Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Până la ce tensiune e sigur pentru corpul uman?

Postări Recomandate

Ma tot gandeam ce titlu sa pun si  pana la urma l-am lasat asa.

Intrebare e, de la cati  volti devine periculos  in a te electrocuta? 

Eu stiam ca pana in 70 Vca (aproximativ, cred) e ok , ce depaseste devine periculos.

Daca eram sigur nu mai intrebam. :rzb

PS: 1)Nu am specificat, sunt sigur ca difera daca e  curent continuu sau alternativ.

2)Aaaa, si motivul pentru care intreb e ca fac un video pe youtube; vreau sa fac un canal despre electronica pentru  incepatori.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

20mA prin inima = deces.

Unii au rezistenta intre maini peste 100K dar sunt altii care au doar 10K - 50K. Astia din urma sunt mai sensibili.

Deci depinde mult de rezistenta pielii, dar cel mai mult depinde de cat de tare strangi firul in mana si daca ai impamantare buna la picioare. :inger

Link spre comentariu

Ok. Deci am enervat pe cineva.  Eu nu am zis in nici un caz  sa testezi acest lucru. Am intrebat pur stiintific. Dar oricum am invatat un lucru. O sa evit acest subiect. Eu  am in cap raspunsul... 60-70V, probabil curent alternativ. Pana in aceasta tensiune consider nepericulos. Ma refer la atingerea cu mainile uscate.  

Domnu Thunderer ai dislike din partea mea.

Haralambie da, eu spre exemplu in liceu tot ma ducea la "palatul copiilor"(cine stie...)  facand diverse chestii (in deosebi jocuri de lumini, vu-metre, amplificatoare, bobinare transformatoare)  la bobinarea unui transformator aveam la iesire 2 ori 35 volti (curent alternativ logic) parca iar cand masuram  capetele(avand aprox 70 volti) atingeam din greseala cu mainile si logic ca nu pateam nimic(dar acolo stiam ce fac, pentru ca era facut de mine traful)

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Sunt multe variabile in joc dar se poate spune ca tensiunile alternative de pana la 50V nu sunt periculoase pentru corpul uman!... afirmatia nu este valabila daca subiectul este in apa, cu mainile ude, sufera de boli de inima grave, etc... din teste voluntare si involuntare facute de-a lungul timpului!... vreo 40 si ceva de ani... 

Link spre comentariu

IEC/TS 61201 Use of conventional touch voltage limits – Application guide 

este documentul oficial care stabileste tensiunile nepericuloase. Este adoptat in Romania prin SR CEI/TS 61201.

Alte discutii sunt pe linga si nu au nicio valoare legala.

Editat de d2134
Link spre comentariu

In cazul curentului alternativ de inalta frecventa(zeci de KHz), datorita skin-effect-ului(efect de piele-aici la... propriu) se poate intampla ca prin corpul uman sa treaca chiar si un curent de 1A de la o sursa de 50.000V, si totusi nu se ajunge la deces, ci la arsuri de inalta frecventa, curentul de inalta frecventa neputand intra in organism, prajeste doar pielea.:49

Link spre comentariu
Acum 1 oră, fritz_vali a spus:

Ok. Deci am enervat pe cineva.  Eu nu am zis in nici un caz  sa testezi acest lucru. Am intrebat pur stiintific. Dar oricum am invatat un lucru. O sa evit acest subiect. Eu  am in cap raspunsul... 60-70V, probabil curent alternativ. Pana in aceasta tensiune consider nepericulos. Ma refer la atingerea cu mainile uscate.  

Domnu Thunderer ai dislike din partea mea.

Haralambie da, eu spre exemplu in liceu tot ma ducea la "palatul copiilor"(cine stie...)  facand diverse chestii (in deosebi jocuri de lumini, vu-metre, amplificatoare, bobinare transformatoare)  la bobinarea unui transformator aveam la iesire 2 ori 35 volti (curent alternativ logic) parca iar cand masuram  capetele(avand aprox 70 volti) atingeam din greseala cu mainile si logic ca nu pateam nimic(dar acolo stiam ce fac, pentru ca era facut de mine traful)

Si tu vrei sa inveti pe altii? si cind le spun eu celor tineri sa nu bage in seama toate aiurelile care le vad pe net, se uita ciudat!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Si tu vrei sa inveti pe altii? si cind le spun eu celor tineri sa nu bage in seama toate aiurelile care le vad pe net, se uita ciudat!

Da, vreau sa fac ce imi place................

Vreau sa fac un video (in momentul de fata) despre cum se foloseste un multimetru digital banal.

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Pe tema asta se poate discuta mult şi bine, nu există o valoare universal valabilă pentru toţi, ci nişte valori determinate statistic.Care trebuie respectate, pentru evitarea de tragedii...

Chestia cu 20mA prin zona inimii ca şi curent letal, e o valoare care categoric nu se aplică tuturor.Sunt multe variabile, unii se pot electrocuta mortal şi la 48Vc.a. (doar un exemplu), pe când alţii suportă tensiuni şi implicit curenţi mult mai mari.Ca un exemplu extrem îl pot cita pe sârbul ,,Biba Struja,, pe numele real Slavişa Pajkic.Dar acesta, ca şi alţii, sunt doar excepţii ca şi în multe domenii şi nu recomand nimănui să-şi testeze rezistenţa lucrând cu tensiuni alternative mai mari de 50V. Curentul ce trece prin corp depinde de rezistenţa ţesuturilor, gradul de umiditate locală şi bineînţeles de valoarea tensiunii aplicate.Cauza opririi inimii e fibrilaţia, adică contracţia rapidă şi cu frecvenţă anormal de mare a muşchiului cardiac, cauzată de impulsurile curentului alternativ extern, care interferează cu impulsurile proprii.Dacă aveţi o piele umedă, mâini mereu transpirate, e preferabil să vă feriţi de a intra în contact cu tensiuni periculoase.Iar prizele în care folosiţi electrocasnice cu potenţial mare de electrocutare (maşina de spălat, boiler, centrala termică, pompe de apă, etc), să aibă obligatoriu o împământare bună.Ideal ar fi ca absolut toate prizele să aibă împământare, dar din păcate observ că acest lucru e destul de rar respectat.Cam atât, topicul nu poate fi lăsat deschis fiindcă ar trebui să banez cam mulţi membri inconştienţi de ,,glumele,, pe seama curentului electric...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări