Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audiofilia şi lămpile, pro şi contra...

carageae

Postări Recomandate

La preul Anzai am pus si eu toate lampile in interior chiar daca nu impresioneaza la vedere.

De multe ori am optat  si pentru varianta cu lampile afara. Este mai spectaculos pentru cei ce adora lumina lampilor. 

IMG_3572 (2).jpg

IMG_1625.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Alphsoo a spus:

Domnule doctor dar dupa ce standarde definim o scula ca e audiofila sau nu? Dupa masuratori facute pe scule de genul ce le ai matale in dotare? Eu cred ca nu, in audiofilie primeaza aspectul vizual, dupa aia urechea. Osciloscopul pt multi audiofili e blasfemie sau nici nu au auzit de el, ei asculta cu urechile, si nu dupa masuratori.

Si da, foarte multi audiofili prefera lampile  in defavoarea Solid-State pt. ca dau bine ochiului  si gadila urechea, chiar daca un SS da mult mai bine la masuratori. 

Audiofilia chiar nu are nici o legatura cu aspectul amplificatorului si este legata strict de calitatea sunetului redat . Audiofilii au cultura muzicala si un cult aparte pentru  corectitudinea sunetului . Ca sa fii audiofil tre-sa ai ureche muzicala educata . Tananicile , manelele si alte ,, perle ,, muzicale se exclud din discutie , atunci cand vorbesti cu un audiofil despre muzica  ! E foarte adevarat ca si aceste ultime genuri au audiofilii lor , dar in acest caz amplificatorul conteaza mai putin daca-i cu SS sau cu lampi , totul este sa se auda  foarte tare ...

Link spre comentariu

Mi-au trecut prin mâna destul de multe amplificatoare, cele care au tuburile în carcasă au ventilația proastă, cum sunt Priboi sau LUA6060. 

Cele gen VTL, Xindak, etc, au o protecție care poate acoperi tuburile. 

Și un brand care îmi place mult, fabrică câteva modele de amplificatoare cu tuburile in interiorul carcasei. https://lebenhifi.com/products.html

Să nu uităm amplificatoarele Dynacord. 

Editat de Faust2018
Link spre comentariu

Daca tot a venit vorba de branduri si produse, oare la cit se ridica cifra de afaceri a industriei de audiofilie (fara amp-uri pe lampi pentru instrumente)? 

Link spre comentariu
Acum 34 minute, d2134 a spus:

Daca tot a venit vorba de branduri si produse, oare la cit se ridica cifra de afaceri a industriei de audiofilie (fara amp-uri pe lampi pentru instrumente)? 

Nu este mare, este o afacere de nișă foarte îngustă. 

Ăsta este și motivul, neînțeles de mulți, de ce se vând unele produse audio foarte scump, dacă nu vinzi cu preț mare nu poți susține afacerea, produsele audio de calitate nu se vând cu coadă, sunt destinate pasionatilor. 

Cam cum stă lanțul de vânzare, un dealer are un adaos de 30...80% depinde de produs, de foarte multe ori dealerii sunt condiționați de producătorii care le dau exclusivitate pentru vânzarea produsului să vândă de o anumită suma anual, sunt rare cazurile când un dealer primește produse cu plata la termen, în general le achită integral, ăsta este și motivul pentru care uneori nu au pe stoc anumite modele, nu achiziționează multe bucăți să nu stea cu banii blocați în ele. Mai există și importatori oficiali pe țara X, dealerii luind produsele de la importator, și aici este complicat...... ca să devii importator exclusiv îți trebuiesc mulți bani. 

Costul de producție al unui produs poate este 20...30% din prețul de listă, poate și mai mic, mulți bani sunt cheltuiți pe marketing și cercetare, dezvoltare produs, cei care le concep nu au salarii de 1500 euro pe lună. 

Sunt și multe exagerări, pentru prinții arabi sau miliardarii rusi https://luxurylaunches.com/gadgets/costing-71000-this-handmade-24k-gold-audio-cable-is-the-ultimate-accessory-for-an-audiophile.php

Editat de Faust2018
Link spre comentariu
La 30.05.2020 la 12:32, romicap a spus:

Audiofilia chiar nu are nici o legatura cu aspectul amplificatorului si este legata strict de calitatea sunetului redat . Audiofilii au cultura muzicala si un cult aparte pentru  corectitudinea sunetului . Ca sa fii audiofil tre-sa ai ureche muzicala educata . Tananicile , manelele si alte ,, perle ,, muzicale se exclud din discutie , atunci cand vorbesti cu un audiofil despre muzica  ! E foarte adevarat ca si aceste ultime genuri au audiofilii lor , dar in acest caz amplificatorul conteaza mai putin daca-i cu SS sau cu lampi , totul este sa se auda  foarte tare ...

Cred ca termenul  corect ce ar trebui folosit este de meloman. Audiofilia a dat nastere  mai mult la discutii, ... eretice. 

Link spre comentariu
Acum 5 minute, gg101 a spus:

Cred ca termenul  corect ce ar trebui folosit este de meloman. Audiofilia a dat nastere  mai mult la discutii, ... eretice. 

Nuuuuu.

Melomanii ascultă muzică.

Audiofilii ascultă lămpi, transformatoare, condensatoare... 

Link spre comentariu
Acum 53 minute, UDAR a spus:

Nuuuuu.

Melomanii ascultă muzică.

Audiofilii ascultă lămpi, transformatoare, condensatoare... 

Nu chiar. 

Link spre comentariu
Acum 1 minut, Faust2018 a spus:

Nu chiar. 

Era o glumă desigur . Am tot respectul atât pentru melomani cât și pentru audiofilii raționali .

Link spre comentariu

Din experienta mea, personala, avand multi clienti ''audiofili'' sau, ma rog, ''melomani'', pot sa afirm ca majoritatea stiu si pot sa deosebeasca un sunet curat de unul mediocru. Prin sunet ''mediocru'' ar trebui sa se inteleaga calitatea unui sunet reprodus de un echipament fabricat in masa care datorita costurilor de productie scazute chiar daca se incadreaza la Hi-Fi este la limita de jos. Oamenii astia au un hobby din a avea si utiliza echipamente de reproducere a sunetului dar din categoria ''scumpe''. N-am vazut niciunul sa foloseasca vreun pick_up Dual, un magnetofon Grundig, un preamplificator  sau amplificator  no_name. Majoritatea au pick_up_uri Transrotor, Clearaudio, Roksan, magnetofoane Akai, Revox, Technics, preamplificatoare Mark Levinson, McIntosh, T&A sau cu lampi, amplificatoare in general cu lampi dar mai sunt si care utilizeaza Onkyo, Accuphase, McIntosh..etc. Este, in principiu, un hobby, exact la fel cum unii sunt innebuniti dupa masini scumpe, in general sport. Cine nu a condus niciodata un Ferrari, un Aston  Martin sau macar un Mustang nu stie ce senzatie ai cand esti la volan. In orice caz nu se poate compara cu condusul unui VW. Este adevarat ca unii fac exces de zel si o iau razna cu cabluri de semnal de mii de euro, cu pietre care puse pe boxe fac sa fie sunetul mai spatial...etc, dar astia sunt deja la categoria voodoo. Cunosc oameni care detin echipament audio de peste 100k euro, unii chiar nu sunt bogati, au serviciu normal, dar majoritatea sunt trecuti de 50 de ani si au achizitionat aceste aparate in timp. Oricum , niciodata nu o sa poti compara sunetul unor boxe de 10k euro (ca sa nu zic..70k) cu niste ''cutii cu difuzoare'' de 500 euro, exact cum niciodata un motor in 4 cilindri nu va suna ca un 8 sau 12 si nici nu va dezvolta aceeasi putere.

Link spre comentariu

Faptul ca la dvs. vin doar aristrocratii  nu inseamna ca toti audiofilii au bani multi sa-si ia scule de top  si ala ce-si face rate pt niste boxe mediocre din punctul tau de vedere, tot audiofil se considera.

Cat despre sunet curat cati dintre audiofili ar renunta la un SE cu 300B ce are armonici (ce gadila urechea) cat cuprinde in favoare unuia cu silicu ce sta mult mai bine la capitolul distorsiuni?

Cand o sa vad amplificatoare cu gu50 prin randul audiofililor atunci o sa ma conving ca audiofilia nu are treaba cu aspectul. 

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu
Acum 23 minute, Alphsoo a spus:

Faptul ca la dvs. vin doar aristrocratii  nu inseamna ca toti audiofilii au bani multi sa-si ia scule de top  si ala ce-si face rate pt niste boxe mediocre din punctul tau de vedere, tot audiofil se considera.

Cat despre sunet curat cati dintre audiofili ar renunta la un SE cu 300B ce are armonici (ce gadila urechea) cat cuprinde in favoare unuia cu silicu ce sta mult mai bine la capitolul distorsiuni?

Cand o sa vad amplificatoare cu gu50 prin randul audiofililor atunci o sa ma conving ca audiofilia nu are treaba cu aspectul. 

Un ''audiofil'' niciodata nu va avea boxe ''mediocre'' iar treaba cu ratele nu vad ce legatura are cu calitatea boxelor.

SE cu 300B, sa stii ca NU au armonici cat cuprinde, mai exact raportul armonicilor face sa sune bine un amplificator de genul asta . Bine, nu toate, ca sunt o gramada de ''bombe'' cu 300B si suna mai prost ca EL84. Si nu doar lampa in sine, 300B_ul, dicteaza calitatea amplificatorului, mai sunt trafuri, drossele, schema...etc.

Si afla ca 300B incepe sa apuna, sunt alte amplificatoare cu lampi exotice care ii dau clasa, 845, 211...

GU50, prin definitie, nu e lampa pentru audio, iar faptul ca unii incearca sa faca cu ea amplificatoare e pentru ca nu au alta, eu unul n-am vazut nici un amplificator cu GU50 sa-mi placa. Mai e si urata....

Link spre comentariu
Acum 24 minute, der_doktor a spus:

Un ''audiofil'' niciodata nu va avea boxe ''mediocre'' iar treaba cu ratele nu vad ce legatura are cu calitatea boxelor.

SE cu 300B, sa stii ca NU au armonici cat cuprinde, mai exact raportul armonicilor face sa sune bine un amplificator de genul asta .

GU50, prin definitie, nu e lampa pentru audio, iar faptul ca unii incearca sa faca cu ea amplificatoare e pentru ca nu au alta, eu unul n-am vazut nici un amplificator cu GU50 sa-mi placa. Mai e si urata....

Nu, un audiofil va avea tot timpul cele mai bune boxe care si le permite, un amarat cu un salariu mediu de 300 euro ce-si face rate pentru niste boxe de 500 euro are sigur convingerea ca acele boxe  sunt bune, altfel nu ar face sacrificii, iar din punctul de vedere al unuia ce-si permite, pipaieste doar scule de elita, acele boxe sunt mediocre.

Cat despre distorsiuni nu-mi fa teoria armonicilor si raportul dintre ele, distorsiunile sunt distorsiuni. Faptul ca unele plac urechii iar altele  zgarie fac diferenta . Un SE cu300B de 8w cu 1% thd poate suna mult mai placut ca unu pe siliciu ce are de 10 ori  mai putine distorsiuni la aceiasi putere, de aceea afirm ca audiofilii nu cauta neaparat un sunet corect ci unul care sa gadile placut.

Dupa cum spuneam, audiofilia are treaba in primul rand cu aspectul, iar acum dumneata zici:

,,

eu unul n-am vazut nici un amplificator cu GU50 sa-mi placa. Mai e si urata....,,

Bineinteles ca tot ce am zis mai sus sunt parerile mele, iar pana nu voi gasi o definitie care sa cuprinda toate aspecte acestei boli, probabil imi voi pastra convingerile.

Le:

Nu stiam ca 845 si 211 sunt lampi audio...

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări