Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cumpar cablaj sticlotextolit

Vizitator

Postări Recomandate

Salut,

Cumpar cablaj simplu placat, din sticlotextolit, de buna calitate. Va rog, daca aveti recomandari, astept cu interes. 

Ultimul cablaj simplu placat (textolit) s-a curbat de la temperatura, cand am cositorit niste trasee de putere.

Va multumesc!

PS. E posibil sa nu raspund imediat - urmeaza un weekend mai aglomerat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

6

• Mircea

3

• BRANCA

1

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Urat cu curbarea!Posibil sa se fi supraincalzit traseele...Ma mir ca nu s-au exfoliat!Chiar si cablajele de calitate nu sunt facute sa suporte socuri termice puternice!

Stanarea se face in bai electrochimic.Amatorii rusi mai folosec aliaje,din comertul lor,cu punct topire sub 140° C.

La traseele de putere mai bine utilizata lipirea,din loc in loc,a unui conductor gros de cupru.

Link spre comentariu

Conductor sau cablu litat? Eu prin conductor inteleg sarma de cupru, cel folosit la instalatiile electrice.

Spun cum fac eu in astfel de situatii: cablu litat de 0.75mm, sau 1mm sau 1.5mm, dupa caz, il torsadez foarte strans si apol il tin intins si il cositoresc pe toata lungimea. Ulterior il modelez dupa forma traseului si il cositoresc in 3-4 puncte ca sa stea fix dupa care il cositoresc pe toata lungimea acelui traseu, cu grija sa nu stresez termic foarte tare traseul.

Cu conductor de cupru cred ca este mai greu, disipand foarte multa caldura trebuie insistat foarte mult cu letconul. Este doar o parere, nu am verificat. 

Link spre comentariu

Conductorul prin definitie este atat solid, cat si multifilar. Izolat sau neizolat. Aluminiu, cupru, etc.

Asa cum si un cablu poate fi mono sau multiconductor.

O conceptie bine gandita impune trasee suficient de groase cat sa nu mai lipesti fire, sarme, trese etc peste. Asta se numeste cârpăceală sau reparatie. Uneori esti constrans sa recurgi la asta, dar mai sanatos e sa concepi bine din prima.

Link spre comentariu

Am vazut si cablaj de firma cu trasee de forta expuse - deci neacoperite cu vopsea - care erau incarcate cu fludor. Este adevarat ca nu era conductor lipit pe traseu, dar si acel fludor cred ca avea acelasi rol. Cat de lat poti face un traseu pe care sa circule cativa amperi?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Ce ai vazut acolo e din conceptie ingrosat. Cand concepi cablajul si dai comanda la fabricantul de PCB asta vine in fisierele gerber. Nu e ceva facut pe genunchi dupa.

Exista metode de calcul a latimii traseului. Pentru uz amator se pot folosi calculatoarele online. 

Pentru trasee de prea multi amperi exista asa zisele PCB BUSBAR sau se adopta o conceptie care sa implice cabluri, dar nu lipite pe cablaj. Stresul la nivelul cuprului e prea mare.

Link spre comentariu

Am inteles. Am facut si eu la chinezi cablaje la care am ales optiunea Expose coper dar am depus eu fludor pe traeele respective.

Ce zici tu cum se cheama?

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Depinde si cum se numeste layer-ul in programul folosit. In Eagle este tStop si bStop. 

Mai exista si posibilitatea utilizarii stratului de cupru de 35 sau 70 in caz ca vrei curent mai mare.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, Rentiu30 a spus:

gasesc si pe TME ce imi recomandati

Mor de curios cum se numeste produsul pe TME. Eu nu am gasit cablaj la ei, si am cautat cu cablaj, placat, placa, sticloyextolit, textolit.

Au obiceiul de a ascunde unele produse sub denumiri ciudate.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări