Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator profesionala

Postări Recomandate

Gata placa regulatorului principal ( minus tranzistorii de putere si LM-urile, le pun dupa prelucrarea radiatorului ):

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

Cateva mici observatii:

-Asa cum spusesem anterior multitura SMD de 100k pe care o alesesem initial si pe baza careia facusem pcb-ul, nu mai era pe stoc la momentul plasarii comenzii, si alesesem pe cea neagra. Culmea frustrarii e ca acuma e pe stoc...

In fine, spuneam in pagina anterioara ca asta neagra are capsula ceva mai lata, ei bine nu e asa, de fapt dimensiunile sunt aceleasi ( paralelipiped drepunghic ) dar dispunerea pinilor e pe fata mai lata, colac peste pupaza surubul era pus in asa fel incat era 100% inaccesbil daca as fi montat multitura in mod normal ( cu pinii in jos ).

Chestia asta n-am vazut-o eu la momentul cand am ales multitura aia, desi acuma in poza pare evident.

Din cauza asta am pus multitura neagra asa cum se vede in poze, si cand o sa mai plasez o comanda la TME o sa iau pe cea care trebuie ( ASTA ) si-o voi inlocui pe asta.

-Releul pe care trebuia sa-l iau si pe baza caruia facusem pcb era asta:

https://www.tme.eu/ro/details/ftr-b4ga012z-b05/relee-electromagnetice-miniatura/fujitsu/

Eu in schimb l-am luat pe asta:
https://www.tme.eu/ro/details/ftr-c1ga012g-b05/relee-electromagnetice-miniatura/fujitsu/

Problema e ca are capsula mai mare asa cum se vede in poze, dar s-a putut lipi fara dificultati si nici nu arata rau.

Sa zicem ca poate nu era pe stoc la momentul comenzii, ca sa nu ma fac de ras :rade:

La fel, cand o sa mai dau o comanda pe acolo iau pe care trebuie si dreg busuiocul...

-La IC10 spuneam eu ca am ales MCP6V96, numai ca la plasarea comenzii mi-a scapat asocierea dintre sufixul U si dispunerea la pini, si... daca banuiti ca nu era ok ati ghicit...

Nu ca as fi avut de ales, ca MCP6V96 su 6V31 fara U nu sunt pe nicaieri disponibile ( nu numai la TME ).

Din fericire am fost baiet destept si-am luat 6 bucati 6V51 de la Farnell asa ca am pus pe al 6-lea la IC10 in locul 6V31 ales original. Alimentarea minima la asta e 4,5V, eu am 5V, e rail to rail peste tot, e chopper, deci e ok.

Culmea, cautand placuta cu ACS712 am gasit un 6V31 folosit la testele preliminare desenarii schemei, perfect functional dar mi-a fost lene sa deslipesc pe 6V51 deja pus apoi pe 6V31 si sa-l lipesc, asa ca ala e, e foarte bun asta.

-Si in final o prima greseala gasita pe pcb, pinii bornei de 12Vcc pentru alimentare releu erau scurtcircuitati din proiectare pcb, nu ma intrebati de ce ca habar n-am cum am reusit...

Alte erori nu par sa fie ( am tot stat si-am verificat-o lipind piesele ) ramane de vazut la teste ( dar mai e pana acolo ).

Cam atat momentan.

Urmeaza sa fac un tipar pentru gauri radiator, sa-l gauresc si filetez apoi sa plantez si finalii si LM-urile.

Dupa aia ma apuc de pcb-ul pentru alimentari.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Revin la proiectul asta unde ramasese sa fac si placa alimentarilor ca apoi sa pot testa regulatorul.

Si in sensul asta am facut ceva mici adaptari pe schema motivate de stocurile disponibile la TME ( chiar si asa au ramas ceva probleme de stocuri dar asta e criza... ):
Schema6.thumb.png.629619b704ae81389e2efcd89ff4dbf4.png

Lista de componente la TME:
https://www.tme.eu/ro/parking/338e2e4e576c6c7f50ac807f77091276de791a84.html

-LM35 in capsula TO220 nu e pe stoc la TME, eu insa il am, deci nu va fi o problema.

Ar trebui sa se gaseasca prin alte parti.

-NTC-ul de pe soft-start la traf nu-i nici el pe stoc si din ce e pe stoc la TME nimic nu pare atractiv. Eu insa am NTC-uri mai multe luate pentru alte proiecte, deci din nou nu va fi o problema.

Ar trebui sa gasiti ceva utilizabil prin surse ATX. 

-MCP1501T-33E referinta de precizie de 3,3V, 0,1%, nu e pe stoc, si din cautarile mele nimic satisfacator pe 3,3V nu e pe stoc la TME, ar fi ceva variante pe la Farnell ( trebuie sub 1% ). 

-MCP4725A0T DAC pe 12 biti, nici asta nu e pe stoc, nici pe la Farnell nu l-am gasit ( mama ei de criza de semiconductori ). Din fericire eu am luat de anul trecut si referinta si DAC-urile, deci si aici sunt ok.

Ar trebui sa fie alte variante echivalente chiar si pe la TME ( mi-a fost lene sa mai caut, ca trebuie ceva cu acelasi pinout ).

Am facut si lista completa de amprente pentru pcb:
Pcb2.png

Totusi pentru ca am ceva dubii la unele dintre ele, o sa comand intai ce componente imi mai lipsesc ( zilele astea ) si apoi dupa ce ma asigur ca am amprentele corecte peste tot, o sa ma apuc si de desenatul placii, urmand ca apoi sa comand 5 bucati la JLC si sa asamblez una cand imi vor sosi.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salut.

Scuze pentru intarzierea in raspuns.

Sincer sa fiu nu stiu cand o sa se finalizeze proiectul.

Asa cum am mai zis schema in sine este deja testata si optimizata, rezultatele pe care le-am obtinut atunci au fost foarte bune. 

Placa regulatorului in sine este deja asamblata si montata pe radiator, dar pentru a o testa din nou in versiunea asta finala, sunt necesare mai multe tensiuni auxiliare, si nu vreau sa ma apuc de tot felul de improvizatii pentru a testa ceva ce stiu deja ca-i functional.

Ideea ar fi sa fac si placa alimentarilor, si ma apucasem de ea cu ceva timp in urma, dar m-am lovit de ceva dileme legate de aranjamentul final in interior si implicit structura si dispunerea placii alimentarilor auxiliare, nu-i nimic serios numai ca am deja carcasa si radiatorul si traful si tot, si trebuie sa si arate bine interiorul, si sunt ceva restrictii de spatiu de care n-am mai stat sa ma ocup.

Pe de alta parte proiectul oricum ar fi pus in asteptare pentru ca mai este de lucru mult la partea digitala de control ( la soft ), iar cum eu la programare sunt zero...

Link spre comentariu

Presupun ca te referi la compensari, ca buclele de reactie negativa in sine se autoexplica.

La compensari am ajuns la valorile alea in urma testelor asistate de osciloscop, urmarind un regim dinamic cat mai bun, mai stabil. Cel mai usor e de urmarit raspunsul tranzitoriu, daca acesta este bun atunci sursa este stabila, si asta e ideea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări