Nostalgic Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Am nevoie de un dispozitiv să-mi capteze impulsurile generate de scînteia unui motor pe benzină fără conectare prin fir , și să formeze impulsuri dreptunghiulare pentru frecvențmetru. Adică să măsor turația unui motor. Ce idei ați avea ? Link spre comentariu
Cortex Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Formezi o mica "bobina" peste firul cald dinspre bujie, sau te legi direct din bobina generatoare de impuls ( alimentarea ei) . In primul caz poti sa iei acel impuls si sa actionezi in baza unui trz pt comutare si porma printr-un TLL pt precizie . Evident cu un zenner/schotty la intrarea trz. Sper ca ati prins ideea Link spre comentariu
dorian 70 Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Mă gândeam şi eu odată la aşa ceva, să măsor turaţia la un motor pe benzină. Ce mă gândeam: - un "cleşte" din material izolator pe care să-l pun pe firul de la bujie, cu două jumătăţi feromagnetice, o bobină pe una din jumătăţi, ca un clampmetru - un circuit de limitare a vârfurilor periculoase simplu, cu rezistenţă şi zener - un trigger Schmitt cu circuit integrat sau analogic cu 2 tranzistori - indicator turaţie digital sau cu ac de la Dacie Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Exista turometre ,unele foarte ieftine ,odata cred ca am vazut si la Lidl de vanzare ,care au nevoie doar de o pata de vopsea alba pe partea rotitoare si citeste digital turatia .Sunt si profesionale ,care stiu si peste 25000 turatii ex Schmidt Tachometer DT-207L Multe modele daca cauti pe Google : photo tachometer Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Cuplaj capacitiv format dintr-o fisie de staniol de 2-5 cm infasurata pe unul dintre cabluri peste care se infasoara si capatul firului de iesire. Circuit de intrare cu filtru trece jos, clampare la alimentare si apoi intrare intr-un comparator cu o anumita referinta (din seria TLV67xx). Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Acum 4 ore, Nostalgic a spus: Am nevoie de un dispozitiv să-mi capteze impulsurile generate de scînteia unui motor pe benzină fără conectare prin fir , și să formeze impulsuri dreptunghiulare pentru frecvențmetru. O foita metalica, de ex din tabla de cupru subtire folosita la ecranat transformatoare, infasurata pe cablul de inalta tensiune si prinsa cu un crocodil. Sau doua jumatati de teava de cupru taiata dupa generatoare si lipite pe falcile crocodilului. Sursa de inspiratie: https://www.arduinotehniq.com/old/stroboLED/stroboLED.htm ATENTIE! Ai nevoie de un frecventmetru analogic sau reciproc fiindca frecventa e mica, de ordinul hetzilor-sutelor de hertzi. Photo tachometer se poate folosi doar cind ai acces usor la axul motorului. La o motocoasa sau drulba e mai greu... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 Știu , există asemenea dispozitive, dar avînd un frecvențmetru construit de mine( 1hz-200Mghz),de ce să nu-mi construiesc și un dispozitiv captator de impulsuri , materiale am disponibile orice ,. Am zis că nu vreau cu conectare, decît să plasez sonda aproape de firul de la bujie.Mă voi gîndi la o schemă. Vă mulțumesc pentru ajutor.Cînd voi pune o schemă o vom discuta. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 Am desenat o schemă L - pe o bară de ferită 4-5 cm fi 10mm 1000-3000 sp cu em , sonda captatoare de impulsuri de înaltă tensiune de la bujie . bc-ul PNP la ficare impuls negativ intră in conducție deschizînd și bc-ul NPN apare unnivel pozitiv pe R din emitorul npn-ului spre frecvențmetru care -mi numără impulsurile. Nu am pus-o încă practic . Ce părere aveți ? Mulțumesc ! Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Numarul de spire mi se pare mare.... Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Și eu.... Cred ca ajunge și cu 20-30 de spire, dar eu cred ca e mai simplu cu senzor capacitiv pe cablu. Link spre comentariu
validae Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 De ce nu doriţi cu conectare capacitivă şi doar din apropiere ? Vă împiedică ceva constructiv, sau care e motivul ? Vă temeţi să nu ajungă accidental tensiunea înaltă în frecvenţmetru ? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 15, 2020 Autor Partajează Postat Mai 15, 2020 Mulțumesc stimați colegi ! Aveam cunoștință de mai multe principii, dar vreau să fie o măsurare simplă și rapidă fără să fie nevoie să dezasamblez ceva să ajung unde trebuie. În viitorul apropiat încep experimentul. Link spre comentariu
validae Postat Mai 15, 2020 Partajează Postat Mai 15, 2020 Ca idee, puteţi încerca să montaţi un beculeţ cu Neon undeva pe carcasă, o bornă o legaţi la masă, iar cealaltă o legaţi la un mic colier sau sârmă bobinată peste fişa de înaltă tensiune a bujiei.Impulsurile de înaltă ar trebui să aprindă beculeţul, iar o fotodiodă sau fototranzistor ar putea capta din apropiere (noncontact) turaţia, prin conversia impulsurilor. Link spre comentariu
Усилитель Postat Mai 15, 2020 Partajează Postat Mai 15, 2020 Ideea lui validae mi se pare buna si deosebita ....... Orice solutie va avea nevoie de ....etalonare.... Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 15, 2020 Partajează Postat Mai 15, 2020 (editat) Da' nu trebuie tinut cont daca este in 2 sau 4 timpi? Editat Mai 15, 2020 de gica70 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum