Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare Radio FM/AM

Biris Denis Florin

Postări Recomandate

Acum 19 ore, Biris Denis Florin a spus:

..........................

Cel incercuit cu verde: 

Fără strap

E-C = 2.7V

B-C = 0.9V

E-B = 1.97V

Cu strap

E-C = 2.16V

B-C = 0.47V

E-B = 1.61V

Nu asa se masoara tensiunile pe tranzistori! nu observa nimeni?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 48 minute, Marele Savant a spus:

Nu asa se masoara tensiounile pe tranzistori! nu observa nimeni?

Păi explicați-i cum se face (omul e începător)

Se măsoară, pe rând, tensiunile dintre cele trei terminale ale tranzistorului și masă : tensiunea între bază și masă, între colector și masă, între emitor si masă (dacă tranzistorul are rezistență in emitor). Hai să luăm exemplul unui NPN :

Tensiunea între bază și masă trebuie să fie mai mare cu cca 0.6 ... 0.7V decât tensiunea între emitor și masă. 

Tensiunea între colector și masă trebuie să fie mai mare decât cea intre bază și masă. 

Cunoscând tensiunea între emitor și masă și valoarea rezistenței din emitor  putem calcula valoarea curentului de emitor pentru a ne face o idee despre PSF-ul acelui tranzistor.

Link spre comentariu

Florin, aici se vede clar ca este o problema la traseie.

Aceeasi problema se poate intrezari si in pozele postate mai devreme aici.

Ce s-a mai cerut pe aici sa se testeze / incerce nu a facut. 

I-am spus sa nu umble in bobine dar el exact asta a facut.

Singura persoana pe care a ascultat-o a fost expertul nostru in MagicBon, expert care nici macar nu l-a indrumat bine. Sa continuie tot el atunci si gata.

In maxim 30 minute era scoasa schema la tot tunerul acela FM si atunci ar fi fost usor de depanat dar cu globul de cristal in fata nu se face depanare.

Acum deja este prea tirziu pt ca reglajele la toate bobinele au fost date peste cap si acum, chiar functional 100% sa fie ca, tot nu poate receptiona nimic cu el. 

Link spre comentariu
Acum 20 minute, sesebe a spus:

.............

In maxim 30 minute era scoasa schema la tot tunerul acela FM si atunci ar fi fost usor de depanat dar cu globul de cristal in fata nu se face depanare.

Acum deja este prea tirziu pt ca reglajele la toate bobinele au fost date peste cap ...

...............

Subscriu in totalitate, deși am citat doar o parte din text.

Eu am încercat doar să îi arăt colegului nostru cum se măsoară un tranzistor intr-un circuit.

Nici eu nu mai intervin până nu apare schema aparatului ( nu e interesul meu să o caut pe net și să o postez).

Link spre comentariu
Acum 26 minute, sesebe a spus:

Acum deja este prea tirziu pt ca reglajele la toate bobinele au fost date peste cap si acum, chiar functional 100% sa fie ca, tot nu poate receptiona nimic cu el. 

De recepționat recepționează. AM merge și FM din care am văzut are momente când merge și când nu.. Problema e ca antena e degeaba... 

Link spre comentariu

Acelaşi lucru i-am spus şi eu, acel radio are fie lipituri cu probleme, fie trasee întrerupte din cauza depozitării/manipulării incorecte.Am avut odată un radiocasetofon care mi-a dat de cap, vreo două zile am stat cu lupa să-i fac partea de radio.Într-un final era un traseu întrerupt, dar fisura era practic invizibilă sub stratul de ,,soldermask,, doar după ce am răzuit vopseaua, s-a văzut întreruperea.De obicei se întrerup traseele aflate în porţiunile de cablaj pretensionate la fixare sau supuse flexării, cedează de obicei după o căzătură sau lovitură.Un radio rar se defectează din cauza semiconductorilor, la vechimi mari se duc electroliticii şi scade volumul.Alte cauze posibile şi probabile pot fi infiltraţiile de apă sau condensul, care corodează pinii unor componente, de multe ori fiind greu de observat cu ochiul liber.O spălare temeinică a plăcii cu alcool izopropilic poate scoate la iveală astfel de probleme.Cel mai nasol e când se întrerup bobinele chiar sub pinii ascunşi de ecranul de tablă, atunci numai cu schema şi cu ohmmetrul le poţi depista.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

De obicei se întrerup traseele aflate în porţiunile de cablaj pretensionate la fixare sau supuse flexării, cedează de obicei după o căzătură sau lovitură

Exact asa am patit, un traseu de alimentare era intr-un colt al cablajului unde era si o gaura a surubului, gaura nefiind chiar pe colt dar traseul ducea dupa surub si, cum stiti, avea si o saiba electroizolanta (si amortizoare) care masca perfect acea intrerupere!

Link spre comentariu
Acum 6 minute, sesebe a spus:

Ți-am spus sa lipești fire pe traseele alea. Dece nu vrei sa lipești? 

Am scris undeva mai sus va le-am rezolvat, am făcut aceasta chestie:

https://ibb.co/MpX63ZS

Deși nu a fost întrerupt am pus un strat de fludor sa fie sigur.

Poza nu a ieșit prea clara deoarece se vad umbre și se mai și reflecta lumina în sacâz, va poate da iluzia ca sunt stropi de fludor sau ca circuitul e întrerupt, credeți-mă ca e totul ok, l-am verificat și cu lupa, din păcate în poza nu se vede ca în realitate. 

O sa țin cont și de ce a scris @validae

Acum 11 minute, validae a spus:

Acelaşi lucru i-am spus şi eu, acel radio are fie lipituri cu probleme, fie trasee întrerupte din cauza depozitării/manipulării incorecte.Am avut odată un radiocasetofon care mi-a dat de cap, vreo două zile am stat cu lupa să-i fac partea de radio.Într-un final era un traseu întrerupt, dar fisura era practic invizibilă sub stratul de ,,soldermask,, doar după ce am răzuit vopseaua, s-a văzut întreruperea.De obicei se întrerup traseele aflate în porţiunile de cablaj pretensionate la fixare sau supuse flexării, cedează de obicei după o căzătură sau lovitură.Un radio rar se defectează din cauza semiconductorilor, la vechimi mari se duc electroliticii şi scade volumul.Alte cauze posibile şi probabile pot fi infiltraţiile de apă sau condensul, care corodează pinii unor componente, de multe ori fiind greu de observat cu ochiul liber.O spălare temeinică a plăcii cu alcool izopropilic poate scoate la iveală astfel de probleme.

Acum 12 minute, validae a spus:

Cel mai nasol e când se întrerup bobinele chiar sub pinii ascunşi de ecranul de tablă, atunci numai cu schema şi cu ohmmetrul le poţi depista.

Eu am scris undeva mai sus ca dacă ating puțin bobina aceasta:

https://ibb.co/dMG7SXT

Se întrerupe recepționarea, și viceversa

Maine o sa verific ABSOLUT TOT, în special pe lângă Dbl1011 

Imi cer scuze dacă sunt mai paralel cu unele chestii, nu ne naștem învățați, și mulți invatam din greșeli sau experimentând. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Biris Denis Florin a spus:

Imi cer scuze dacă sunt mai paralel cu unele chestii, nu ne naștem învățați, și mulți invatam din greșeli sau experimentând. 

De obicei se incepe cu putina teorie, cunoscute cel putin componentele si conceptele de baza, iar practica incepe cu montaje simple pentru a cunoaste componentele si rolul acestora! altfel, invatind la ''scoala vietii'' rezultatele sint exact cele care se vad!

Link spre comentariu

@RST Astăzi am verificat toate componentele dacă e ceva dezlipit sau în scurt, nu am găsit nimic ciudat

Am 2 filtre ceramice

Nu am umblat la bobina roz

Am mărit tensiunea la 5v pe condensatorul de 47uf

Nu se intampla nimic când pun acel condensator de 30pf și cu o sârmă pe baza tranzistorului mov

Acum nu mai recepționează nici AM

In rest am acest sunet și pe AM și pe FM fără vreun fâşâit... 

Merita sa mai continuam sau lucrurile se agravează din ce în ce mai tare? 

Link spre comentariu

Sunetul care se aude în filmuleţ pare a fi din mizeriile ( armonicele)  produse de o sursă în comutaţie situată în apropiere.

Ca să poţi merge mai departe trebuie să scapi de sursa perturbatoare de prin preajmă, altfel nu prea ai cum te juca pentru a recepţiona AM şi nici fâşâitul de pe FM nu se aude, este înecat în zgomot.

La mine seara, când se dă drumul la iluminatul public, nu mai pot recepţiona AM chiar şi posturile de pe FM îndepărtate sau cu semnal slab sunt afectate.

Linia de iluminat public este cu leduri şi neoane tip ghem, de calitate slabă iar firele se comportă ca veritabile antene de emisie.

Link spre comentariu

Nu vreau sa mai deschid alt topic, știe careva cu ce pot înlocui ciocanul de lipit de la stația de lipit parkside pls 48 d2?

IMG_20200611_165412_Easy-Resize_com.thumb.jpg.5f07eb3c03da791c354f101a1fb150d1.jpg

Stația este noua, incalzea foarte bine dar m-am jucat prea mult cu ea...

2 săptămâni :rade:

La un moment dat vârful a început sa curenteze și se auzea un sunet ca la transformator în cicanul de lipit, evident eu am continuat cu ea tot asa pana când nu a mai încălzit deloc... Am desfacut ciocanul și rezistenta e dusa... Se poate înlocui ciocanul cu altceva? Îmi făceam treaba destul de bine cu aceasta statie și as vrea sa o repar dacă se poate

Link spre comentariu

Parkside aia contine un variator cu triac inauntru, intr-un fel bucura-te ca s-a ars, nu mai folosi asa ceva pe viitor, oricat de incepator ai fi.  Treci macar pe ceva gen Gordak 936, aia e statie de lipit adevarata, chiar daca una chinezeasca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări