Gilbert Sparios Postat Mai 29, 2020 Autor Partajează Postat Mai 29, 2020 (editat) Acum 3 ore, Liviu M a spus: Una din metode e incorecta, ca mie cu metoda lui @cirip mi-a dat 15.9... (nu mai stiu exact cat, ca eram la alt calculator si n-am salvat rezultatul nicaieri, da' era aproape 16). Depinde cat de des se schimba materialul, ca sunt sanse sa dureze mai mult "reglatul" decat lucratul. nu stiu..am pus simplu in arduino IDE ca mergea mai repede sa vad cum calculeaza metoda lui cirip, si rezultatele au fost aproape de masuratoarea fizica. de fapt, poate ca nu am putut eu masura perfect dat fiind ca materialul e destul de greu de manevrat. cu metoda @sesebe ceva nu a mers, poate nu am scris-o eu bine acolo sau nu stiu. float D = 25.0; //diametrul tevii float g = 1.0; //grosimea benzii infasuratoare float Lungime = 78.54; // testat cu: 1000.0 | 476.0 | 30001 | 686.0 float nr_rot = 0.0; //@sesebe: (-12.5*PI+sqrt((12.5*PI)^2-4*180*PI*2000))/(2*180*PI*360) nr_rot = (-12.5*PI+sqrt(pow((12.5*PI),2)-4*180*PI*L))/(2*180*PI*360); Serial.print("Numar rotatii(@sesebe): "); Serial.println(nr_rot,4); //@cirip: (-PI*(D-g) +/- SQRT((PI*(D-g))^2 + 4*PI*g*Sn))/(2*PI*g) nr_rot = (-PI*(D-g) - sqrt(pow((PI*(D-g)),2) + 4*PI*g*Lungime))/(2*PI*g); Serial.print("Numar rotatii(@cirip): "); Serial.println(nr_rot,4); Teste: Lungime aleasa: 2000.00mm Nr.Rotatii(@sesebe): nan Nr.Rotatii(@cirip): 15.94 Lungime aleasa: 476.00mm Nr.Rotatii(@sesebe): nan Nr.Rotatii(@cirip): 5.19 Lungime aleasa: 78.00mm Nr.Rotatii(@sesebe): nan Nr.Rotatii(@cirip): 0.99 Lungime aleasa: 30001.00mm Nr.Rotatii(@sesebe): nan Nr.Rotatii(@cirip): 86.46 Editat Mai 29, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
one Postat Iunie 17, 2020 Partajează Postat Iunie 17, 2020 (editat) La 29.05.2020 la 16:56, Gilbert Sparios a spus: Nu este vorba de jaluzele. E vorba de un material, panza pe care nu pot sa-l "ating" cu role sau ceva sa pot numara sau contoriza. Priveste titlul pe care l-ai pus topicului si care este de fapt problema de rezolvat. Daca e un material textil, in practica nu vei avea aceleasi rezultate ca si in teorie. Poti masura diametrul rolei in timp real, cu un senzor, si sa calculezi in timp real cantitatea desfasurata, stiind viteza unghiulara si diametrul. Un senzor laser plasat la o distanta fixa de centrul rolei, orientat spre centrul rolei iti va masura raza (prin diferenta evident). Un senzor ieftin ar fi VL53L0X, dar in functie de precizia dorita si de bugetul disponibil, poti alege senzori care merg pana la microni rezolutie. Nu ai spus nimic de precizia cu care ar trebui masurat. Asta va face sa alegi o solutie sau alta (daca bineinteles sunt mai multe solutii). Care este viteza cu care se deplaseaza banda ? De ce vrei sa masori? Materialul are imprimat un model care se repeta ? Materialul are o textura ? Materialul este reflectorizant pentru lumina sau sunet ? Poti monta toata rola care infasoara pe un dispozitiv care masoara greutatea ? Materialul are densitate uniforma ? Astfel masura lungimii se va transforma in masura unei greutati. Astea nu sunt intrebari stupide, ci fac loc la solutii pe care nu le-ai considerat. Cu cat dai mai multe detalii, cu atat vei avea solutii mai bune. Editat Iunie 17, 2020 de one Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Iunie 17, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2020 problema era doar matematica. un algoritm. metoda era deja aleasa: matematic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum