Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Zefir - era sa ia foc in timpul functionarii

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am achizitionat mai demult aparatul Zefir -Electronica. Aparatul era functional, avea probleme doar la comutatorul de game, care nu prea era functional. Avea momente cand "agata'' bine banda pe UM, puteam asculta chiar decent RRActualitati, pe 855 kHz. Nu prea am ascultat la el, nu avea suportul de baterii si nu am putut sa-i atasez unul, carcasa era topita putin si deformata, asa ca nu a incaput suportul pe care l-am cumparat. Am ascultat doar foarte putin la el de cand l-am luat, prin alimentator si 2 fire, mai mult ca sa vad daca functioneaza. I-am pus mufa pentru alimentator extern. Am alimentat aparatul printr-o baterie stationara de 6V. Aparatul a functionat continuu vreo 10 minute, auzeam RRA la el. Am iesit din incapere putin si cand m-am intors nu mai auzeam nimic si iesea fum foarte puternic din aparat. L-am deconectat, l-am scos din camera, mirosea groaznic. Cand l-am deschis, am constatat ca Tranzistoarele finale T6 (EFT 373) si T7 (EFT 323), impreuna cu termistorul de 130 Ohmi erau carbonizate, din T6 curgand o pasta alba. Caldura a fost asa mare ca a topit o parte din carcasa condensatorului variabil. Ce s-a putut intampla? Ambalare termica? Daca da, de ce? Termistorul nu trebuia sa previna asta? Sau era defect? De asemenea, bateria stationara am masurat-o si avea 6,15V, deci era nesemnificativa abaterea de la tensiunea de alimentare de 6V pentru care a fost proiectat aparatul. Ce este de facut? 

Multumesc anticipat!

zefir.jpg

Editat de Kostas1
gramatica
Link spre comentariu

Posibila ambalare termica.Verificati si condensatorul pe iesire sa nu fie busit.

Daca aveti utilizati o pereche AC180/181.Daca gasiti EFT confectionati doua radiatoare din tabla aluminiu subtire.Chiar daca luati de la condensatoare busite.Se face un dreptunghi si pe o laterala se ruleaza pe un burghiu.

Si am uitat ceva.Daca nu tineti la autenticitate dati afara toata partea audio si puneti,lipit cu adeziv,un modul kit cu LM386.E ultra ieftin.Atentie insa la alimentare!Radioul are + la masa!

Link spre comentariu

Condensatorul culcat cu cauciuc in capat si cele butoias de plastic gri sunt cele mai proaste fabricate vreodata, precis sunt duse si au luat cu ele finalele.... Condensatoare variabile din acelea am dat vreo 35 buc la colegi forum. 

Link spre comentariu

"bateria stationara" probabil ca e un acumulator cu gel care poate furniza un curent de scurtcircuit > de 10A. Termistorul de 130 de ohmi asigura termostabilizarea in limite normale de functionare a circuitului si cu electrolitici valizi !

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. O sa schimb toti electroliticii si caut tranzistoare de schimb, inclusiv termistorul carbonizat. Pentru dl Okean: nu inteleg problematica cu bateria cu gel. Cu aceasta baterie alimentez multe aparate, care functioneaza ore in sir. Dau exemplu: Sangean, Monika si Alfa. Radioreceptorul Alfa are acelasi tip de amplificator final ca si Zefir (etaj final in contratimp clasa B), proiectat desigur pentru 4,5V. Prin mufa de alimentare si 3 diode inseriate 1N4007 il alimentez la aceasta baterie de 6V si functioneaza fara probleme. Citat:  "Termistorul de 130 de ohmi asigura termostabilizarea in limite normale de functionare a circuitului" - ce sa inteleg de aici? Cum de tranzistoarele finale de la Alfa nu se ambaleaza, alimentate la aceasta baterie cu gel? E drept, in Alfa am facut curatenie, adica am schimbat TOTI ceramicii si TOTI electroliticii, nu am lasat decat condensatorii styroflex, dar, totusi nu pricep: ce treaba are ambalarea termica cu curentul de scurtcircuit pe care il poate furniza o baterie? Atata timp cat respect tensiunea de alimentare de 6V, ce relevanta are daca bateria are capacitate 6A, 16A sau 26A, implicit curenti de scurtcircuit mari? Si, mai este ceva: radio Alfa il alimentez si de la alimentator extern, stabilizat cu LM 317, si functioneaza fara probleme. Ce imi scapa? 

Alfa.jpg

monika.jpg

Sangean.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Okean se refera la faptul ca defectiunea nu vine de la bateria puternica ci la faptul ca  in caz de defectare ,scurtcircuit intre piese etc se poate provoca foc,incendiu ,carbonizare.

Link spre comentariu

Spre deosebire de bateriile normale (pentru care a fost proiectat aparatul), acumulatorul cu gel are rezistenta interna mult mai mica si curent maxim mult mai mare si, în caz de ambalare termica, poate furniza suficient curent ca sa încalzeasca finalul pâna la distrugere. Bateriile pentru care a fost proiectat Zefirul n-ar fi permis acest lucru. Aparatele mai noi, cu amplificator audio integrat de exemplu, nu au aceasta problema.

Link spre comentariu

Multumesc mult, dl Franzm! Astfel de informatii nu le-am gasit nicaieri. In cartea ''Lucrari prectice de depanare a radioreceptoarelor'', paginile 137 si 138 este tratata problema circuitelor de stabilizare termica a etajelor finale, inclusiv compensarea cu temperatura cu un tranzistor in locul termistorului. Explicatiile functionarii sunt date si le-am inteles, insa treaba cu bateria habar nu aveam ce importanta are, asa ca acum m-ati lamurit. 

Mai am o intrebare: in cazul utilizarii unui alimentator cu LM 317, ce riscuri de ambalare termica sunt?

Toate cele bune!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Pune si tu o siguranta de 0,1A si poti alimenta si de la trifazat. Odata intrat in avalansa, germaniul se face sarma si inroseste terminalele finalilor, daca are suficient curent. Si se pare ca i-ai dat la discretie.

Link spre comentariu

Aparatele vechi, de colectie, le-as alimenta din alimentatoare cu limitare de curent ajustabila, eventual cu caracteristica fold-back. Bineînteles ca merge si o siguranta fuzibila rapida sau un polyswitch.

Link spre comentariu

Foarte buna chestia cu protectia pe alimentare.Da' pana la urma n-am inteles daca se reface conform originalului sau se monteaza un modul audio inlocuitor...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări