Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audiofilia şi lămpile, pro şi contra...

carageae

Postări Recomandate

Am impresia ca nu vrei sa intelegi. Boxele alea, chinezesti, presupun, la pretul ala de 500 euro, sunt convins ca suna mai prost decat orice boxa second hand de la o firma cat de cat. Pretul de fabrica la 6 difuzoare, sa zicem 20 euro bucata, adica povesti de difuzoare, 120 euro, material lemnos si prelucrare, plus adaos comercial...nu prea bat calculele. Sunt ferm convins ca suna ca un lighean aruncat pe scara blocului...Si, tu, te autointitulezi...''audiofil'' cu astfel de boxe...

Nu-ti fac nici o teorie a armonicilor, nu de alta dar nu cred ca ai vazut live cum se face o analiza spectrala la un amplificator.  Probabil te-a deranjat faptul ca am mentionat ce scule au audiofilii (aia aristocrati) si te-am desconsiderat. I'm very sorry.

Link spre comentariu

Hai sa nu o luam pe aratura, nu am precizat nicaieri ca audiofilul isi ia boxe noi din Altex sau Cantoane din vest. M-am referit doar la suma, suma ce poate fi relativa depinde din ce unghi privesti iar cand am zis rate am vrut sa scot in evidenta sacrificiul pe care-l face respectivul, rata poate fi si la banca si la camatar, nu doar in magazin.

Audiofilia este o boala, cei ce sufera de ea tot timpul vor cauta nirvana, nu cred ca este audiofil care sa zica ca are sistemul perfect iar unul rupt in cur cu siguranta va cauta sa-si ia boxele cele mai bune in functie de banii ce-i detine. A avea scule scumpe nu e o conditie pt. a fi audiofil,  si bogatul si saracul sufera de aceleasi simptome.

In fine, voiam sa subliniez alta idee dar ma retrag, nu merita.

Link spre comentariu

Multe tuburi care nu au fost concepute pt audio au mare succes , unele chiar fiind mai in voga decat cele destinate audio , ECC88 si variantele sale ,   daca tot discutam de audiofilie , ECC81 ( 12AT7)  este tot folosit in audio , prezent si in amplifuri audio de "fabrica " , si succesorul lui este ECC85 conform Radiomuseum, interesant mi se pare faptul ca 81 are pret de rupe si sunt scheme audio cu el ,85 nu prea are "cautare "si in scheme e mai rar  , se mai gaseste in utilizari  DIY ......

Are cineva experienta , sunetul sau alte proprietati  difera asa de mult , sau ce face sa existe starea aceasta?Fiind succesor as astepta sa fie chiar mai bun.....

(apropo , EL152 este tot o varianta de GU50 , cu filamentul la 6.3) si aspect clasic....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 54 minute, Усилитель a spus:

Multe tuburi care nu au fost concepute pt audio au mare succes , unele chiar fiind mai in voga decat cele destinate audio , ECC88 si variantele sale ,   daca tot discutam de audiofilie , ECC81 ( 12AT7)  este tot folosit in audio , prezent si in amplifuri audio de "fabrica " , si succesorul lui este ECC85 conform Radiomuseum, interesant mi se pare faptul ca 81 are pret de rupe si sunt scheme audio cu el ,85 nu prea are "cautare "si in scheme e mai rar  , se mai gaseste in utilizari  DIY ......

Are cineva experienta , sunetul sau alte proprietati  difera asa de mult , sau ce face sa existe starea aceasta?Fiind succesor as astepta sa fie chiar mai bun.....

Foarte corecta aceasta remarca,tuburile sunt ff apropiate,nu stiu de ce aceasta alegere, eu am utilizat extrem de mult in anii trecuti pentru defazoarele din amplificatoarele PP  acest tub ECC85,mai ales ca se gaseau foarte usor in special cele fabricate de TUNGSRAM ,TESLA si RFT...probabil spiritul de turma,imi cer scuze pentru asta!!!...

L.E o diferenta majora intre cele doua tuburi ar fi tensiunea de filamente,tubul ECC85 "respecta" standartul pinilor,clasic  6,3V~ la pinii  4&5 ,iar ECC81 "respecta" standartul  tuburilor din seria If=150mA pentru 12,6V~(pinii 4 & 5) si 300mA/6,3V~(pinii 4+5 & 9),adica similar cu ECC82,ECC83...Mai mult tubul ECC85 are si un ecran electrostatic intern intre cele doua triode.

ECC85 vis ECC81.png

ECC85 compare ECC81 II.png

Intr-o analiza Spice pentru cele doua tuburi in conditiile foi de catalog si o amplificare de 28 rezulta un FFT extrem de asemanator,insa exista posibilitatea ca in realitate cei cu urechi audiofile sa simta acele foarte mici diferente din analiza spectrala (FFT),zic si eu!!!

ECC85 & ECC81 FFT compare.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Când vorbim despre audiofilie ,adică strict despre cum si ce se aude ,normal ar fi că cei ce se produc aici cu concluzii care mai de care mai definitive,sa facă un pustiu de bine si să spună pe ce boxe asculta acasă la ei... Incep eu care nu mă consider un audiofil sadea... Am patru perechi de boxe , toate vintage ,respectiv un Focal Scala pe doua cai, doua Celestioane si un Klipsh , pe trei cai , bineînțeles cu SPL peste 90 dB 1w/1m toate însumând peste 150 de kg. Dupa ce terminam cu boxele , ne etalam amplificatoarele si la urma vorbim despre audio...Altfel ar veni ca vorbim despre Mercedes fara sa ne fi suit la volanul lui niciodata , cu alte cuvinte vorbim degeaba .

Editat de romicap
Link spre comentariu

Seamana la stil si performante cu Boxele Sansui , dif mare de bas , si mai multe pt celelalte frecvente .Sunt foarte calitative , si au pret pe masura chiar si folosite.....vad ca au si protectia din fata , sunt deosebite  si bine facute , de altfel pe vremuri totul era mai bine facut.......

Link spre comentariu

Am niste boxe KEF 104 ab achizitionate in 1985 si cu toate ca SPL-ul nu este prea mare suna bine cu amplificatoarele pe tuburi insa amplificatorul hibrid le conduce cel mai bine evident din cauza DF mai ridicat

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Усилитель a spus:

Una din amplifurile hybrid care suna cel mai bine este ARC Clasic 30....

Acest amplificator este unul pseudohibrid fiindca etajul final este pe tuburi iar celelalte etaje sint cu semiconductori prin extenso se poate spune ca aproape orice amplificator cu tuburi primeste un semnal preamplificat cu semiconductori din sursa de semnal iar banda de frecventa este limitata de transformatorul de iesire. Cealalta categorie de amplificator hibrid are etajul final cu tranzistori  condus de un driver cu tuburi, este adevarat ca si acesta primeste acelasi tip de semnal insa per ansamblu amplificatorul nu este limitat la iesire de nimic in privinta frecventelor joase si doar frecventa de taiere a tranzistorilor limiteaza frecventele mari, avantajul este dat de DF ridicat. Amplificatorul construit de mine are un driver cu tubul 6E5P si doar doua FET-uri de putere, un fel de SE...

Link spre comentariu

Cam asta am eu doar în bunker. Tannoy DC1000 și Quadrall Shogun Prologue sunt pentru...... sale. Unde locuiesc cel mai des ascult pe Jbl4412A, în unu din dormitoare am Arcus TS100 cu un amplituner vintage Pioneer. Ca fițe, în timp am mai avut Focal 1038Be și JBL 1400 Array. In altă locuință am Quadrall M40 Platinum, la moșie am JBL L100 cu McIntosh MC275 și un Philips LHH600. 

In casa unde am copilărit mai am o pereche de incinte rusești SX90, în podul casei cred că mai am peste douăzeci de perechi de incinte, Grundig, Heco, Revox, Cabasse, JBL L86, Technics, Yamaha, Jamo, etc, etc. 

IMG_20200515_162918.jpg

IMG_20200515_162941.jpg

IMG_20200515_163956.jpg

IMG_20200604_104158.jpg

IMG_20200604_104208.jpg

IMG_20200604_104216.jpg

IMG_20200604_104233.jpg

IMG_20200604_104247.jpg

IMG_20200604_104301.jpg

IMG_20200604_104328.jpg

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări