validae Postat Mai 11, 2020 Partajează Postat Mai 11, 2020 Sigur, doar să foloseşti o rezistenţă de precizie şi de putere suficientă ca să nu-şi modifice valoarea la încălzirea generată de curentul disipat. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 12, 2020 Partajează Postat Mai 12, 2020 Cred ca problema e pusa/transata relativ.Daca se doreste masuratoare curenta rezistoare mici e util un miliohmetru facut sau cumparat.Daca se masoara ocazional e mai utila/ieftina metoda cu ampermetru-voltmetru. Si mai se poate pune problema preciziei.O valoare precisa nu poate fi determinata decat pe o punte de precizie in conditii standard laborator.Daca masuram cu metoda ampermetru-voltmetru,dati find curentii relativ mari,apar erori legate de incalzirea rezistentei masurate.In plus apar si erorile datorate rezistentelor firelor de masura. Aici un link cu ceva date de masurare https://www.allaboutcircuits.com/textbook/direct-current/chpt-8/kelvin-resistance-measurement/ Pentru aprecierea relativa a valorilor rezistentelor mici cred ca tehnicile prezentate de Validae si Marian sunt mai mult decat suficiente.Iar ca sursa de curent constant vad ca nu s-a mentionat varianta referinta tensiune-operational-Mosfet. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2020 Partajează Postat Mai 12, 2020 3 minutes ago, BRANCA said: dati find curentii relativ mari,apar erori legate de incalzirea rezistentei masurate Tocmai de aia am si spus ca eu unul repet masuratorile la valori diferite de curent. Apoi, o rezistenta de 100m Ohm disipa 100mW la 1A, mult prea putin sa incalzeasca pana si o rezistenta de 0.25W in cele cateva secunde cat dureaza masuratoarea ( ca nu vad de ce ai tine mai mult ). 7 minutes ago, BRANCA said: In plus apar si erorile datorate rezistentelor firelor de masura. Nu exista asa ceva intr-un sistem cu 4 fire! Si tocmai asta e masuratoarea cu 2 multimetre, unul masoara curentul prin rezistenta de test, celalalt masoara tensiunea la bornele rezistentei. Nu pot exista fizic erori de la firele de masura. Singurul factor care poate afecta precizia masuratorii, este precizia multimetrelor, si aici de regula stai mult mai bine decat orice ai putea face in regim de amator. Si eu stiu ce spun pentru ca lucrez in prezent la o sursa liniara de laborator care printre muultele specificatii, se vrea a fi si de precizie, si pe langa faptul ca pe partea digitala l-am muncit seris pe Valentin, pe partea liniara am stat ore in sir sa caut solutii la diversele necesitati, si mai nimic din ce va iesi nu a fost ieftin si nici simplu ( din contra, o sa fie poate cea mai complexa sursa publicata pe forum ). Daca vrei precizie maxima deci, apelezi la dispozitive din comert, si alea costa mult. Daca nu-ti permiti, folosesti ce ai deja... Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Mai 12, 2020 Autor Partajează Postat Mai 12, 2020 (editat) dar daca..faci 2-3 masuratori scurte cu un uC, tot se incalzesc ?... buna si ideea asta. nu stiu insa unde pot gasi clesti Kelvin mai ieftini, in romania..sau undeva unde vine in vreo saptamana.. voi de unde luati chinezarii din depozite europene ? Editat Mai 12, 2020 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum