Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator izolare pentru masuratori cu osciloscopul

djlove

Postări Recomandate

Salutare

Va prezint un nou mic proiect, de weekend, cu materiale gasite prin atelier.

Nevoia a venit dupa ce ma tot chinuiam cu trafuri pe masa pentru izolarea de retea a diverselor montaje la masurarea cu osciloscopul, si cum multe fire pe masa sub tensiune pot duce la electrocutari (mai mult de frica copilului care mai vine pe langa mine cand lucrez) am facut montajul de mai jos:

Traful este de 250VA 1x115V secundar si primar cu foarte multe prize intre 220, 230, 240... pana la 600V. Am folosit doar intrarea de 230V pentru a fi 1:1, dar cu un switch de sursa de PC (varianta care rezista la 3A) am facut conexiuni sa pot avea si 115V pe priza (secundarele in paralel), nu se stie cand vreau sa alimentez ceva la tensiune mai mica....

Probabil o sa sara carcotasi ca  exista si alte tipuri de prize care puteau fi prinse mult mai usor pe panoul frontal si alte lucruri, dar repet ca am folosit doar lucruri pe care le aveam deja, fara a investi nici un leu.

Watmetru/ampermetru/voltmetru e o varianta cu trafo de curent si poate masura pana la 100A si 400V, l-am pus acolo ca mi se pare util sa pot vedea direct cat consuma montajul pe care il testez...

Decupajele in tabla le-am realizat manual, pendular, bormasina, pila, tabla e aluminiu de 1.2-1.5mm, la prinderi am ranforsat pe interior cu bara de cupru stanata in care am facut filetele M3

Marcajele am explicat in topicul cu sursa cum le-am realizat, nu mai scriu inca o data aici

Eu zic ca e destul de utila in atelier, chiar daca puterea trafului nu este foarte mare... am 2 trafuri identice, dar unul nu l-am folosit, daca pe viitor o sa sint nevoia de a creste puterea la 500VA, teoretic am loc pentru montarea deasupra si a celuilalt trafo....

Am ales aceleasi dimensiuni ale carcasei ca si sursa pe care am facut-o saptamanile trecute.

Urmeaza sa mai fac una cu un autotraf cumparat de aici de pe forum,  tot pentru verificari de surse, dar trebuie sa proiectez si o carcasa mai lata ca nu incape in acelasi tip.

Si inca una ca sarcina de teste, am comandat pe ebay 20 de rezistente de 4ohmi si 100W pe care vreau sa le montez tot intr-o carcasa de genul si sa am posibilitatea de la seta o anumita rezistenta de sarcina in functie de montaje... probabil o sa adopt o solutie cu relee si comanda electronica din soft... cu Arduino... dar momentan astept rezistentele

IMG_20200522_204115.jpg

IMG_20200522_204121.jpg

IMG_20200522_204128.jpg

IMG_20200523_165711.jpg

IMG_20200523_165720.jpg

IMG_20200523_172137.jpg

IMG_20200523_174740.jpg

IMG_20200525_205454.jpg

IMG_20200525_205506.jpg

IMG_20200525_205518.jpg

IMG_20200525_205528.jpg

IMG_20200525_205847.jpg

IMG_20200525_205856.jpg

IMG_20200525_205922.jpg

IMG_20200525_210345.jpg

Editat de djlove
Link spre comentariu

E trecuta pe undeva si rigiditatea dielectrica (tensiunea de încercare)? Întreb pentru ca eticheta din capul transformatorului nu-i lizibila.

Judecând strict dupa forma constructiva (carcasa înfasurarilor nu are perete despartitor), nu este prevazut a fi folosit ca transformator de separatie.

Lucratura e frumoasa.

Lamelele PE ale prizei Schuko de pe panoul frontal nefiind folosite, n-ar fi util daca între aceste contacte si firul PE al cablului de retea ati conecta un bec cu neon (bineînteles cu rezistoare de limitare a curentului) care sa va atentioneze atunci când carcasa osciloscopului este sub tensiune?

Link spre comentariu

Foarte faină și utilă realizarea . Felicitări ! 

Totuși, o mică cârcoteală .... ”ANALIZER ” este un cuvânt care .... nu există ! ( că tot s-a vorbit de girafă în ultima vreme ). Corect era acolo ”ANALYZER”.

Greșeala n-ar fi prea gravă dacă - în forma în care l-ai scris - cuvântul n-ar avea altă semnificație în anumite medii... să spunem subculturale !

Link spre comentariu

@UDAR

Da, asa e, a fost o scapare. Nu cred ca observa nimeni la mine acasa asta... poate daca am timp vreodata de asta schimb autocolantul cu inscriptiile.

@franzm Nu stiu daca e trecuta sa nu.... Oricum nu conteaza pentru mine asta. Are infasurari separate.... isi face treaba.

Nu vreau sa conectez nimic la PE-ul prizei.... osciloscopul are carcasa din plastic.... nu m-ar ajuta la nimic

Link spre comentariu

Felicitări, eu mă bucur tare când văd lucruri de calitate făcute cu două mâni ( în cea mai mare parte) !

Mă apasă şi pe mine engleza la panourile frontale... poate până oi hotărî că-s român totuşi...

(ori mă mut la chirilic ori grecesc ori... numai ciaina nu! )

Iubesc mult şi lemnul,  am mai pus pe undeva:

003.jpg

006.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, djlove a spus:

Nu vreau sa conectez nimic la PE-ul prizei.... osciloscopul are carcasa din plastic.... nu m-ar ajuta la nimic

O fi carcasa din plastic, dar masa osciloscopului tot la tresa cordonului e legată.....

Link spre comentariu
Acum 14 minute, PINTI a spus:

Poti lasa osciloscopul la priza normala. Alimenteaza montajul de verificat prin acel trafo. 

Asta nu este doar o ideie ci o cerinta expresa. 

Nu are rost sa mai enumăr avantajele și dezavantajele fiecărei variante. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 1 oră, PINTI a spus:

Poti lasa osciloscopul la priza normala. Alimenteaza montajul de verificat prin acel trafo. 

Dar cine a zis ca pun osciloscopul in acea priza, eu am crezut ca e de la sine inteles ca din ea se alimenteaza montajul pe care il masori.

Acum 2 ore, validae a spus:

O fi carcasa din plastic, dar masa osciloscopului tot la tresa cordonului e legată.....

Da, si osciloscopul e conectat la direct la priza cu impamantare…. nu e nici un risc 

@mac01 M-am rugat de un coleg sa le faca la stanta, cam asa: 

Link spre comentariu

djlove.Masinaria asta de lux nu e stanta ci  masina de stantat.Pentru cine n-a avut ocazia sa vada stantarea in stil vechi punctez cateva date.Se faceau stante metalice individuale.Acestea realizau  una sau mai multe decupari pentru o piesa anume,de serie.Deci nu erau universale!Bijuteria din clip e gen semiuniversala.Pentru prototipuri,serii mici si mijlocii.

Stantele clasice sau clasice modernizate nu pot fi inlocuite deocamdata,din diverse considerente tehnologice.Imaginati-va numai stantarea saibelor.Sunt niste masinarii cu stante care lucreaza la viteze astronomice!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări