Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea practica a tensiunii de riplu

Vizitator

Postări Recomandate

Din cauza formei acestei tensiuni de riplu masurarea cu voltmetrele uzuale este extrem de dificila si imprecisa, de acea propun o interfata de masura formata dintr-un filtru activ cu un circuit integrat dublu de tipul LM1458 sau orice inlocuitor acordat pe frecventa de 100Hz cu o amplificare unitara si o banda de trecere de 18Hz/-3dB acesta  are proprietatea ca la iesirea lui forma semnalului este sinusoidala  chiar daca la intrare avem forma dreptunghi sau trunghi. acasta interfata este realizata practic si ajuta mult la gasirea intrefierului optim in cazul drosselelor, capacitatile optime de filtraj sau la masurarea unui drossel electronic

Link spre comentariu

Dece nu folosești ca toată lumea un osciloscop? 

Riplul conține și componente de înaltă frecventa care vor fi rejectate de filtru. 

Plus ca valoarea nu va mai reprezenta o valoare RMS ci un fel de mediere. 

Daca tot vrei sa faci un montaj dece nu faci un convertor RMS cu un integrat dedicat și pe lingă ca nu vei pierde prea mult din componentele de înaltă frecventa poate fi folosit și la altceva decit la selectat/reglat droselele.

Componenta de înaltă frecventa ar putea trece de o bobina de valoare mare datorita capacității parazite destul de mai la o bobina nu multe spire. 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, sesebe a spus:

Dece nu folosești ca toată lumea un osciloscop? 

Riplul conține și componente de înaltă frecventa care vor fi rejectate de filtru. 

Plus ca valoarea nu va mai reprezenta o valoare RMS ci un fel de mediere. 

Daca tot vrei sa faci un montaj dece nu faci un convertor RMS cu un integrat dedicat și pe lingă ca nu vei pierde prea mult din componentele de înaltă frecventa poate fi folosit și la altceva decit la selectat/reglat droselele.

Componenta de înaltă frecventa ar putea trece de o bobina de valoare mare datorita capacității parazite destul de mai la o bobina nu multe spire. 

Ai masurat de mai multe ori acest riplu cu un osciloscop Tektronix conectat la tensiunea anodica de cateva sute de volti ? Daca canalul A s-a defectat in urma acestei masurari majoritatea acestor osciloscoape mai au un canal de rezerva  B pe care se poate continua masurarea...

Link spre comentariu

Majoritatea osciloscoapelor au limitata tensiunea maxima de intrare la 300-400Vdc+peak.

La fel majoritatea sondelor 10x au tensiunea maxima de intrare limitata la 400-600Vdc+peak. Cele de 1X nici nu merita amintite.

Tensiunea anodica este cam pe la limitele lor daca nu chiar mai sus si atunci nu poti si nu trebuie masurata cu o sonda 10x normala. 

Eu persoal mi-am cumparat o pereche de sonde 100x de la magazinul polonez la un pret rezonabil (nu am nevoie de super performanta la ele) si pe alea le folosesc la masuratori la tensiuni mari pt ca rezista minim 1000V (daca nu ma insel sint de 2500V).

Deci DA, am vacut masuratori la tensiuni mari.

Link spre comentariu

Domnule  simplu riplu se poate măsura eliminând componenta dc (400Vdc...500Vdc...). Poftim avem de măsurat un riplu presupus 2mVvv(500Vdc) ce caut cu sonda 100X ? pe ce sensibilitate Y mV/div ?

Riplu vizualizat cu sonde X1 (400Vdc, componenta dc eliminată). Sus intrare L, jos ieșire L.

mix-filtre.JPG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se pare că sunt "norocos"  domnule !, timp de 40 de ani nu am reușit să bușesc intrările Y sau X .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa arata  o masurare a  riplului cu filtrul de 100Hz pe un circuit de filtraj pregatit pentru o lucrare, condensatorul de 220uF si drosselul sint doar pentru aceasta demonstratie

20200517_210834.jpg

Link spre comentariu

Da, arata bine schema dar revin, dacă tot vrei sa faci un instrument de măsură mai deosebit, dece nu utilizezi un circuit specializat pt conversia RMS?

Asa vei obține un instrument mai performant și mai precis. 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, sesebe a spus:

Da, arata bine schema dar revin, dacă tot vrei sa faci un instrument de măsură mai deosebit, dece nu utilizezi un circuit specializat pt conversia RMS?

Asa vei obține un instrument mai performant și mai precis. 

Nu cred ca merita ceruta o precizie prea mare, milivoltmetrul AC de regula este foarte precis iar valoarea medie citita de acesta poate fi convertita in tensiune RMS, oricum forma semnalului la iesirea din filtru este sinusoidala si poate ca am sa masor chiar si THD filtrului asa, doar din curiozitate insa cel mai important lucru este amplificare unitara in banda de masura de care am amintit

Link spre comentariu
1 oră în urmă, valderama a spus:

Se pare că sunt "norocos"  domnule !, timp de 40 de ani nu am reușit să bușesc intrările Y sau X .

Probabil l-ai folosit ..o data pe an. :)

Link spre comentariu
Acum 3 minute, der_doktor a spus:

Probabil l-ai folosit ..o data pe an. :)

Si-l va calibra cind va atinge 50 de utilizari.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Osciloscopul l-am folosit "rar , o dată la 100 de ani".

Diodele astea antiparalel din schemă (1,1-1,3V...limitare) ce fac ?! , presupun ca vreau sa măsor riplu în punctul A marcat pe schemă. Eexemplu  în acest punct marcat cu A pe schemă  presupun un riplu 7Vvv, te ajută diodele antiparalel ?

Dacă faci o conversie a formei de undă riplu din pct. A se măsoară corect true RMS riplu ?

20200517_210834.jpg

Se poate calcula/aproxima  RMS riplu (riplu de sus în imagine) ? dacă cunosc amplitudinea Y (Vvv).

Cât ar fi aici riplu-RMS pentru Y 7Vvv ?

mix-filtre.JPG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un riplu mai mare de 2Vvv nu merita masurat fiindca acesta este intodeauna pe primul condensator dupa redresare in schimb ce se intampla dupa drossel electromagnetic sau electronic merita fiindca are o valoare de ordinul milivoltilor si pe osciloscop se vede mai greu iar in acest caz rolul diodelor antiparalel este clar doar unul de protectie fiindca pina la incarcarea condensatorului de separare pot aparea tensiuni periculoase la intrarea filtrului

Milivoltmetrul poate masura pe prima scala 0-1mV asa ca in special pentru preamplificatoarele RIIA aceasta interfata de masurare este utila adica domeniul unde osciloscopul nu mai face fata

Link spre comentariu

In urma unor masuratori ale drosselelor electronice am ajuns  la concluzia ca  acestea nu pot concura cu  drossel inductiv bine realizat, orice condensator dupa FET nu  rezolva mai nimic, apoi tot cu aceasta interfata de masurare a riplului am vazut clar de ce condensatoarele cu ulei sint mult mai bune  pentru aceiasi capacitate comparativ cu cele electrolitice

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări