mihai 7 Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Bună ziua! Dețin doua aparate de fotografiat Smena 8, unul avand partea mecanică, respectiv deschiderea obturatorului și timpul de expunere, defectă, dar cu lentilele integre. Celălalt aparat, achiziționat de curand, cred că este funcțional, dar mă nemulțumește un lucru la el: inelul de reglare a focusării se rotește greoi, aproape scarțăie și se mișcă puțin, spre deosebire de celalalt aparat, la care focusul se reglează foarte fin, silențios. Eu bănuiesc ca mecanismul de focus manual trebuie uns. Este nevoie să apelez la cineva specializat pentru remedierea problemei (în orașul apropiat nu știu dacă gasesc pe cineva), sau s-ar putea remedia și acasă? Cum vaselină specială nu am, m-am gandit să rezolv problema în felul următor: să transfer lentilele care sunt lubrificate în paratul funcțional. Însă mă tem că voi strica reglajul focusului pentru diferitele diatanțe (1m- infinit). Vă rog, cei care vă pricepețî la depanarea unor astfel de aparate vechi, dați-mi sugestii pentru rezolvarea problemei. Link spre comentariu
tinel Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Reglajul focusului se face foarte usor ; iti trebuie o surubelnita de ceasornicar si o bucatica de geam mat cu latimea de 24mm. Merge si plastic matuit. Vezi ca pe scala distantelor ai 3 gauri de vreo 2mm dispuse la 120 de grade ; inauntru sunt 3 suruburi care fixeaza inelul distantelor de obiectivul propriu-zis . Slabesti cele 3 suruburi si scoti inelul afara ; desurubezi obiectivul ,il lubrifiezi si il pui la loc . Seara ,pui ap. pe ceva fix -trepied ar fi ideal- apoi la o distanta oarecare(2 metri ,de ex) pui ceva care sa semene cu o mira foto -un ziar desfacut in pozitie verticala , de ex. Stingi lumina , pui o sursa de lumina care sa lumineza doar ,,mira'' , asezi geamul mat in canalul interior al filmului , cu obturatorul pe B , apoi reglezi obiectivul pana obtii o imagine cat mai clara , eventual fol. o lupa. Dupa obtinerea claritatii maxime , monezi inelul distantelor in asa fel incat distanta (in metri) ap foto- mira sa fie in dreptul reperului , si strangi cele 3 suruburi. Apoi introduci in locas inelul diafragmei. Inelul diafragmei iese odata cu inelul distantelor; cand il introduci la loc tatoneaza -i pozitia - are o crestatura . Si , nu trebuie nici o vaselina speciala -merge orice vaselina mai groasa - e totusi un ap. ieftin si nu cred ca s-a folosit cine stie ce specialitate la el-. Link spre comentariu
icar Postat August 28, 2020 Partajează Postat August 28, 2020 Sticla mata nu e prea buna, are granulatie mare si te poti insela/lucrezi greu. Mai buna este o bucata de hirtie de condensator intinsa foarte bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum