xubi Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Aș vrea să aflu de la cei experimentați dacă s-au lovit de efectul Seebeck al bornelor sau conectorilor, în munca lor. Am dat de niște aliaj (Cupru-Telur pentru bună prelucrare prin așchiere) CuTeP CW118C și vreau să cumpăr pentru a face niște borne doar cu înșurubare(nu cu banane) pentru minilab-ul lui Hoffman http://conradhoffman.com/mini_metro_lab.html Link spre comentariu
djvas Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Ai inceput sa te duci mult prea adanc... daca nu te calmezi o sa ajungi sa vrei 8.5 digit , calibratoare , incertitudine de 2-3 ppm ... etc. asha a inceput si Xdevs ( banuiesc ca stii la cine ma refer ) Efectul de care zici nu prea conteaza la multimetre sub 6.5 digit. Editat Iunie 6, 2020 de djvas Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 6, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) xdevs... nu mă pot gândi. Mulțumesc @djvas făcusem ceva socoteli pentru jucăriile mele de 3,5 digiți. pe scala de 200mV deja digitul de după virgulă afișează sute de uV. Cum într-o zi probabil o să-mi iau (dacă merit) un DMM cu4 1/2 sau chiar 5 1/2 digiți... problem! Am doar borne de alamă și la astea EMF este mare(10uV/K) comparativ cu cuprul. În plus bornele-s destul de mari iar eu am o cutie mică. Null Detectorul lui Hoffman are scala mică de 10uV și deja acolo pot avea probleme, mai ales că aș folosi acel detector de nul pentru a selecta rezistori cu eroare cât de mică sau alte măsurători comparative deci unde sensibilitatea acestuia se justifică dacă nu te împiedici în conectori sau altele. Da, ai dreptate cu mersul cam adânc dar dacă asta-i soarta... colac peste pupăză am mai primit și-un un compensator de CC UCFs 1.05 acum trebuie să învăț să-l folosesc. Are tot borne de alamă cositorite. Editat Iunie 6, 2020 de xubi Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Nu știu de unde ai luat 10µV/K pentru Cu-Alamă ( eu am găsit cifre de sub 4-5 ) dar, chiar și așa , la o realizare corectă se pot obține diferențe de temperatură de sub 0.1K deci EMF de sub 1µV. De exemplu : http://zone.ni.com/reference/en-XX/help/375472H-01/switch/thermal_voltages/ Editat Iunie 6, 2020 de UDAR Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 6, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Mulțumesc @UDAR așa este cum spui, greșeala mea. Eram cu gândul la nichel(alamă nichelată mai exact). Apropos, fără a fi o scuză, am găsit un alt articol de la NI unde la nichel este dat 0. 5uV/K (typo cu siguranță) https://www.ni.com/ro-ro/innovations/white-papers/06/switching-low-level-signals-to-a-dmm.html Pusesem întrebarea inițială tocmai pentru că teoria-i una iar în practică poate fi mai bine sau mai rău. Oamenii s-au mai lovit în metrologie de treaba asta presupun. De vreme ce la o punte KVD ai 4 borne toate la fel, făcând abstracție de temperatură, TEM ar trebui să se anuleze. La fel la cele două borne ale unei referințe. Corectat; lipsea link-ul Editat Iunie 6, 2020 de xubi Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Pana la fineturi gen efectul Seebek, problema bornelor e contactul de slaba calitate, am intalnit situatii la surse in care intre banana si borna erau...7-8 ohmi(!0. O catastrofa totala! Pentru aplicatii high-end, metalul ideal e rodiul, acesta e mult mai bun decat aurul, argintul, etc, asigura un contact electric foarte bun. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 O fi bun contactul la rodiu dar cel mai conductiv e argintul.Clasamentul este Ag,Cu,Au. Singurul lucru care ar avantaja rodiul,cred,ar fi ca are o rezistenta mai buna la frecare.Metalele din grupa anterioara se zgaraie usor. Link spre comentariu
UDAR Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Aici discuția nu este cât de bun e contactul ca atare ci cât de mare este TEMF a contactului respectiv . Curenții fiind foarte mici rezistența propriuzisă nu introduce erori mari în schimb TEMF poate să introducă. Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 6, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2020 Bănuiesc că un contact prost (dacă bornele/bananele de care vorbește Spitfire nu-s total decalibrate sau chiar incompatibile dimensional ) poate însemna strat de oxid care poate produce TEMF la rândul său. Evident există și problema asigurării unui contact rezonabil la borne de asta am precizat fără banane. Cum rezolvați problema întreținerii/ curățirii bornelor din alamă sau alamă cositorită din AMC? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 Xubi.Alama ori cat o cureti mecanic sau chimic se oxideaza.La alama stanata in afara de o eventuala degresare nu stiu sa se faca intretinere. Pe net sunt conectori mama tata de firma,consacrati,pentru "low thermal EMF".Cam scumpi ce-i drept. Ca sa fie tacamul complet la conectori se lipesc firele cu cositor...Daca se face numai crimpare,in timp,apar probleme de rezistenta contact... Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 6, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2020 Mulțumesc @BRANCA, așa este cum spuneți, sunt de toate dar nu se justifică să dau 50 de lei pe 3770 POMONA sau pe 2758 LowThermal cum procedează băieții mari. Nici nu fac toată ziua măsurători sub mV ce-i drept. Folosesc R-11 contact cleaner pentru comutatoare, am mai auzit de DeoxIT dar sunt sigur că cei mai experimentați și siliți să lucreze cu chestiile astea au metode din vechime. Am pus acum întrebarea pentru că am primit acel compensator UCFs1.05 făcut de insitutul de metrologie și are niște borne cositorite în stare deplorabilă. Între timp relativ la subiectul curățare văd că nici prin alte părți nu sunt soluții consacrate probabil de asta s-a ajuns la placare cu aur. https://www.eevblog.com/forum/metrology/binding-postsbanana-sockets-cleaning-on-dmmsmetrology-lab-gear/ Link spre comentariu
almarghi Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 citeste asta si te lamuresti intrucatva: https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/application-notes/an86f.pdf Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 6, 2020 Partajează Postat Iunie 6, 2020 (editat) Xubi.Daca bornele UCF permit o restanare termica asta ar fi solutia.Cu o prelucrare/finisare mecanica.Am vazut,pe timpuri,argintarea termica a unor capete benzi de cupru cu argint.Ulterior prelucrare la mana,cu pila!Contacte de forta,zeci de amperi.Celule de electroliza...Functiona metoda. Personal cred ca bornele UCF nu sunt cositorite ci argintate.Aspectul poate insela!Argintul depus fara luciu,chiar si zincul,seamana cu staniul mat. Si sa nu uit.Mai nou atelierele de bijuterii pot face argintari la comanda.Nu stiu la ce nivel si la ce pret. Editat Iunie 6, 2020 de BRANCA Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 14, 2020 Partajează Postat Iunie 14, 2020 Problema cu argintul e ca nu se poate purifica indeajuns, chiar si argintul cu 92,5% puritate se inegreste din cauza impuritatilor continute. Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 17, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2020 Scuze pentru răspunsurile târzii... ale vieții valuri. @almarghi , Mulțumesc, mai am conținutul notei 86 în două documente publicate de EDN, pe care le-am citit. Am citit și altele, lucrări de referință în domeniu. M-am lămurit cum spuneți, așa am ajuns să pun întrebarea. Eram curios dacă colegii de forum s-au lovit vreodată de problemă, în ce circumstanțe și dacă se poate, la a câta zecimală. @BRANCA Mulțumesc pentru sfaturi. Am să încerc să verific dacă-i argint. Am argintat odată electrolitic un circuit imprimat și așa cum spuneți, aducea a cositorire, nu semăna cu BNC-urile argintate. UCFs 1.05 are clasa de precizie de 0.05 și probabil se alimenta dintr-o pilă de 1.018V din ce văd pe el . Nu am documentație despre acest compensator. Am găsit pe net lucrări de laborator cu utlizarea în calibrarea unor DMM dar nu am manualul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum