajuta cu ceva sa reiau masuratoarea .

 

La 18.11.2020 la 21:48, ndor a spus:

 

Pe baza fisierului 7 mhz.s2p, am simulat in LTSpice filtrul respectiv si iata ce a iesit :

 

FTB-ndor-7-MHz-SCH.jpg

 

FTB-ndor-7-MHz-GRF.jpg

 

FTB-ndor-7-MHz-param.jpg

 

73 de Cezar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări