Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MiliOhmetru cu LM317


Gilbert Sparios

Postări Recomandate

Rezistenta o poti masura cu precizie daca ai o sursa de curent stabila si un voltmetru bun.

 

Acuma depinde ce sursa de curent vrei sa faci sau la care ai acces.

Link spre comentariu

Am un Miro63V3 cu care mai masor miliohm.

Dar nu face diferenta intre o sarma de 10mm si alta de 50mm. Ceva in genul imi trebuie sa masor.

Nu prea cred in povestea cu LM317, pentru ca el de la mama natura are 5% eroare in curent parca. nu?

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

o minune din aia am luat si eu de pe aliexprs cu vreo 2$ si nu am facut nimic cu ea, cred ca e buna sa infrumuseteze o carcasa nu sa dea o precizie pe care sa te bazezi.

daca o gasesc, merita sa incerc.

Link spre comentariu
2 hours ago, Gilbert Sparios said:

Nu prea cred in povestea cu LM317...

Plus variatia rezistentei intre Vout si Adj care se incalzeste si ea de la curentul care o strabate.

Link spre comentariu

Eu zic să faceţi practic sursa cu LM317 şi apoi s-o decretaţi ca inacceptabilă.Eu m-am inspirat de aici şi am făcut un adaptor cu care testez rezistenţa contactelor la relee, îşi face treaba cu brio.Pentru alte necesităţi, trebuie curenţi mai mari, dar principiul rămâne acelaşi.https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwibtsWh8arpAhVqwIsKHejOBV0QFjABegQIAxAB&url=http%3A%2F%2Fwww.aeroelectric.com%2Farticles%2FLowOhmsAdapter_3.pdf&usg=AOvVaw2CGcyhYJ7E8w6mHr77G26D

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Gilbert Sparios a spus:

Am un Miro63V3 cu care mai masor miliohm.

Dar nu face diferenta intre o sarma de 10mm si alta de 50mm. Ceva in genul imi trebuie sa masor.

 

Depinde enorm de secţiunea sârmei măsurate.O rezistivitate mare şi uşor de diferenţiat cu instrumente simple poţi găsi numai la conductori foarte subţiri, de genul 0,05 - 0,1mm. Peste astea ai nevoie de curent mare ca să produci căderi semnificative de tensiune şi aparate extrem de precise.Era bine dacă specificai ce diametru (secţiune) vrei să testezi practic.

Link spre comentariu
29 minutes ago, validae said:

Eu zic să faceţi practic sursa cu LM317 şi apoi s-o decretaţi ca inacceptabilă.

Eu "decretez" varianta cu LM317 ca fiind inacceptabila by default, adica n-am nevoie sa construiesc si sa verific ceva ce stiu bine ca este nativ prea imprecis pentru asa ceva.

LM317 nu are o precizie suficienta pentru ce este nevoie, apoi orice variatie a rezistentei shuntului modifica datele masuratorii...
 

Cel mai simplu miliohmetru este cel improvizat din 2 multimetre, orice sursa de curent constant oricat de imprecisa ar fi este perfecta.

U  multimetru se seteaza pe amperi si se inseriaza cu rezistenta de masurat, celalalt pe Vcc ( pe scala mica daca nu e cu autoscalare ) si se conecteaza cu crocodili direct pe bornele rezistentei de masurat ( neaparat pe borne, si cat mai aproape de corpul rezistentei ), ampermetrul iti zice cay curent trece prin rezistenta, si voltmetrul iti zice cata tensiune pica pe ea.

U/I ghici ciuperca ce-i.

Cea mai precisa metoda de masurat rezistente mici, o folosesc mereu pentru ca nu da gres niciodata.

Sigur, de precizia masuratorii depinde precizia multimetrelor.

Link spre comentariu

Nu a spus nimeni că o sursă de curent cu LM317 e cea mai bună soluţie, iar la 100mA rezistenţa nu îşi modifică chiar atât de mult valoarea, mai ales dacă se foloseşte una de putere suficent de mare.Apoi, să zicem că erorile cumulate (a lui LM317 şi a multimetrului) vor ajunge la 10%.Atunci când faci teste comparative, nu ai nevoie de o precizie de 0,000001% ci de un rezultat repetabil.Adică dacă verific rezistenţa contactelor unui releu, mi-e clar că dacă un contact bun (nou) are circa 0,05 Ohmi (o valoare oarecare) şi altul dă 0,5 sau 1 Ohm, nu mă mai interesează dacă valoarea indicată e 0,55 sau 1,1 Ohmi...precum nici la ESR-metru nu contează valoarea absolută, ci doar comparaţia dintre două componente, una cunoscută ca bună şi alta necunoscută.Cine vrea să măsoare cu precizie de sub 1% o valoare de 0,0001 Ohmi îşi cumpără o punte de 1000$....

Link spre comentariu

Nu discutam despre un caz particular cu ce faci tu ( ca fapt divers nu-mi pierd timpul verificand releele, cel mult verific cu functia de continuitate, daca am dubii de orice fel despre un releu il inlocuiesc cu altul nou ), ci despre cum se poate realiza un miliohmetru la modul general, si varianta cu LM317 este mult prea imprecisa pentru un miliohmetru la modul general.

In fapt LM317 poate fi folosit pentru partea de curent constant, dar inseriat cu el pui un ampermetru cat de cat precis ( multimetru setat pe ACC ), si altul pe Vcc asa cum am descris.

 

Ideea este sa te folosesti de ceea ce deja ai intr-un mod cat se poate de simplu.

Si metoda este simplificata mult daca se detine orice sursa cu reglaj de curent ( de nelipsit in orice laborator ).
In fapt si fara reglaj de curent si fara LM317 ca sursa de curent, tot rezolvi cu o rezistenta de limitare inseriata cu rezistenta si ampermetrul.
Nu conteaza valoarea, ideea e sa limitezi curentul la o valoare acceptata, precizia nu te intereseaza pentru ca ai ampermetrul care masoara precis curentul, oricare ar fi el.

 

Cand te gandesti ca un miliohmetru de precizie implica chiar si in cele mai simple forme, scheme relativ complexe si componente de maxima precizie ( inclusiv rezistentele ), nu ti se mai pare complicata metoda cu multimetrele.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Am prezentat cândva un Miliohmmetru adaptor . Pe scara de mΩ , cu un multimetru de 5 cifre pe mV ( cu două zecimale la mV ) distinge între o sârmă de 10mm și una de 50mm ( sau chiar mai scurtă)  la conductor de instalații de 2.5mmp de pildă.  Asta nu înseamnă că măsoară cu precizie acele valori . Precizie decentă am putut verifica până pe la 20mΩ ( sub 0.5%) . 

EDIT N-am apucat să mă uit pe schemele propuse dar la acele valori de rezistență metoda cu 4 fire ( Kelvin ) este obligatorie.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Că vorbeam de necesitatea verificării contactelor de la relee.Marian zice că nu stă să măsoare un releu, îl schimbă din prima.Asta nu e o opţiune chiar întotdeauna, de exemplu nu poţi avea oricând orice tip de releu la îndemână şi mai trebuie să sortezi şi din ce ai la îndemână.Să zicem că-ţi face probleme placa la centrală sau la maşina de spălat, unde sunt de obicei minim 4 relee.Nu te apuci să se schimbi pe toate fiindcă nu toate se defectează des şi mai e şi faptul că un releu de calitate ajunge şi la 25 Lei şi dacă mai trebuie să-l comanzi pe net, îşi dublează valoarea cu transportul.Ar fi aiurea să schimbi relee bune, în loc să le verifici.De obicei am plăci ,,donatoare,, cu diverse relee ce pot fi recuperate la nevoie, iar în astfel de cazuri chiar e nevoie de testarea contactelor lor.Cu ohmmetrul aparatului nu poţi discrimina bine un contact cu anumită uzură faţă de unul nou, iar valorile rezistenţei la contacte noi sunt de sutimi şi miimi de Ohm.Aici un adaptor cu patru fire, chiar şi cu modestul LM317 e foarte util.

Link spre comentariu

La fel cum spre exemplu daca primesc la depanat un amplificator cu un final ars, nu-l schimb doar pe ala si gata, ci inlocuiesc toti finalii si prefinalii cu altii noi fara negocieri cu proprietarul, daca nu-i convine poate sa si-l repare in alta parte, nu-mi bat joc de mine si nici de meserie.

Ei bine nici o placa cu relee nu poate fi o exceptie, daca unul e defect se schimba toate tot "de la sine", asa prelungesti viata unui aparat. O masina de spalat face mai mult decat cateva zeci de lei cat costa releele noi.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări