Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radiocasetofon WEEKEND Tehnoton

dacos

Postări Recomandate

Astăzi am intrat în posesia unui aparat pe care îl urmăream de mult timp. Radiocasetofonul Weekend fabricat de Tehnoton. 

Este un fel de crem-auriu. O culoare ciudată.

IMG-20200604-WA0031.jpg

IMG-20200604-WA0032.jpg

IMG-20200604-WA0033.jpg

IMG-20200604-WA0028.jpg

IMG-20200604-WA0029.jpg

IMG-20200604-WA0030.jpg

E întreținut bine și funcțional parțial. Sunt mulțumit de sensibilitatea pe medii: 

https://www.youtube.com/watch?v=CyLeUEi6UUc&feature=youtu.be

Pe casetă se aude foarte slab și trage banda mai repede decât ar trebui. 

Am avut varianta pe negru prin anii 1999-2000, cumpărat de nou de la un magazin de stat. Aparatul era fabricat în 1995, deci a stat câțiva ani pe rafturi. L-am admirat mult când eram copil. Stătea pe raft lângă un Gloria NOVA care avea prețul inițial 450.000 lei, iar la un moment dat eticheta a fost modificată cu carioca în 480.000 lei (cred că la nivelul anilor 1999-2000 era un preț piperat). 

Am fost cu maică-mea să îl cumpărăm. La magazin nu a putut să ni-l probeze pentru că nu aveau baterii (deși de regulă vindeau așa ceva) și nici noi nu aveam. Așa că am mers acasă și am adus un alimentator chinezesc, petarda care se găsea la tarabe:

alimentator-220v-reglabil-3-12v-1000mah.

Funcționa corect pe radio și casetă. Avea un șurub lipsă și stătea căscat în partea stângă (cam cum arată în clip). După multe insistențe mi l-a cumpărat. 

L-am avut în posesie doar câteva zile. Am ascultat la el radio și câteva casete cu povești, ținând degetul pe potențiometrul de volum. Cursorul nu făcea contact, iar după ce ajustai volumul, trebuia să împingi sau să tragi de buton ca să se audă (cam cum puneau meseriașii chibrit în lămpile de la rotactorul televizoarelor Venus). Tata a revenit acasă după ce fusese plecat câteva zile. Când a văzut care e situația, l-a dus înapoi. Practic nu îl puteai folosi dacă nu îi găseai potențiometrului o poziție. 

Constat că la cel cumpărat acum este cam aceeași situație, cu mențiunea că poziția optimă se găsește mai simplu :rade:(încă nu am curățat potențiometrul). 

În perioada următoare mă voi ocupa de restaurarea lui pentru că e un radio rar (din ultimele eforturi ale uzinei), arată bine, deci merită să fie folosit ocazional. 

Pe cei doi condensatori IPRS e marcat anul 1993. 

Orice detalii (amintiri) despre acest aparat sunt de mare folos. Am o schemă de pe Proradioantic:

getpicw.jpg

Potențiometrul de volum este românesc? Ați întâlnit așa ceva? Are 3cm lungime, minuscul. Eu știu ca potențiometre glisante românești pe cele din televizoare și din Solo500, care au alte dimensiuni. 

Editat de dacos
Link spre comentariu

Potenţiometrul îl poţi schimba cu orice alt model ce se potriveşte ca valoare şi mărime.Volumul scăzut pe casetă poate fi cauzat de întrefier murdar la capul de redare, şterge capul cu un beţişor cu vată înmuiat în alcool şi vezi dacă se îmbunătăţeşte.Dacă nu, verifică electroliticii, văd acolo nişte ,,tăntălăi,, cum la ziceam la condensatorii ,,picătură,, cu tantal.De fapt ar trebui verificaţi toţi cu ESR/capacimetrul dacă ai aşa ceva.Turaţia motorului se reglează dintr-un semireglabil aflat chiar lângă integratul TCA520 care e parte a regulatorului de turaţie.

Editat de validae
Link spre comentariu

Potentiometrul ala este chinezesc...de slaba calitate...echipa si casetofoanele ieftine chinezesti care ne-au invadat piata dupa 90. Nu stiu daca poti interveni la el...sa-l desfaci, sa-l cureti si sa-l ungi.....cred ca sunt capsate. Poti incerca cu un spray cu gaz pentru curatat-gresat contactele.

Si mecanica este la fel...tot chinezeasca. Trebuie sa-l tragi in banda...vad ca are 65-73Mhz pe UUS.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Potenţiometrul poţi să-l dai cu un creion HB pe porţiunea rezistivă, dacă pârâie la acţionare.Iar dacă eşti dispus să-i schimbi modul de acţionare al volumului, poţi pune unul rotativ de aceeaşi valoare, loc e destul acolo.Eventual ulterior astupi gaura celui liniar (de translaţie) ca să nu se vadă aiurea...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 04.06.2020 la 23:33, validae a spus:

Potenţiometrul îl poţi schimba cu orice alt model ce se potriveşte ca valoare şi mărime.Volumul scăzut pe casetă poate fi cauzat de întrefier murdar la capul de redare, şterge capul cu un beţişor cu vată înmuiat în alcool şi vezi dacă se îmbunătăţeşte.Dacă nu, verifică electroliticii, văd acolo nişte ,,tăntălăi,, cum la ziceam la condensatorii ,,picătură,, cu tantal.De fapt ar trebui verificaţi toţi cu ESR/capacimetrul dacă ai aşa ceva.Turaţia motorului se reglează dintr-un semireglabil aflat chiar lângă integratul TCA520 care e parte a regulatorului de turaţie.

Încă nu am avut timp să mă ocup de aparat, dar am câteva curiozități.

Condensatorii cu tantal știu că ar trebui să fie bullet proof. Chiar mă mir că au folosit așa ceva atunci, în 1993. Bănuiesc că erau mult mai scumpi decât astăzi. Dacă cei de la Tehnoton au cumpărat potențiometri chinezești, la prețul unui tantal ar fi putut cumpăra peste 10 electrolitici chinezești de aceeași valoare.

Acei condensatori albaștri erau fabricați în România sau importați? Dacă nu, știe cineva de unde erau importați?

Din câte am observat eu, acești condensatori tantal erau folosiți în construcțiile pretențioase. Am văzut în stațiile emisie-recepție fabricate la IEMI și într-un radiocasetofon auto Rally (acolo probabil din lipsă de spațiu).

Link spre comentariu

Erau fabricați la Tehnoton, de asta erau mai la îndemână decât cei din import. Au început producția prin 88 și au avut și șarje ratate, ca la orice inceput. Dar care au fost de calitate, și acum după mai bine de 30 ani sunt in parametri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări