Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audiofilia şi lămpile, pro şi contra...

carageae

Postări Recomandate

Pentru a nu mai contamina alte topicuri, in special pe cel de la simulari, propun o discutie pe marginea acestui subiect, preferabil in termeni tehnici, referirea la calitatile sau defectele participantilor e neconstructiva. Pentru inceput, va propun o idee:

Ce ar fi daca lampile ar fi puse in cutie, nu la vedere? Iata un design din 1962, pe vremea cand lampile erau un rau necesar, nu o caracteristica elitista. Se observa ca lampile sunt ecranate fata de trafurile de iesire, suficient de departe de cel de alimentare si totul e intr-o cutie de fier cu fante de aerisire.

In acest fel conexiunile sunt foarte scurte, nu se mai traverseaza tot amplificatorul cu cablurile pt. semnalul de intrare, dezavantajul insa e ca nu se mai vad lampile finale...

A propos de intrebarea d-lui Marius Popa: Daca ar fi totul perfect la acest amplificator, vezi reactie negativa sau raspuns armonic, poate ca nu mai eram interesat de altele, nu? Dar asta nu inseamna ca suna rau...

AG9015.jpg

Editat de carageae
imagine indisponibila
Link spre comentariu

Inaginea nu se poate deschide. 

Daca ati deschis un topic nou, curat, de ce il bagati in aceasta discutie si pe dl. Marius Popa?

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Sunt destul de multe amplificatoare cu tuburi care au lampile in interior , pe vremuri cand era numai aceea tehnologie disponibila , nu trebuia sa arati ca "e cu lampi ".Apoi era mai practic pt fabricant cu garantia si protectia lampilor , nu punea lumea mana sa le scoata , miste de la loc , schimbe intre ele  , sa le maltrateze etc .....

Parerea mea ca actualmente asta da farmec ,vine cineva la tine si se mira..........vede lampile luminand ....mi chiar a-mi place ca si in camera sa lumineze numai filamentele...eventual VU-metru cu ace luminate de beculet.

Nu stiu daca e problema ca ai in cutie juma metru de cablu semnal sau nu , cand pana la el ai  1 metru , sau putin mai mult.....

Un amplif  interesant si calitativ  cu tuburi cu lampile in interior este Fisher X-1000 , cu capacul pus ,nu-l baga nimeni in seama....are finalele tot in spate .celelalte tuburi inafara de finale sunt ecranate.....pe site este si schema 

http://vintage-electronics-book.blogspot.com/2012/01/fisher-x-1000.html

12.JPG02.JPG

Link spre comentariu

NU se vede imaginea atasata. Va rog sa o repostati!

Inaginea nu se poate deschide.

Ce poate sa fie imaginea???????????

dăcât amplificatorul philips ag 9015, la o cautare cu goagăl mii de poze..,

Link spre comentariu

2.jpg

philips-ag9015-14.jpg.webp

Intr-adevar este mai sigur sa ai lampile inchise in carcasa, dar ochiului place ... si cum spunea colegul Usilitelia(scuze n-am chirilice :)), cand ai un musafir, indiferent ca-i electronist sau nu, ramane putin surprins. Chiar profu' meu de electronica din liceu a fost surprins cand l-o vazut...

Link spre comentariu

Schema o gasiti aici:

https://philipsag9015home.files.wordpress.com/2019/07/ag9015_sch.png

Eu nu vad nimic iesit din comun la Philips_ul asta. Probabil suna mai putin bine decat un radio Saba  Freiburg W3. Spun asta deoarece pretul lui a fost de 559DM iar Saba Freiburg W3 a costat 648DM. Din cate amplificatoare am vazut, nu-mi aduc aminte sa ma fi dat pe spate vreun Philips, astia au fost mereu cu economia, trafuri mici si calitate...deh...ideea era sa scoata pe piata un produs ieftin.

App...este restaurat complet? si daca, da, ce s-a schimbat in el? Poate puneti si niste masuratori sa facem o comparatie cu alte amplificatoare. Curba de raspuns in frecventa, nivel de THD, IMD, eventual o analiza spectrala la 1W si la putere maxima, daca tot ati deschis subiectul asta.

Link spre comentariu

Nici nu e iesit din comun...eu l-am dat de exemplu pentru layout si am spus ca nu suna rau. Atat. Nu intentionez sa masor nimic si nici sa ma laud cu asta.

Ar fi interesant cum au fost bobinate transformatoarele alea, dar banuiesc ca e si un miez mai special, simpla reproducere a bobinajului dintr-un caiet de service nu cred ca ajuta....manualul de service il am, se gaseste doar in olandeza, dar nu am observat sa scrie ceva despre datele trafului, doar numarul de produs ca piesa de schimb. Numai est-europenii dadeau si nr. de spire si toate datele de constructie...

Sper ca acum se vede si poza pusa de mine, dar colegul DanM a pus una si mai clara.

Momentan, ca multe alte proiecte ale mele, amplificatorul e intr-un dulap, dar era perfect functional, eu am schimbat doar finalele, una era fisurata si restul erau vizibil uzate. In rest are toate lampile cu care a venit, iar condensatoarele, masurate, au exact 50uF! Am verificat sigurantele si am zis ca pana nu da semne ca ceva nu e ok, nu umblu la el.

In locul finalelor vechi, am pus 6CW5 General Electric NOS, lampi sigur bune, cumparate de la "thetubestore.com". Din cate tin minte a trebuit sa montez o rezistenta reglabila pt. echilibrarea tensiunilor pe cele doua tuburi, la indicatia unui amic electronist. De atunci nu l-am mai deschis.

Cel care mi l-a vandut mi-a spus ca a stat mult intr-un depozit si e posibil sa fi fost asa, nu pare sa fi fost mult folosit, inclusiv panoul frontal si butoanele arata ca noi.

@DanM: Da, la amplificatorul final e ok, dar mi se pare deplasat sa faci asta la un preamplificator RIAA de sine statator...

Ce as vrea sa adaug, cu riscul de a fi putin subiectiv: sunetul acestui amplificator, fara sa intru in detalii, mi se pare mai degraba apropiat de SE decat de PP...adica are acea caldura specifica SE-ului, chiar daca poate performantele electrice nu sunt de top. Insa nu se compara pe deplin cu un SE 100%.

Editat de carageae
adaugare text
Link spre comentariu
Acum 7 ore, carageae a spus:

Nici nu e iesit din comun...eu l-am dat de exemplu pentru layout si am spus ca nu suna rau. Atat. Nu intentionez sa masor nimic si nici sa ma laud cu asta.

Ar fi interesant cum au fost bobinate transformatoarele alea, dar banuiesc ca e si un miez mai special, simpla reproducere a bobinajului dintr-un caiet de service nu cred ca ajuta....manualul de service il am, se gaseste doar in olandeza, dar nu am observat sa scrie ceva despre datele trafului, doar numarul de produs ca piesa de schimb. Numai est-europenii dadeau si nr. de spire si toate datele de constructie...

Sper ca acum se vede si poza pusa de mine, dar colegul DanM a pus una si mai clara.

Momentan, ca multe alte proiecte ale mele, amplificatorul e intr-un dulap, dar era perfect functional, eu am schimbat doar finalele, una era fisurata si restul erau vizibil uzate. In rest are toate lampile cu care a venit, iar condensatoarele, masurate, au exact 50uF! Am verificat sigurantele si am zis ca pana nu da semne ca ceva nu e ok, nu umblu la el.

In locul finalelor vechi, am pus 6CW5 General Electric NOS, lampi sigur bune, cumparate de la "thetubestore.com". Din cate tin minte a trebuit sa montez o rezistenta reglabila pt. echilibrarea tensiunilor pe cele doua tuburi, la indicatia unui amic electronist. De atunci nu l-am mai deschis.

Cel care mi l-a vandut mi-a spus ca a stat mult intr-un depozit si e posibil sa fi fost asa, nu pare sa fi fost mult folosit, inclusiv panoul frontal si butoanele arata ca noi.

@DanM: Da, la amplificatorul final e ok, dar mi se pare deplasat sa faci asta la un preamplificator RIAA de sine statator...

Ce as vrea sa adaug, cu riscul de a fi putin subiectiv: sunetul acestui amplificator, fara sa intru in detalii, mi se pare mai degraba apropiat de SE decat de PP...adica are acea caldura specifica SE-ului, chiar daca poate performantele electrice nu sunt de top. Insa nu se compara pe deplin cu un SE 100%.

Mda, observ ca aveti ureche muzicala...niciodata un PP nu va suna ca un SE..never ever ever!

Vad ca titlul topicului e ..Audiofilia si lampile.... ce treaba are Philipsul asta cu ..audiofilia?

Link spre comentariu
Acum 9 ore, der_doktor a spus:

App...este restaurat complet? si daca, da, ce s-a schimbat in el? Poate puneti si niste masuratori sa facem o comparatie cu alte amplificatoare. Curba de raspuns in frecventa, nivel de THD, IMD, eventual o analiza spectrala la 1W si la putere maxima, daca tot ati deschis subiectul asta.

Cee? Curba de raspuns in frecventa? THD?Analiza spectrala la putere maxima? Domne pe ce lume traiti? Asa ceva apropiat rar veti gasi aici de la cativa numarati pe o mana.Noi aici pe acest forum technic, cum se intituleaza, in voga sunt impresii subiective cu multa gargara si bla, bla gen cum ar fi daca...Si se termina prin postari de scheme si visand la un amplificator cu tuburile colectionate pe care le mai sorteaza si analizeaza cateodata cand apuca dorul.

Link spre comentariu

Domnilor, haideti sa lasam in pace acest amplificator, care probabil e mai in varsta si ca unii dintre dv. - ca mine sigur e...

Repet intrebarea din primul post:

Ce ar fi daca lampile ar fi puse in cutie, nu la vedere?

Ce pierdem la calitatea realizarii unui amplificator si cat merita asta de dragul de a pune lampile la vedere, in special in etajele de semnal mic si de intrare?
Daca un EL34 sau altceva mai mare poate avea un efect vizual, cat de atractiv poate fi un ECC83 sau alta lampa mica, ce ar sta mai bine ecranata frumos sau intr-o cutie?

Link spre comentariu

1 oră în urmă, der_doktor a spus:

Vad ca titlul topicului e ..Audiofilia si lampile.... ce treaba are Philipsul asta cu ..audiofilia?

Domnule doctor dar dupa ce standarde definim o scula ca e audiofila sau nu? Dupa masuratori facute pe scule de genul ce le ai matale in dotare? Eu cred ca nu, in audiofilie primeaza aspectul vizual, dupa aia urechea. Osciloscopul pt multi audiofili e blasfemie sau nici nu au auzit de el, ei asculta cu urechile, si nu dupa masuratori.

Si da, foarte multi audiofili prefera lampile  in defavoarea Solid-State pt. ca dau bine ochiului  si gadila urechea, chiar daca un SS da mult mai bine la masuratori. 

Link spre comentariu

Este bine ca tuburile sa fie ferite de curiozitatea copiilor mici....si de excesul de zel a doamnei care sterge praful din casa ,  mai ales in zona in care nu are competente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări