Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Robinet trecere si cupla teava plumb

alibiduda

Postări Recomandate

Buna ziua, in curand vreau sa ma apuc sa schimb teava principala de apa din curte deoarece este foarte ruginita si nu mai am nici un robinet de oprire functional.Fiind o casa veche bransamentul vine din starda pe teava din plumb intr-un camin si continua pe teava de fier pe care vreau sa o schimb cu teava PEHD.Din auzite am inteles ca ar exista cuple de compresie speciale pentru teava de plumb dar nu gasesc nicaieri, poate cineva stie de unde as putea procura asa ceva.
A doua rugaminte ar fi daca imi puteri recomanda ce tip de robinet de trecere sa montez in camin. Din putnia mea experienta am observat ca cei cu bila se blocheaza foarte repede iar cei cu seratar dupa o vreme nu mai inchid complet. Eu as opta pentru un robinet cu sertar de alama deoarece caminul in care il montez este inundat frecvent. Poate exista si alt tip de robinet care ar fi mai potrivit si eu nu cunosc.
Multumesc.

Link spre comentariu

Am şi eu această problemă cu un robinet înţepenit, primăvara deschid circuitul, toamna golesc instalaţia. Este cu bilă cu corpul din alamă.

Cineva mi-a recomandat PPR.

xccc.png

Editat de dorian 70
Link spre comentariu

Nu as pune modelul asta ca pana la urma tot cu bila e. La munca acum un an au schimbat bransamentul si au pus robineti cu bila, deja sunt intepeniti, am tras de ei o ora ca sa ii deblochez si unul nu se mai inchide complet.

Link spre comentariu

Am luat robineti de alama cu bila din coltul strazii, de la un magazin particular....chinezesti...dupa un an n-am mai putut sa-i misc.

I-am inlocuit cu robineti din Hornbach....aratau la fel si costul era identic...si in ziua de azi functioneaza foarte bine. Alta calitate. 

Link spre comentariu
La 15.05.2020 la 22:34, alibiduda a spus:

Din auzite am inteles ca ar exista cuple de compresie speciale pentru teava de plumb dar nu gasesc nicaieri, poate cineva stie de unde as putea procura asa ceva.

Nu am vazut pt teava de Pb.

Daca poti opri apa, poti lipi cu cositor un racord olandez din cupru (sau alta piesa cu filet din cupru).

Link spre comentariu

Din pacate apa nu o pot opri complet, tot mai curge putin, din cauza asta lipirea sau sudarea sunt excluse. Pana la urma cred ca voi face un adaptor din alama sau bronz prins cu coliere de inox pentru furtune.

Link spre comentariu

Eu cu robinetii cu bila am avut alta patanie. Cu cativa ani in urma am renovat locuinta si am refacut toata instalatia sanitara si de incalzire pe cupru, peste tot am pus robineti cu bila de calitate (credeam eu) Made in Italy, cumparate cu vreo 25-30 lei bucata in 2014. Fiecare robinet am actionat cam odata la 6 luni, ca sa nu se blocheze. Dupa exact 2 ani am avut o surpriza, toti robinetii au inceput rand pe rand sa curga in zona unde este tija ce se roteste, vorbim despre 10-12 robineti in total (am atat centrala termica cat si boiler electric ca rezerva). Desigur ca niciun robinet nu avea presatupa in acea zona, erau cumva turnate dintr-o bucata. Deja m-am gandit ca problema ar fi putut fi cauzata de instalator, care atunci cand a lipit niplurile si tevile, a incalzit uneori destul de tare si robinetii care erau deja insurubati pe nipluri. Am inlocuit toti robinetii cu robineti noi de acelasi tip, crezand ca problema a fost de la montare, iar la inlocuire nu a mai fost nevoie de incalzire deoarece fiecare robinet era cu olandezi, plus ca robinetii de la alti producatori sunt putin diferiti la marime si nu s-ar fi potrivit bine. Mare mi-a fost mirarea cand dupa inca 2-3 ani si robinetii noi au inceput sa curga. Este incredibil ce calitate proasta se vinde ca si calitate premium, in ultimii ani cu vreo 40-50 lei bucata. Deci degeaba este calitate Made in Italy, calitatea este foarte proasta. Si mentionez ca la mine apa calda menajera si apa din sistemul de incalzire nu depaseste niciodata 55°C, robinetii insa sunt cica certificati pana la 90-95°C. Momentan am mai incercat sa schimb toti robinetii cu robineti de la alt producator, pe cat posibil, dar nu peste tot am destul joc la tevi incat sa pot pune un robinet cu dimensiuni putin diferite.

Am inceput si eu sa cercetez domeniul asta si piata, pana la urma am ajuns si eu la concluzia ca robinetii cei mai buni sunt robinetii cu sertar. Insa la acesti robineti este indicat sa fie montate vertical si nu orizontal, deoarece atunci se elimina posibilitatea ca in partea de jos a sertarului (cum se inchide) sa se depuna impuritati care sa blocheze inchiderea completa a robinetului. Daca ar mai trebui sa renovez din nou o locuinta, as lua robinetii direct din Germania. Si la o casa mare cu centrala termina este nevoie de maxim 10-12 robineti, deci nu este investitie mare si nici nu ocupa mult loc in bagaje.

Link spre comentariu

Din pacate e plina piata de marfa contrafacuta. Totusi exista si niste repere.

1 NU cumparati din bazar. Acolo se gaseste multa marfa ieftina si...proasta (calitativ).

Nu pricep cum se asteapta unii colegi ca un robinet cu bila de 1/2 toli sa aiba bila

rezistenta la ruginire la 4 lei???

2 Evitati si magazinele mici de componente de instalatii. Multi din astia se aprovizioneaza

din aceleasi surse ca bazargii.

Personal am preferat sa dau peste 20 de lei pentru un robinet 1/2, dar mai e si o problema

de "pipaire". Daca scrie pe el Valvex sau chiar Giacomini va costa atata, dar si miscarea bilei

spune destule: nu trebuie sa se miste nici foarte greu, nici excesiv de usor. Desigur, este in

general bine sa se execute manevre cel putin de 2 ori pe an (eu as recomanda lunar, dar totusi

e cam excesiv, nu?).

Colegul Mac doar daca a dat peste un bazargiu mai hamesit sa-i ia cat pe un robinet bun, dar

in general in bazar preturile sunt principalul motiv de atractie, acolo cumpara fie nepriceputii

(cap de contabil, pretul minim), fie asa-zisii instalatori "tunari" au montat si au disparut ca

"magarul in ceata", adica au dat un tun...

Link spre comentariu

Colegul tau Mac cumpara numai din magazinele de specialitate...gen Hornbach, Leroy, s.am.d...el n-a mai fost prin piete si bazaruri de cel putin 10 ani....de fapt nici nu stie daca mai exista asa ceva.

Nu cumpara chinezarii...isi permite sa cumpere lucruri calitative! Din pacate in ziua de azi nu mai exista calitate nici la lucrurile bune si (sau) scumpe.

Asa ca nu prea ai nimerit-o cu mine cu pietele, bazarurile, magazinele din coltul strazii, europa...si altele.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Robinetele astea pt gaz, galbene, n-o fi mai bune faţă de cele obişnuite?

Au bila din alamă şi mă gândesc că nu mai rugineşte şi de aici înţepenirea.

zzz.png

Editat de dorian 70
Link spre comentariu

S-a dovedit practic datorita incapatanarii de a nu ma asculta,la o firma cu care colaborez ca ,dupa 3 robineti producatori diferiti schimbati in interval de 6 luni,cel de-al patrulea,de gaz, are deja 6 luni de serviciu ireprosabil la presiune de 5 bari.

Link spre comentariu

Spre surprinderea mea am gasit cupla de conectare cu teava de plumb la un magazin chiar in localitate. Probabil in zona nu sunt primul care cauta asa ceva si oamenii s-au aprovizionat dupa cerere. Ar fi o idee buna cu robinetul de gaz dar totusi imi e frica sa nu se blocheze deoarece apa din zona contine extrem de mult calcar si chiar nisip. Sursa de apa e direct din mai multe izvoale locale nefiltrata si netratata.

Vizavi de montarea robinetelor vertical cred ca e o idee buna,multumesc pentru sfat.

Inca nu m-am hotarat ce sa pun, voi incerca sa mai caut optiuni deoarece caminul in care  se face racordul este stramt, foarte adanc si extrem de greu de lucrat, nu vreau sa fiu nevoit sa mai intervin acolo ani buni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări