Kendryk Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 (editat) Salut am nevoie de ajutor cum pot dezlipi tranzistoarele de pe finale îmi toaca nervi ca nu reusesc am pistol de lipit dar nu reusesc sa dezlipesc toate picioarele Editat Mai 18, 2020 de Stefan Titlul initial era: "Am nevoie de ajutor". Astfel de titluri nu sunt acceptate pe un forum tehnic! Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 Cu pompa de fludor. Sau o metoda mai veche : bagi o lita sau altceva mai solid sub pinii integratului de pe aceeasi parte, topesti fludorul de pe toti pinii unde ai pus lita(eventual mai pui fludor) si tragi de lita. La fel si in celalta parte. Link spre comentariu
validae Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 (editat) Nici titlul şi nici cerinţa topicului nu-s cum trebuie (Am nevoie de ajutor).Ce tranzistoare ,,de pe finale,, ai de dat jos ??? Acolo sunt nişte amplificatoare cu circuite integrate.Se foloseşte foarte bine o tresă absorbantă cu care se absoarbe fludorul de pe lipituri, iar în lipsă se poate folosi chiar tresă ecran de la cabluri de microfon sau chiar şi cablu liţat din cel necositorit, dezizolat şi uns în prealabil cu sacâz dizolvat în alcool.E bună şi o pompă de cositor, dar e mai laborios să tragi de pe fiecare lipitură şi apoi să rearmezi, cu tresa e mai simplu şi iese curat cablajul.După scoaterea circuitelor, se spală cablajul cu spirt şi o periuţă, apoi se poate pensula cu puţin sacâz diluat, practic torni puţin spirt peste sacâz şi cu periuţa freci uşor sacâzul, apoi pensulezi cablajul.Va fi mai uşor de lipit ulterior, iar suprafaţa e hidrofobă. Editat Mai 18, 2020 de validae Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 (editat) Am modificat titlul si o sa-l mut in sectiunea incepatorilor! Ma gandesc ca daca nu poti face diferenta intre tranzistori si CI atunci nici la incepatori nu se poate incadra. La cum arata cablajul atunci CI TEA2025 (2-3lei), cel putin ala din mijloc, este compromis si poti taia pinii cu un sfic sau cu lama unui cutter. Cablajul carbonizat trebuie curatata foarte bine, carbonul conduce curentul electric si iti poate da multe batai de cap. Personal am avut mult de furca ca cablajele de sticlotextolit (dar era vorba de lucru cu tensiuni mai mari) si a trebuie sa "sap" serios in PCB pentru a elimina orice urma de carbon si sa repar soldermask-ul. Editat Mai 18, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 Chiar daca dezlipesti ICul... ce planuri ai cu PCBul - daca este cel din poza, atunci este carbonizat, slabe sanse de a-l recupera. Oricum, chiar si numai umbland cu pistolul de lipit pe asa ceva risti sa strici componente si sa exfoliezi cablajul... actualmente se gasesc statii cu termostat la preturi accesibile si pistolul de lipit ramnae in general numai pentru situatii speciale. Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 Tai cu un bisturiu / cutter calitativ dea lungul circuitului picioarele, chiar la iesire din capsula, inlaturi hoitul CI, incalzesti unul cate unul terminalele si de dincolo tragi cu penseta Link spre comentariu
Kendryk Postat Mai 18, 2020 Autor Partajează Postat Mai 18, 2020 Acum 17 minute, validae a spus: Nici titlul şi nici cerinţa topicului nu-s cum trebuie (Am nevoie de ajutor).Ce tranzistoare ,,de pe finale,, ai de dat jos ??? Acolo sunt nişte amplificatoare cu circuite integrate.Se foloseşte foarte bine o tresă absorbantă cu care se absoarbe fludorul de pe lipituri, iar în lipsă se poate folosi chiar tresă ecran de la cabluri de microfon sau chiar şi cablu liţat din cel necositorit, dezizolat şi uns în prealabil cu sacâz dizolvat în alcool.E bună şi o pompă de cositor, dar e mai laborios să tragi de pe fiecare lipitură şi apoi să rearmezi, cu tresa e mai simplu şi iese curat cablajul.După scoaterea circuitelor, se spală cablajul cu spirt şi o periuţă, apoi se poate pensula cu puţin sacâz diluat, practic torni puţin spirt peste sacâz şi cu periuţa freci uşor sacâzul, apoi pensulezi cablajul.Va fi mai uşor de lipit ulterior, iar suprafaţa e hidrofobă. Scuze ca nu am îndeplinit cerințele dar am făcut mai demult un topic și mi s-a zis ca sunt tranzistoare de pe finale o sa incerc mâine tocmai ce mi s-a ars pistolul de lipit Link spre comentariu
Kendryk Postat Mai 18, 2020 Autor Partajează Postat Mai 18, 2020 Sunt un mini meșter Manole și as vrea sa refac toate canalele sa mearga ce soluti as avea și sa înlătur cel din mijloc cel mai usor Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 (editat) Manole se ocupa cu zidaria, cu gletu', cu tabla de pe acoperis, nu cu electronica! si stim cu totii cum s-a terminat povestea lui! Incearca cu un ac de seringa, de 0,8mm la care tai partea ascutita, sa ramina ca o teava si o pilesti usor sa indepartezi bavurile! eu am chiar o trusa de semenea dispozitive, de diametre diferite, desigur cumparata de la cei care stiu sa miroasa orice oportunitate! Editat Mai 18, 2020 de Marele Savant 1 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Mai 18, 2020 Partajează Postat Mai 18, 2020 Eu zic sa-l duci la un electronist daca mai vrei sa functioneze. 1 Link spre comentariu
Kendryk Postat Mai 19, 2020 Autor Partajează Postat Mai 19, 2020 Am reușit sa dau circuitul integrat jos specific ca mergea doar un canal și o boxa basul nu se mai aude uitati o poza vreau sa mearga un canal și basul Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 19, 2020 Partajează Postat Mai 19, 2020 (editat) Pe integratul ala de langa mufele colorate ce scrie (CI in capsula Pentawatt H 5 pini)? Pune o poza si cu spatele placii si specifica unde se conecta "bass-ul". Editat Mai 19, 2020 de Stefan Link spre comentariu
Kendryk Postat Mai 19, 2020 Autor Partajează Postat Mai 19, 2020 Acum 22 minute, Stefan a spus: Pe integratul ala de langa mufele colorate ce scrie (CI in capsula Pentawatt H 5 pini)? Pune o poza si cu spaele placii si spefica unde se conecta "bas-ul". Link spre comentariu
Kendryk Postat Mai 19, 2020 Autor Partajează Postat Mai 19, 2020 Cine e amabil și poate vorbi in privat ca sunt la început și trebuie sa îmi explice Link spre comentariu
Stefan Postat Mai 19, 2020 Partajează Postat Mai 19, 2020 Vrei sa primesti ajutor si peste un an? Atunci postezi in public, altfel forumul o sa ramana fara discutii tehnice si implicit fara utilizatori. Este utila si o poza cu partea unde sunt lipiturile, adica cu "verdele-n sus". Cand cineva te intreaba o chestie nou nu ezita sa folosesti google pentru cautare. Special am spus: "Pe integratul ala de langa mufele colorate ce scrie (CI in capsula Pentawatt H 5 pini)?" Adica mufele colorate le putea identifica foarte usor un incepator dar poate avea si curiozitatea sa caute pe google https://www.google.com/search?q=Pentawatt+H&sxsrf=ALeKk01C_uA-Cz6XCOs7O-CiM9AIrBA4Fg:1589892907590&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjPgfPP_L_pAhXF-yoKHV0OAscQ_AUoAXoECAwQAw&cshid=1589893034708181&biw=1536&bih=674 Sectiunea asta este pentu incepatori si chiar daca pare greu, la inceput, nu trebuie sa renunti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum