Gilbert Sparios Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) acesta este un fragment, simplificat dar este partea care ma intereseaza sa o inteleg. schema si povestea a fost postata pe instructable aici . am incercat sa intreb creeatorul dar nu mi-a raspuns, probabil e un proiect mult mai vechi si nu atrage atentia. ideea lui este ca LT3092 folosit ca sursa lineara programabila de curent sa aiba o posibilitate de selectare curent din microcontroler, cu ajutorul rezistorilor R12..R14. ce nu inteleg eu, pentru ce trebuie sa apara si ULN2003A in schema, nu erau suficienti doar tranzistorii ? sau de ce nu, doar ULN2003A cat timp cerintele lui LT3092 sunt de 156mA iar ULN2003 poate conduce 500mA. despre acel rail de 12V din nou nu inteleg de ce. tranzistorii alesi: T1, T2, T3. explicatia lui pentru aparitia lui ULN2003 conform site-ului unde apare schema era ca: Citat T1, T2, and T3 are driven directly by the supply voltage through a ULN2003 (IC3) I have chosen this IC because it is very simple and it actually requires less space in the board than discrete transistors, also, there is no need for fast switching the MOSFETs in this circuit. si inca ceva ce nu inteleg. ce rol are LT3092. Daca shuntul de citit sa zicem de 10mOhm, pus intre J5-1 si J5-4 practic este alimentarea lui LT3092, curentul maxim trimis de sursa de 5V dar nu mai mult de 250mA; nici vorba sa fie regulat de LT3092. Nu pe iesire apare curentul regulat totusi ? ce nu inteleg oare eu ?... sau este oarecum regulat spre borna negativa ? Editat Mai 13, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Autorul comanda portile Mosfetilor cu 12V. D-aia vrea un convertor 5V-12V pentru comanda portilor. Asta e ULN2003. Curentul setat prin LT3092 nu are treaba cu ULN. Functionarea lui 3092 descrisa de autor: IC4 is an LT3092 precision current source/sink. The SET pin produces a precise current of 10uA. R10 and R11 are 0.1% precision resistances arranged in parallel that form a value of 15623ohm, this leads to a SET voltage of 0.156V. The resistance between OUT and SET program the output current, in this case, there are three resistors R12, R13 and R14 that can be enabled or disabled by MOSFET transistors. Enabling R12 (1ohm) the output current will be 156mA, enabling R13 (10ohm) the output current will be 15.6mA and enabling R14 (100ohm) the output current will be 1.56mA. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) ULN-ul pe de-o parte inverseaza semnalul de comanda a portilor si pe de alta permite comanda lor cu 12 V. Controlerul ar fi permis cel mult 5 V. La 12 V pe poarta, T1-T3 au RDSON mai mic decât la 5 V. În felul acesta, eroarea introdusa de RDSON este mai redusa. Atentie unde legati pinul 9 (în aer sau la +12 V). Îl puteti folosi ca sa realizati un strobe sau inhibit. Editat Mai 13, 2020 de franzm 1 Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 mda. se leaga, daca a tinut neaparat sa aiba <1mOhm la RDSON multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 (editat) Acum 9 ore, Gilbert Sparios a spus: ..................................... si inca ceva ce nu inteleg. ce rol are LT3092. Daca shuntul de citit sa zicem de 10mOhm, pus intre J5-1 si J5-4 practic este alimentarea lui LT3092, curentul maxim trimis de sursa de 5V dar nu mai mult de 250mA; nici vorba sa fie regulat de LT3092. Nu pe iesire apare curentul regulat totusi ? ce nu inteleg oare eu ?... sau este oarecum regulat spre borna negativa ? Vad ca se intimpla foarte des sa vii cu intrebari ciudate pe forum. Tu nu citesti mai intii datasheeturile la componente? Trebuie sa ti le explice colegii de forum? Din ce vad ai cunostinte destul de avansate in electronica, nu esti chiar un incepator. PS: Interesanta schema dar mie nu-mi place. Am lucrat foarte mult cu aceste integrat LT3092) si pot sa spun ca solutia pt comutarea gamelor este cel putin ciudata. Nu inteleg dece nu a utilizat o solutie derivata din datasheet si in schimb a utilizat o solutie ce a necesitat componente suplimentare si nici nu-i asa de precisa. PPS: si binenteles marea mea problema: foloseste un arduino pt ceva ce putea sa faca foarte sinplu cu un microcontroler banal. Editat Mai 14, 2020 de sesebe Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Da, poți elimina ULN-ul și alimentarea de +12V . Trebuie doar să alegi tranzistori potriviți pentru T1-T3. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 (editat) Acum 7 ore, sesebe a spus: Vad ca se intimpla foarte des sa vii cu intrebari ciudate pe forum. Tu nu citesti mai intii datasheeturile la componente? Trebuie sa ti le explice colegii de forum? Din ce vad ai cunostinte destul de avansate in electronica, nu esti chiar un incepator. nu esti singurul care-mi spune ceva de genul. te asigur ca citesc tot ce pot citii. cel mai probabil nu am suficienta incredere in mine. eu fiind doar un amator in timpul liber, consider ca am 1% informatii fata de voi, si-atunci...da. mai vin si intreb. spre exemplu eu, eram convins ca schema aia putea fi facuta cu doar 3 tranzistori, poate chiar un LM317 si un attiny85 sau altul cu adc pe 12biti. dar neavand incredere in mine.. asa ca-mi cer inca o data scuze fata de voi toti, dar uneori vin si eu cu ale mele intrebari. nu din comoditate, ci pentru ca am nevoie de sfaturile voastre. si va multumesc pentru ele. Editat Mai 14, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum