Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mppt intre panou solar si baterie Litiu de putere mica - eficient sau nu?


Postări Recomandate

Se da o baterie 18650 albastra cu Litiu (3.7 V, maxim 4.2 V) si un panou solar 70 x 70 mm 5 V 0.14 A.

Ma gandesc sa cumpar asa ceva: https://www.aliexpress.com/item/4000580572300.html?spm=a2g0o.cart.0.0.11313c00Fmo9Hp&mp=1

Pe undeva intr-o descriere zicea ca-i MPPT (stiu ce inseamna denumirea dar nu stiu daca acest circuit merita sa fie denumit asa)...

Nu e scump dar astepti ceva pina ajunge.

 

Intrebarea mea este: la nivelul mic de putere ce trece de la panou la baterie, acest circuit va eficientiza transferul sau nu?

 

Multumesc.

Link spre comentariu

Sa nu fie prea mica diferenta de tensiune intre panou si acumulator, banuiesc ca 5V va fi generat doar o mica parte din zi, cand scade sub 4.2V sau 4.3 V cred ca nu mai poate incarca.

La acumulatorii cu plumb de 12V se utilizeaza de obicei 36 celule solare, de 0.5V, ... deci da 18V ...acumulatorul cu plumb are nevoie la incarcare de 14.5-14.6V ...deci e o diferenta de tensiune care permite functionarea si cand e mai noros sau spre dimineata sau seara.

Link spre comentariu

Miultumesc pentru raspunsuri.

 

Din cate mi-au spus altii respectiv din ce am masurat eu, acel  panou solar e un fel de generator de curent constant, avand - mare parte din timp - tensiunea apropiata de 5 V.

Doar cand iluminarea pe panou e foarte mica scade sub 5 V.

Da, acel circuit e doar un incarcator Li-Ion.

Vad in datasheet consumul: 0.4..1mA. Destul de mic.

 

Sa-l cumpar sau sa caut un MPPT veritabil?

Link spre comentariu

Salut,

 

Acum 1 oră, Cosmin3 a spus:

Sa-l cumpar sau sa caut un MPPT veritabil?

Eu nu as face nici una, nici cealalta, cel putin deocamdata. As incepe prin caracterizarea panoului solar. S-ar putea sa ai susrpriza ca scoate putere apropiata de cea maxima tocmai la tensiunea nominala a acumulatorului.

 

Am un proiect care merge din August 2018 alimentat doar din celula solara. Am avut 2 intreruperi: prima data au fost aproape 4 saptamani cu nor si ploaie si s-au descarcat acumulatorii (2 acumulatori NiMH in serie). Dar imediat ce a dat soarele s-au incarcat bine mersi si jucaria a pornit. A doua oara s-a ars modulul radio si a trebuit sa il schimb.

Din fericire, panouasul scoate puterea maxima atunci cand pe sarcina sunt intre 2.5 si 3.5V. Doi acumulatori NiMH in serie pica in mijlocul zonei de putere maxima. Prin urmare am conectat celula direct la acumulatori, fara niciun controler.

 

Uite aici proiectul initial , dar din care s-au pierdut pozele. Intr-o postare recenta am re-atasat pozele in care am caracterizat panoul. Poate te inspira.

 

Acumulatorul tau fiind cu LiIon, as mai adauga o protectie simpla la supra-incarcare, dar asta se face simplu cu un TL431, care sa inceapa sa deturneze curentul panoului atunci cand tensiunea pe baterie ajunge de exemplu la 4.15V. TL413 se va comporta ca o dioda Zenner cu caracteristica foarte abrupta.

 

De asemenea e buna si o protectie la descarcare exagerata. Din cunostintele mele, LiIon nu trebuie lasate sa se descarce sub 3V pe element, deoarece pot apare schimbari ireversibile in chimia acumulatorului, iar performantele se reduc semnificativ.

 

 

 

 

Editat de cirip
Link spre comentariu

@sesebe

Desigur, un MPPT cu afisaj nu se justifica.

Dar eu vorbeam de unul mai simplu, doar circuitul de reglare fara caracsa si afisaj.

 

@cirip

Arata foarte interesant. Multumesc pentru informatii.

O sa ma apuc sa masor transferul de putere in conditii diferite de iluminare pentru a gasi la fiecare punctul de transfer de putere maxim.

N-o sa astept sa se schimbe iluminarea afara, o sa testez cu un bec de 100W cu filament intr-o camera fara iluminare naturala. Pentru nivele diferite de iluminare, variez distanta dintre bec si panou.

Link spre comentariu

Testul cu becul este nereprezentativ pt comportarea panoului pt ca tu nu poti masura corect energia liminoasa emisa de bec si nici nu poti emite spectrul luminii naturale.

Pt teste pui panoul in soare si il acoperi cu un carton mult mai mare pe care il aproprii din ce in ce mai mult de panou. Nu faci testul acoperind complet o parte a panoului si restul sa fie in soare pt ca iarasi testul nu este reprezentativ.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări