Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea practica a tensiunii de riplu

Vizitator

Postări Recomandate

Acum 10 ore, popa marius a spus:

tot cu aceasta interfata de masurare a riplului am vazut clar de ce condensatoarele cu ulei sint mult mai bune  pentru aceiasi capacitate comparativ cu cele electrolitice

Puteti sa detailati afirmatia? Adica la aceeasi capacitate si tensiune riplul este mai mic la ulei fata de electrolitic? Posibil din faptul ca si fuga de curent este mult mai mic la ulei.

Link spre comentariu

Am adunate cateva rusesti  de diverse capacitati/voltaj.marimi , o sa le folosesc , chiar arata bine si se pot insuruba bine cu talpa aferenta.Nu au capacitati mari ,dar o sa le pun paralel cu celelalte.

images?q=tbn:ANd9GcQ-_GU4rZxgQ5iJ_jQ3GfF

Link spre comentariu

Am improvizat ieri o celula CLC la care drosselul avea L=28H iar cele doua condensatoare electrolitice 10uF de tip ROE dupa care acestea din urma au fost inlocuite cu doua condensatoare rusesti in ulei tot de 10uF iar rezultatul a fost un riplu cu aproximativ 10% mai mic. Astazi am verificat si ESR celor doua tipuri de condensatoare si in mod clar cele cu ulei sint mai bune adica ESR=0,12 ohm fata de cele electrolitice ce aveau ESR=1,1 ohm

Oricum ,aceasta interfata de masura a aratat diferentele chiar daca nu au fost prea mari si in aceasta consta utilitatea ei

Link spre comentariu

0.12  ohm este o  valoare foarte buna , se apropie de idealul existent 0.1 ohm......Cel mai bun condensator pt scaderea riplului este SANYO PosCap , din pacate tehnologia este pt tensiuni mici , max 35V

Are cineva experienta  cu formatarea electroliticilor , exista , se poate masura /auzi  daca sunt formatate , sau in folosire dupa un timp se "imbunatatesc" ?

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Усилитель a spus:

0.12  ohm este o  valoare foarte buna , se apropie de idealul existent 0.1 ohm......Cel mai bun condensator pt scaderea riplului este SANYO PosCap , din pacate tehnologia este pt tensiuni mici , max 35V

Are cineva experienta  cu formatarea electroliticilor , exista , se poate masura /auzi  daca sunt formatate , sau in folosire dupa un timp se "imbunatatesc" ?

Nu voi folosi aceste condensatoare pentru filtraj fiindca sint prea bune si oricum au capacitati reduse in schimb pot fi utilizate in alte aplicatii mai pretentioase.  Condensatorii electrolitici neformatati au ESR mare, trebuie lasati cateva ore la o tensiune cu aproximativ 70% mai mica preferabil sa se inceapa cu tensiuni mai mici crescute progresiv

Link spre comentariu

Pt forrmatare se conecteaza condesatorii la o sursa de tensiune apropiata de valoarea lor maxima dar putin sub, prin intermediul unor rezistente de ordinul kiloohmilor. 

Eu am masurat injumatatirea ESR-ului dupa chiar NUMAI citeva secunde-zeci de secunde de cuplaj la tensiune apropiata de tensiunea maxima nominala, asta la niste condesatori din '82 nealimentati de minim 15-20 de ani dar nu NOS ci utilizati si recuperati din aparate vechi.

In mod normal formatarea se sfirseste atunci cind scade curentul de fuga (leakage) sub o anumita valoare (din catalog?!?). Mentinerea condesatorilor cuplati la sursa in continuare dupa asta nu mai aduce imbunatatiri semnificative.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Realizat practic acest aparat are posibilitatea sa masoare selectiv riplul de 100 Hz, brumul indus de 50 Hz ambele cu doua filtre FTB si suplimentar cu un filtru FTS setat la 300Hz pentru semnalele produse prin redresare in comutatie 

20200717_174159.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări