Biris Denis Florin Postat Mai 27, 2020 Autor Partajează Postat Mai 27, 2020 L-am pus în aer și acum iar nu mai recepționez nimic... :( Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 27, 2020 Autor Partajează Postat Mai 27, 2020 Aceasta este problema cu care ma zbat.... Nu-i dau de cap deloc, am încercat cu 3 CV, am schimbat firele și tot la fel...... Deja ma stresează grav Am pus invers CV și dacă trece de jumate tot la fel face... Ce "mama focului" are? Link spre comentariu
validae Postat Mai 27, 2020 Partajează Postat Mai 27, 2020 Acei condensatori semireglabili de pe spatele condensatorului variabil sunt reglaţi altfel pentru fiecare aparat, uneori se mai întâmplă să se nimerească reglajele doar schimbând între ei doi condensatori variabili, dar de obicei trebuie reglaţi separat pentru a ,,trage,, corect în bandă receptorul. Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 29, 2020 Autor Partajează Postat Mai 29, 2020 Am mai încercat sa pun iar un CV, de data asta am pus fire din cupru pline (fără liță) dar tot nu am reușit sa recepționez nimic.... As mai încerca cu acest CV https://ibb.co/2SsvBPT sa îl pun la partea FM dar nu știu cum sa îl leg la placa aici https://ibb.co/g46P48R După simptome CV pare sa nu se alimenteze deloc.. Are cineva idee ce poate avea? Link spre comentariu
Craciun Postat Mai 29, 2020 Partajează Postat Mai 29, 2020 (editat) Salut @Denis, Ce faci tu se numeste "bajbaiala". Masoara cu un capacimetru de valori mici condensatorul variabil original de pe placa cu radioul si vezi Cmin si Cmax pe FM si separat pe AM , apoi inlocuieste-l cu unul cu valori identice. Altfel nu va functiona niciodata radioul de pe placa aia. Succes! Daniel Editat Mai 29, 2020 de Craciun 2 Link spre comentariu
cirip Postat Mai 29, 2020 Partajează Postat Mai 29, 2020 (editat) Salut @Biris Denis Florin, Nu vreau sa te dezamagesc, dar @Craciun are dreptate. Nu te lasa impresionat de cateva succese din pura intamplare. Sunt multe probleme cu radioul ala. Condensatorul variabil original avea capacitatile intr-o gama bine determinata, altfel aparatul nu functioneaza. Nu are cum sa mearga cu condensatorul variabil de aici: https://ibb.co/2SsvBPT Capacitatile sunt prea mari si dezacordeaza complet circuitele. Conectarea unui cond variabil cu fire lungi la frecvente de ordinul 100MHz introduce elemente parazite greu de evaluat si tinut sub control. Nu e de mirare ca e asa de instabil. Intr-o pagina anterioara a fost postat un bloc de ultrascurte tipic. Iata-i schema pusa din nou aici. Desi schema pare simpla, in realitate sunt multe conditii care trebuiesc indeplinite ca sa functioneze corect. De exemplu, frecventele de rezonanta ale circuitelor acordate si ajustate cu C404 si C413 (sectiunile cond. variabil) trebuie sa se incadreze intre anumite limite. Pana nu intelegi cum functioneaza schema de mai jos, repunerea in functiune a placii aleia e doar o chestie de noroc. Acum 3 ore, Biris Denis Florin a spus: După simptome CV pare sa nu se alimenteze deloc Afirmatia asta e o dovada clara a neintelegerii schemei. Desi iti inteleg entuziasmul, poate ca e bine fie sa ceri ajutor cuiva priceput, fie sa lasi deoparte montajul si sa il abordezi dupa ce intelegi cum functioneaza un bloc de ultrascurte. Nu s-a nascut nimeni invatat, toti am inceput de undeva, dar se pare ca asta e un salt prea mare. Spor! Editat Mai 29, 2020 de cirip 1 Link spre comentariu
baza Postat Mai 29, 2020 Partajează Postat Mai 29, 2020 (editat) Salut, Variabilul pe care il tot schimbi are 4 sectiuni 2 sectiuni mari sunt pentru AM (capacitatea maxima de sute de pF), alte 2 sectiuni mai mici (zeci pF) pentru FM. In paralel cu cele 4 sectiuni (la care nu ai acces) sunt 4 condensatori trimer care pot fi reglati invartind in suruburile din partea de sus. Daca ai schimbat condensatorul original, va trebui sa reacordezi circuitele oscilante pe AM si FM (oscilator si circuit de intrare) cu conditia ca variabilul pe care l-ai montat in loc sa fie cu sectiunile cu aceleasi capacitati cu cel original. Fiind incepator, nu ai sanse prea mari sa reusesti (eu zic spre zero), operatiunea e laborioasa si presupune multe ajustari fine. Reglajul din trimeri se face la capatul benzii, la frecventa maxima, receptionand un post sau cu generator de semnal modulat in frecventa/amplitudine (nu e cazul la tine). Se regleaza mai intai oscilatorul, apoi circuitul de intrare. Cu firele alea lungi legate acolo nu ai sanse prea mari sa faci un acord in FM. CV-ul trebuie pus pe placa, la 100MHz firele au inductanta comparabila sau mai mare decat a bobinelor de pe placa. Daca ti-a mers in FM si ai receptionat cateva posturi (receptie buna, de calitate, nu paraziti (armonici)) , inseamna ca a fost montat corect (sectiunile se potrivesc). O sectiune de AM montata in locul uneia de FM face ca receptia in FM sa nu se mai produca (raportul capacitatilor AM/FM e mai mare de 10). Eu zic sa nu-ti bati capul cu el, nu vei reusi sa-l faci ca de fabrica. Editat Mai 29, 2020 de baza 1 Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 Inafara de cele spuse actionarea CV-ului se face printr-o rotita, nu se tine in maini si se roteste axul! Se introduc niste capacitati parazite si OL o ia razna impreuna cu acordul de la intrare. 1 Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 30, 2020 Autor Partajează Postat Mai 30, 2020 Acum 10 ore, Craciun a spus: Masoara cu un capacimetru de valori mici condensatorul variabil original Din păcate nu dețin un capacimetru. Acum 9 ore, cirip a spus: @Biris Denis Florin @Craciun (Nu am putut sa sterg tagurile) Pana nu intelegi cum functioneaza schema de mai jos, repunerea in functiune a placii aleia e doar o chestie de noroc. E mai greu pentru mine... De asta am făcut un topic aici pe forum, pentru a primi răspunsuri și informații care ma ajuta, de asta am ales sa lucrez și la radio, pentru a "invata" Acum 9 ore, baza a spus: Reglajul din trimeri se face la capatul benzii, la frecventa maxima, receptionand un post Cu firele alea lungi legate acolo nu ai sanse prea mari sa faci un acord in FM. CV-ul trebuie pus pe placa, la 100MHz firele au inductanta comparabila sau mai mare decat a bobinelor de pe placa. Daca ti-a mers in FM si ai receptionat cateva posturi (receptie buna, de calitate, nu paraziti (armonici)) , inseamna ca a fost montat corect (sectiunile se potrivesc). Am încercat sa ma joc cu trimerii pe un CV acum 2 zile, l-am reglat cum ați scris mai sus și de la 1 post FM am ajuns la 3 posturi FM care se auzeau clar. Nu știu dacă a fost reglat corect sau nu dar aveam aceasi problema, am scris-o acum ceva timp pe forum, când învârteam de CV și trecea de jumate nu se mai auzea fasaitul FM, CV nu era în scurt, colegii de pe forum au zis ca partea FM e pusa la AM și viceversa, nu a fost asa... O sa ii dau firele jos și cred ca o să-i pun CV original pentru ca eu cred ca nu avea probleme de scurt intern. Apropo cum pot verifica dacă un CV este în scurt intern? Acum 2 ore, gica70 a spus: Inafara de cele spuse actionarea CV-ului se face printr-o rotita, nu se tine in maini si se roteste axul! Se introduc niste capacitati parazite si OL o ia razna impreuna cu acordul de la intrare. Am observat aceasta chestie. Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri! Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Acum 6 ore, Biris Denis Florin a spus: Apropo cum pot verifica dacă un CV este în scurt intern? Simplu, il inseriezi cu un bec si cu o baterie, daca se aprinde in timp ce rotesti de la un capat la altul, pe fiecare sectiune, e naspa! Contactul comun este masa. Editat Mai 30, 2020 de gica70 1 Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 30, 2020 Autor Partajează Postat Mai 30, 2020 Acum 15 minute, gica70 a spus: Simplu, il inseriezi cu un bec si cu o baterie, daca se aprinde in timp ce rotesti de la un capat la altul, pe fiecare sectiune, e naspa! Contactul comun este masa. Am verificat CV original și nu este în scurt... O sa il pun pe placa sa vad dacă recepționează.. L-am verificat pe un radio de buzunar și am recepționat ceva posturi, nu cred ca ar avea o problema CV original, l-am schimbat ca nu recepționam, ma duce gândul ca ceva componenta pe placa e dusa... Are momente când recepționează și când nu recepționează...Când îl punam pe verticala recepționa, când îl puneam pe orizontala pauza... Firele au fost schimbate, lipiturile refăcute, nu exista lipituri reci, nu înțeleg ce poate avea... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 Acum 49 minute, Biris Denis Florin a spus: Are momente când recepționează și când nu recepționează...Când îl punam pe verticala recepționa, când îl puneam pe orizontala pauza... Firele au fost schimbate, lipiturile refăcute, nu exista lipituri reci, nu înțeleg ce poate avea... . In urmă cu vreo 10 ani am cumpărat o Gloria 1 din târg la preț de două beri, vânzătorul a fost sincer și mi-a spus că aparatul nu (mai) funcționează dar e intact și nu a umblat nimeni în el. Ajuns acasă, l-am băgat în priză. Avea scurte momente de funcționare în anumite poziții sau dacă "torsionam" puțin carcasa. L-am desfăcut și am trecut la masurători cu schema în față. Imediat am constatat că etajele de FI de pe placa dedicată nu primeau tensiune de alimentare (- 9V). Practic, un traseu lung și subțire de pe cablajul imprimat avea tensiune la un capăt (lipitură) iar la lipitura din celălalt capăt tensiunea lipsea. Din punct de vedere vizual traseul respectiv părea intact, dar undeva avea o mică crăpătură (intrerupere) vizibilă doar cu lupa. Am ștrapat traseul cu un fir iar aparatul funcționează și acum. Părerea mea e să verificați și traseele cablajului imprimat, începând cu cele lungi/subțiri. Nu se știe niciodată... 2 Link spre comentariu
cirip Postat Mai 30, 2020 Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Acum 1 oră, Biris Denis Florin a spus: nu înțeleg ce poate avea... Pai nici nu ai cum. Am avut un profesor a carui vorba de duh ma urmareste permanent: "Nu putem sa depanam ceva ce nu intelegem cum functioneaza." Exact in situatia asta te afli. Faci o gramada de teste irelevante, ca re nu te ajuta sa inveti, desi iti doresti si asta e laudabil, pentru ca sunt teste la intamplare, fara niciun fir logic de depanare. Ideea de baza e ca de cele mai multe ori defectul nu se "vede". Vezi postul de mai sus al lui @+_Florin_+ Toate componentele pot fi bune, dar cu performante usor degradate, care nu se vad la o simpla masuratoare cu ohmmetrul. Am sa-ti dau un exemplu patit de mine, in care manifestarea era asemanatoare. Receptorul devenea mut pe o jumatate din banda. Era clar ceva legat de condensatorul variabil. Prin masuratori am constatat ca oscilatorul local (Ce-o fi aia?) iesea din oscilatie intr-o jumatate a benzii; nu mai stiu care. Problema era ca, datorita vechimii, condensatorul variabil capatase un fel de mazga, care ii scadea factorul de calitate (Ce-o fi aia?) si nu mai era indeplinita conditia de oscilatie. Solutia a fost sa tin cond. variabil in alcool izopropilic cateva zile, agitand din cand in cand. Nu am umblat la trimeri, nu am lipit fire. Doar scos de pe placa, dat jos capacul de protectie si spalat. Apoi montat la loc si a mers ca nou. Nu spun ca asta e problema si la tine, dar vreau sa iti dau un exemplu in care condensatorul arata ca este bun la o masuratoare cu ohm-metrul si probabil ca ar fi aratat si ca la invartirea axului se schimba capacitatea. Deci ar fi parut bun, dar in receptor nu isi mai facea datoria. Pana nu intelegi ce e aia amplificator de RF, schimbator de frecventa, oscilator local (OL), mixer, monoacordul dintre RF si OL, nu ai cum sa faci placa aia sa mearga decat printr-o simpla intamplare. Editat Mai 30, 2020 de cirip 2 Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 30, 2020 Autor Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Am crezut ca problema e CV, am încercat cu 3 CV și la fel.. am pus CV original la loc pe placa. Blocul Fi și partea FM se alimentează cu curent dar nu se aude fâşâitul de la FM (nu ma pricep eu prea bine dar o sa verific în special traseele și componentele care duc spre CV). Deci clar.. Problema (zic eu) e de la o componenta sau un traseu. Editat Mai 30, 2020 de Biris Denis Florin Link spre comentariu
Biris Denis Florin Postat Mai 30, 2020 Autor Partajează Postat Mai 30, 2020 (editat) Am verificat circuitele, sunt ok, componentele par a fi ok... Din păcate cred ca o sa-l las asa... Nu cred ca o să-i mai fac nimic... Mi-am irosit prea mult timpul cu el degeaba..... Mulțumesc tuturor pentru sfaturi! Editat Mai 30, 2020 de Biris Denis Florin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum