Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi pt amplificatoare pentru incepatori

Kendryk

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Thunderer a spus:

Scoate din radiator. D-aia nu suna clar. Pune pe radiator si adauga si un ventilator.

Ce condensator ai folosit?

Este alimentat la 9 v  și am folosit un condesator de 16V cu 3300 microfarazi 

Acum 41 minute, vijelie02 a spus:

Doar schema sau si montajul?

Si montajul sunet se aude okey pana la a patra treapta de volum de la telefon este făcut cu auxiliar m-ar interesa cum as putea sa îl fac sa se auda clar cât urc in volum 

Editat de Kendryk
Link spre comentariu

Un lucru de care nu ai ţinut cont, e faptul că semnalul de la intrarea în amplificator nu trebuie să depăşească un anumit nivel.Trebuie să pui un potenţiometru de reglaj la intrarea în amplificator iar volumul telefonului îl reglezi la un nivel mediu şi-l laşi aşa.Volumul audiţiei îl vei regla de preferat doar din potenţiometrul de volum al amplificatorului, nu din ambele reglaje simultan, fiindcă există riscul de a supramodula amplificatorul, adică la depăşirea unui anumit nivel de semnal la intrare să apară distorsiuni mari şi chiar intrarea în limitare a amplificatorului.La intrarea în limitare, nivelul de semnal la ieşirea amplificatorului nu mai creşte, oricât ai mări nivelul de intrare, iar forma de undă se aplatizează, rezultând distorsiuni mari.Telefoanele mobile oferă la mufa de cască un semnal de nivel mare, destinat acţionării unor căşti cu impedanţa de 32 Ohmi, care nu e potrivit a fi introdus fără limitare direct la intrarea sensibilă a unui amplificator.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 6 ore, validae a spus:

Un lucru de care nu ai ţinut cont, e faptul că semnalul de la intrarea în amplificator nu trebuie să depăşească un anumit nivel.Trebuie să pui un potenţiometru de reglaj la intrarea în amplificator iar volumul telefonului îl reglezi la un nivel mediu şi-l laşi aşa.Volumul audiţiei îl vei regla de preferat doar din potenţiometrul de volum al amplificatorului, nu din ambele reglaje simultan, fiindcă există riscul de a supramodula amplificatorul, adică la depăşirea unui anumit nivel de semnal la intrare să apară distorsiuni mari şi chiar intrarea în limitare a amplificatorului.La intrarea în limitare, nivelul de semnal la ieşirea amplificatorului nu mai creşte, oricât ai mări nivelul de intrare, iar forma de undă se aplatizează, rezultând distorsiuni mari.Telefoanele mobile oferă la mufa de cască un semnal de nivel mare, destinat acţionării unor căşti cu impedanţa de 32 Ohmi, care nu e potrivit a fi introdus fără limitare direct la intrarea sensibilă a unui amplificator.

Am încercat la o boxa de 8 ohmi 150 w se aude bine la volum maxim oricum mai trebuie lucrat ca sa se auda perfect și nu s-a încălzit mai deloc timp de 30 minute cât am ascultat 

Editat de Kendryk
Link spre comentariu

Kendryk.Efortul e laudabil ca efort.Dar ceva de calitate,ma refer la sunet,numai cu ceva comercial.

Am vazut de curand in actiune o miniboxa JBL Gold.Un kakamitz ce e mai mic de o palma.Lucreaza pe bluetooth cu telefonul.Suna impecabil!Alimentare cu acu pe vreo 10 ore ascultat continu.Culmea...waterproof!Nici nu-mi dau seama cum e difuzorul deoarece cutia nu are nicio gaurica!Nu fac reclama da cam la 130 lei mi s-a parut o pleasca...

Screenshot_20200531-212030_Firefox.jpg

Link spre comentariu

16e2e088-26f3-4a77-b420-e7c751453e72_1.e92a016e9840458fd9e180353cb2d734.jpeg?odnWidth=undefined&odnHeight=undefined&odnBg=ffffff

Acum 12 ore, BRANCA a spus:

Nici nu-mi dau seama cum e difuzorul deoarece cutia nu are nicio gaurica

Daca ne-ai aratat partea fara gaurica... pe partea cealalta are cateva gaurici.:rade:

Link spre comentariu

Probabil ochelarii mei nu bat prea bine! La partea aia m-am uitat si nu pareau strapunse gaurile.Ar fi plauzibil sa fie strapunse si intre membrana difuzorului si corp sa fie asigurata etansarea.Scula e waterproof.Oricum,cu gauri sau fara,suna incredibil de bine la dimensiunile ei!

Link spre comentariu

Nu e asa complicata protectia la apa , am la cutie 1 pereche difuzoare NOS pt barca, dus ,etc rezistente la apa , smecheria este membrana din plastic.....

Link spre comentariu

doru3160.Sunt de acord cu cele prezentate.In lipsa prevederii ca produsul corespunde unui normativ precis,pe care l-ai putea consulta,expresia "waterproof" e evaziva.Cine are chef sa-si strice testeze obiectul bagandu-l in apa?Pe timpuri am vazut insa ceasuri waterproof prezentate in vitrine sub apa!

Oricum e ,rezistent sau nu la apa,e o gaselnita foarte reusita.Cand mi-aduc aminte de epoca magurilor,picupurilor si a amplificatoarelor,cu toata matzaraia de cabluri dintre ele...

Link spre comentariu

Este clar indicat gradul de protectie: IPX7. Dar e mai simplu sa trancanim.

Si explicatia:

An IP code with an "X" in place of the first or second number means that a device hasn't been tested to protect against the entry of solid objects (the first number) or moisture (the second number). For example, a device with the rating IPX7 is protected from accidental submersion in 1 meter (3.3 feet) of water for up to 30 minutes, but it has not been tested against the entry of dust.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
La 01.06.2020 la 20:23, Thunderer a spus:

Este clar indicat gradul de protectie: IPX7. Dar e mai simplu sa trancanim.

Si explicatia:

An IP code with an "X" in place of the first or second number means that a device hasn't been tested to protect against the entry of solid objects (the first number) or moisture (the second number). For example, a device with the rating IPX7 is protected from accidental submersion in 1 meter (3.3 feet) of water for up to 30 minutes, but it has not been tested against the entry of dust.

O schema cum sa fac sa fie mai mai clar sunetul și sa nu se mai încălzească 

Link spre comentariu

Asta e cea mai simpla schema ce ar putea functiona:

schema-amplificator-10w-iprs-baneasa-pro

Tranzistorii din schema nu ai cum sa-i mai gasesti dar daca pui o lista cu ce tranzistori ai colegii te vor dirija cum sa-i folosesti.

Si desenul placii:

cablaj-amplificator-10w-iprs-baneasa-pro

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Schema aia funcționează excelent dacă e corect transpusă în practică. E celebrul  amplif de 10W.

La intrare merge perfect un BC548, ca prefinale orice pereche de BD--uri complementare (ex. BD139/BD140) cu condiția să fie bine împerecheate iar ca finali 2N3055 sau multiple variante mai moderne, existente azi pe piață. 

Evident și finalii trebuie împerecheați. 

Cablajul ar trebui puțin redesenat în zona condensatorilor electrolitici, componentele actuale nu mai au terminalele ieșite axial și sunt greu de montat pe acel cablaj.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări