Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laborator profesionala

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Salut.

Mi-am facut timp si-am schitat pcb-ul pentru partea de regulator principal la sursa asta:
Pcb29.png

Pe straturi:
Pcb29bot.png

Pcb29top.png

Dimensiunile placii au ramas 120mm*80mm.

Ce se vede in fundal este radiatorul, 262mm*100mm.

L-am pus aici pentru a centra gaurile tranzistorilor si LM-urilor intre aripioare.

Am orientat tranzistorii sub placa si nu in afara ei pentru ca disipatia s-ar fi concentrat prea la margini, asa am o dispunere mai simetrica a disipatiei pe suprafata radiatorului.

Sunt multe finisaje de facut, verificari de erori, etc... insa inainte sa ma apuc de ele as dori sa aflu parerea voastra.

Link spre comentariu

Eu nu am reusit sa gasesc niste masuratori standard pt sursa asta.

Ripplu in gol si la diferite sarcini, stabilitate (load switch), rezistenta de iesire. 

Unde le pot gasi? Ca banuiesc ca nu te-ai apucat sa o realizezi practic fara a face aceste masuratori minimale.

Link spre comentariu

Am scris anul trecut cand am deschis topicul asta, printre altele si asta:

On 5/26/2020 at 4:22 PM, Marian said:

Lucrez la proiectul asta de cateva luni

Timp in care facusem deja asta:

On 5/26/2020 at 4:22 PM, Marian said:

Toata partea analogica este deja testata si optimizata ( inclusiv regimurile tranzitorii in complexitatea lor ), isi face treaba foarte bine, este foarte stabila si zgomotul e prea mic sa merite masurat ( asta era si ideea ).

Daca vrei caut montajele prototip printre troacele de pe rafturi si le fac poza...

Am testat atunci tot ce era de testat, pe osciloscop, si toate rezultatele au fost foarte bune.

Nu le-am postat pentru ca erau teste pe montaje prototip. 

Cand totul o sa fie gata atunci fac un set complet de teste si le postez aici.

Link spre comentariu

Iata 2 dintre capturile de pe osciloscop facute atunci la momentul testelor, raspuns tranzitoriu capturat cu single shot si zgomot:

pic-135-9.png

pic-135-2.png

Teste amanuntite voi face pe montajul final si voi posta rezultatele aici.

Insa mai dureaza pana atunci, prioritatile sunt altele.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutari. 

Revin dupa mai bine de un an la proiectul asta, deoarece anul trecut prin August comandasem placile pentru regulatorul principal profitand de o promotie la Allpcb cu pcb-uri gratuite o data pe luna, dar desi si-au onorat promisiunea, totusi placile nu mai stiu dupa cate luni au sosit si am uitat de topic... 

In fine, placile astea sunt:

20220916-095947.jpg

Comandasem 5 bucati ca asta era limita pentru acea oferta dar mi-au trimis 6...

Pe una o voi asambla pentru mine, restul daca vor prezenta interes le completez si le pun la vanzare. 

Pentru referinta pun din nou schema corespunzatoare placilor de mai sus:

Schema7.png

Am facut si lista completa de componente la TME pentru placa regulatorului principal ( cantitati exacte incluse pentru fiecare reper ):

https://www.tme.eu/ro/parking/d93416d64964bab61951ebb8035f5dc280301ef4.html

Asa ca fapt divers, valoarea folderului ala e de 500 de lei cu TVA inclus, si astea sunt costurile numai pentru regulatorul principal, mai ramane placa alimentarilor ( destul de complexa si aia ) plus traful in sine, plus placa arduino, plus ecranul color, plus carcasa plus...Si uite asa intelegem preturile mari ale surselor bune din comert.

Am si plasat ieri o comanda dupa o lunga cautare individuala, cu ceva frustrare motivata de faptul ca am ajuns sa comandam ce apucam, nu ce dorim, probleme enorme de stocuri in special la semiconductori dar si la unele pasive ( electrolitici mai ales ). 

-MCP6V31 nu mai e pe stoc asa ca dupa ceva cautari parametrice ( nu-i tocmai stralucita treaba asta la TME in anumite cazuri dar cu multa rabdare se rezolva ) am mers de nevoie pe MCP6V96.
Reamintesc faptul ca e IC10A din schema, face un soi de level shift pentru ADC-ul placii arduino ( pe partea de curent pe ramura negativa ) ce va monitoriza si controla sursa.

Dispunerea la pini e identica si este cam din aceeasi grupa cu celalalt ( rail to rail input/output, zero drift, etc ) deci poate fi folosit in locul MCP6V31.
Ce-i drept rejectia la 96 pare ceva mai slaba ( nu cu mult ), offset-ul maxim e cam de 3 ori mai mare ( 24uV fata de 8uV ), dar tot prea mic sa conteze ramane chiar si asa.

In schimb are o banda si un SR mult mai mari deci cu atat mai bine ( nu ca ar conta prea mult ).

-Electroliticii de 2,2mF de la Panasonic alesi initial bineinteles ca nu mai sunt pe stoc, deci am gasit si luat ceva similar de la Nichicon ( tot buni ).

-ACS712 nu e pe stoc la TME dar eu aveam ceva mici module cu CI-ul asta comandate mai demult, deci nu-i o problema.

Se gasesc asemenea placute pe Ebay sau Aliexpress, cu suflanta se deslipeste usor CI-ul de pe ele, se curata pinii cu ceva tresa si e gata de refolosit.

-BC848C nu mai e pe stoc dar merge direct in locul sau BC846C ( eu din asta voi folosi ).

-Multitura SMD de 100k pe baza careia s-a facut pcb-ul e cea albastra din folder-ul de la TME, dar, desigur ca nu mai e pe stoc ( al naibii de scumpe toate multiturele smd...), am gasit insa pe cea neagra, baiul aici e ca e o idee mai lata capsula ei, deci lipitura pe pad-urile de pe placa ar putea pune ceva mici dificultati ( ramane de vazut cand o sa primesc coletul ).

-Si la urma si cea mai mare problema e MCP6V51 care e lipsa stoc peste tot ( Digikey, Farnell, Mouser si TME ) si e bai deoarece nu exista inlocuitor... 

Cei de la Octopart confirma ca nu se gaseste la cei 4 distribuitori:
https://octopart.com/mcp6v51t-e%2Fot-microchip-96983867?gclid=Cj0KCQjwjvaYBhDlARIsAO8PkE0ewbs1OUpo2pitqoCUnIzWlkqBXVF_Y1XV_sfmXf6_uGTyYOVd4RoaAnt8EALw_wcB

Zilele trecute pe octopart imi zicea ca LCSC au stoc ( destul de mare parca ), dar acum nu-i mai gasesc in lista de mai sus.

Totusi pe site-ul lor spun ca mai au 25 de bucati:
https://www.lcsc.com/product-detail/Precision-OpAmps_Microchip-Tech-MCP6V51T-E-OT_C623529.html

N-am comandat niciodata de acolo, nu stiu care sunt termenii si livrarea si etc, dar n-as vrea sa ma risc sa comand ceva si apoi sa-mi spuna ca de fapt nu mai au stoc ( si oricum nu ma incanta ideea sa comand din China ceva absolut esential pentru sursa )...
Cei de la Farnell spun ca undeva in a 2-a jumatate a lunii Octombrie ar trebui sa revina pe stoc la ei, dar dupa Brexit nu mai stiu cum e cu vama ( se mai face sau nu ), si oricum parca n-as astepta atat. 

Deci singura varianta viabila la momentul asta ramane chiar producatorul, Microchip:
https://www.microchipdirect.com/product/MCP6V51T-E/OT?productLoaded=true

Il au pe stoc si pare-se ca livreaza si la persoane fizice, din cate am inteles au depozit in Europa deci livrarea n-ar trebui sa fie foarte scumpa. 

Asa ca cel mai probabil de acolo o sa incerc o comanda, vad ce si cum, daca livrarea e acceptabila atunci aia e, daca in schimb e prea scumpa atunci astept dupa Farnell.

Pentru sursa asta trebuiesc 5 bucati de MCP6V51 dar voi lua mai multe, sa am si ceva rezerve.

PS: Mi-a luat ieri mai bine de jumatate de zi sa fac ce am scris aici :rade:

Link spre comentariu

Zisesem deja mai sus de site-ul Microchip ( pusesem inclusiv link ).

Mersi totusi pentru raspuns.

Am facut contul acolo si am incercat o comanda insa numai taxele si livrarea costa vreo 30$ in conditiile in care 10 astfel de AO ar costa 17$. Ca sa merite efortul ar trebui comandate mai multe bucati in multipli de 5, insa chiar si la 15 buc ma duc pe la 300 de lei plus ce taxe or mai fi la sosirea in tara, ceea ce pentru moment cel putin e prea mult ca sa merite. Plus ca oricum per bucata pretul datorita taxelor e mult peste ce se gaseste pana si la Farnell, probabil ca sa ajungi la pretul per bucata de la distribuitori ar trebui comandate cateva zeci de bucati :rade:

Mai astept si-om vedea.

Link spre comentariu
La 16.09.2022 la 8:52, Marian a spus:

Cei de la Farnell spun ca undeva in a 2-a jumatate a lunii Octombrie ar trebui sa revina pe stoc la ei, dar dupa Brexit nu mai stiu cum e cu vama ( se mai face sau nu ), si oricum parca n-as astepta atat.

Sincer v-a sfatuiesc sa evitati distribuitorii din UK.

Toti distribuitorii de aici (nu vorbesc doar de cei de componente electronice) au preturi nesimtite, timp de livrare mare, stocuri neactualizate si gama mica de produse in comparatie cu cei din EU si SUA.

Dinspre UK spre EU nu stiu cum este, ce stiu sigur insa e ca dinspre EU spre UK tine de fiecare distribuitor (magazin/site) sa se ocupe de taxe, nu stiu pe nimeni sa fi platit in plus sau sa fi completat formulare indiferent de valoarea produselor atata timp cat au fost achizitionate de la marii distribuitori.

MCP6V51 l-am gasit varianta in capsula MSOP-8 "in stoc" (asta daca e actualizat), dar daca am vazut bine pe PCB (poate ma insel) nu s-ar potrivii.

PS: Felicitari pentru proiect! Am urmarit topicul de la inceput cu interes chiar daca nu am la ce folosi asemenea bijuterie.

Editat de stryx
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi am primit mail de la Farnell in care eram notificat ca s-a refacut stocul de MCP6V51 la ei, am intrat pe site si intr-adevar sunt 3000 disponibile, am reverificat pe Digikey si am gasit 2 buc disponibile, altele cica le vor veni spre sfarsitul lui Noiembrie anul asta. Activasem si la ei notificare dar nu stiu de ce nu am primit-o pe mail...

In fine, ideea era sa astept pana se reface stocul la Digikey de unde aveam de gand sa comand si sa testez si un driver inlocuitor pentru unul dintre proiectele mele comerciale ( regulatorul sincron de 10A care din lipsa acuta de stocuri peste tot la driver-ul ala desi e activ, l-am pus demult in asteptare ), insa din fericire am gasit si la Farnell acelasi driver pe care il gasisem zilele trecute la Digikey cu cautarea parametrica, e disponibili asa ca tocmai ce am plasat acolo o comanda de 6 bucati 6V51 ( imi trebuiesc 5 ) plus 2 drivere din alea ( FAN73932MX ).

Am platit 152 de lei cu livrare inclusa, acuma ramane de vazut cand si cum or sa ajunga. 

Partea nasoala la Farnell e ca au preturi foarte piperate dar asta e, nu doream sa mai astept pentru ca din cauza crizei asteia de semiconductori am ajuns sa luam ce apucam...

Ei bine, cand va sosi comanda asta o sa am tot ce-mi trebuie pentru placa regulatorului principal, si-o voi asambla atunci.

Pana la eventuale teste insa mai este pentru ca sunt multe alimentari necesare si nu vreau sa-mi complic viata cu improvizatii, asa ca voi completa si placa alimentarilor si abia atunci voi putea face ceva teste, chiar si fara partea digitala finalizata. 

Am inclus in schema alimentarilor si un segment micut suplimentar cu 2 DAC-uri pe 12 biti ( pentru o rezolutie de 10mV si 2mA ) si o referinta de precizie de 3,3V, ca sa nu mai trebuiasca sa fac o placuta mica doar pentru ele:
Schema4.png

Din fericire am luat mai demult atat DAC-urile cat si referinta, deci la ele nu ma intereseaza stocurile actuale.

Partea digitala este compusa din placa asta de dezvoltare:
https://ardushop.ro/ro/home/666-placa-de-dezvoltare-due-r3-compatibila-arduino.html?search_query=DUE_R3&results=5

Si ecranul asta:
https://ardushop.ro/ro/electronica/39-lcd-tft-32-inch-sd-card.html?search_query=LTCRRL_MAR3201&results=1

Le am si pe ele luate mai demult:
20200414-161147.jpg

Controlul in sine o sa fie cu encoder.

Momentan atat.

Link spre comentariu

Am primit azi plicul cu comanda de la Farnell, am verificat si e exact ce trebuie.

Sunt incredibili oamenii astia, a facut coletul din Belgia pana in Romania cca 13 ore, apoi de la Bucuresti pana la mine cam 36 de ore... departe rau Bucurestiul asta :rade:

In fine, ca ai nostri curieri se misca in reluare oricum stiam, important e ca nu s-a facut vamuire. 

Acuma am tot ce-mi trebuie si maine am in plan sa ma apuc de plantat, o sa va tin la curent.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Marian a spus:

Sunt incredibili oamenii astia, a facut coletul din Belgia pana in Romania cca 13 ore, apoi de la Bucuresti pana la mine cam 36 de ore... departe rau Bucurestiul asta :rade:

In fine, ca ai nostri curieri se misca in reluare oricum stiam, important e ca nu s-a facut vamuire. 

din  Belgia  pina  in  Rsr  a  facut  mult  mai  putin , pentru  ca  a  venit  cu  avionul  Ups-ului ...iar  apoi  vamuirea  se  face in vama Otopeni  ,  care  este  gard  in  gard  cu  aeroportul ...

pt  cele  36  de  ore  trebuie  sa  le  multumiti  calduros  transportatorilor  romani  ,  care  nu  au  inca  avioane  in  dotare  ca  sa  va  aduca  dvs  acasa  piesele  comandate  ... ar  fi  cazul  sa  nu  comparam  brinza  cu  ceapa , nu  credeti  ?  

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări