Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bransament enel


marius75

Postări Recomandate

Salut. Ma intereaseza ceva sfaturi in legatura cu un bransament nou la enel. De fapt am o nelamurire legata de montaj (sau mai bine-zis despre manopera aferenta montajului), respectiv in prima faza nu am nici o constructie pe care sa pot monta panoul de sigurante, asa ca o sa fie doar acea cutie in care se afla contorul, montata pe drum. Mie evident imi trebuie curentul, pentru asta banuiesc ca imi lasa o priza la care sa am acces. In momentul in care o sa pot monta panoul de sigurante, trebuie sa merg din nou la ei sa ma lege de la panou ? ( si desigur devizul aferent bine asezonat la capitolul "diverse").

Cu actele ma descurc, as vrea cateva sfaturi din teren. Multumesc.

LE: Exista autorizatie de constructie deja emisa (conditie obligatorie in dosarul de bransare).

Editat de marius75
Link spre comentariu

Ei vă montează BMP-ul (cutia cu contorul şi siguranţa generală), dar lângă BMP trebuie să vă montaţi personal un stâlp propriu (sau o ţeavă solidă) cu o cutie protejată în care să vă montaţi o priză şi siguranţă.Atunci când vor veni cu contorul, le spuneţi să tragă cablu până la cutia în care veţi avea o siguranţă de 25A şi o priză.Asta, ca să nu vină de două ori, cu costurile de rigoare.Eu aşa am făcut, aveam stâlpul propriu la limita proprietăţii, am montat o cutie protejată şi prevăzută cu siguranţă, priză şi placă de borne, iar când au venit să monteze contorul, le-am spus să cableze de la BMP şi cutia mea.De acolo e treaba mea ce fac, nu-i interesează pe ei....

Editat de validae
Link spre comentariu

Mulțumesc de răspuns. Gardul are stalpi de beton 30x30 cm si 2m inaltime, oare pot să mă folosesc (procedural) de unul dintre stalpi, sa montez o cutie protejata în care pun un tablou electric, siguranța și priza?

Dacă e cazul, pot turna un stâlp de beton la 30-40 cm distanta de gard. Nu știu care e procedura exacta. Din ce am observat sunt foarte stricți cu procedura, iar o rechemare e destul de costisitoare.

Editat de marius75
Link spre comentariu

La ce distanta este stalpul de bransament ?

In functie de pozitia acestuia si de locul final al BMP-ului va trebui sa optati pentru aerian sau subteran.

Ar fi tare bine (pentru viitor) ca pozitia de acum a BMP-ului sa fie cea finala de la terminarea constructiei. Pentru ca acum veti cere organizare de santier in acte iar mai apoi, neschimband pozitia BMP-ului (practic nu mai schimbati lungimi de cablu, sectiuni si tip de cablu) veti ramane pe definitiv cu BMP-ul si veti schimba doar actele trecand pe contract final de consumator casnic. Dupa cum preciza si dom Validae, pe verso-ul stalpului de gard veti monta o cutie metalica cu 2- 3 sigurante pentru consumatorii de santier.

Va trebui sa achizitionati si macar 3 m de teava zincata de 1 tol jumate (pentru confectionarea a minim 2 electrozi de impamantare, plus niste platbanda zincata de 40x4mm sau 25x4mm). 

Cred insa ca cel mai bine ar fi sa contactati o firma autorizata pentru ca dosarul de bransament nu-l puteti preda d-voastra la Enel. Plus ca ei vor sti foarte bine ce e de facut....

Ideea e sa mergeti de la bun inceput pe alegerea actuala a pozitiei BMP-ului ca fiind cea finala de la terminarea lucrarilor.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

 

Multumesc de raspuns.

Stalpul de curent este fix peste drum (10m).

Pozitia BPM-ului va fi definitiva.

Prin ianuarie am vorbit cu un reprezentant al lor si mi-a spus ca bransament aerian se mai face doar in anumite conditii (de pilda drum asfaltat inca in garantie, nu e cazul). Tot el mi-a spus ca nu mai trag "curent de santier" la persoane fizice.

Exista posibilitatea sa iau impamantarea de la ei, cost 500 lei peste celelalte cheltuieli. Zic Pas. Cu 500 imi fac o impamantare similara cu ce au ei (stiu cum au facut ei impamantarea acum  5 ani cand s-a inlocuit conductorul/stalpii in zona), doar ca impamantarea facuta de mine va fi mult mai aproape de casa si va fi numai a mea (fara risc de scurgeri de curent de la alti consumatori).

Trebuie sa vad care este procedura cu depunerea dosarului, momentan au punctele de lucru inchise. Am zis sa ma interesez inainte, sa stiu ce am de facut cand isi reincep activitatea la punctele de lucru cu clientii.

Link spre comentariu

Daca stalpul de curent e peste drum deja se complica un pic lucrurile si veti depinde de solutia aleasa de Enel si executata de firma autorizata. Un stalp nou, SE4 pe partea dvs e destul de scump, plus sapatul cu treapta si macaraua.....apoi beton turnat la baza stalpului. La traversarea carosabilului trebuie sa aveti minim 4m pana la sageata facuta de cablul aerian de aceea se impune un stalp pe partea dvs.. A doua varianta e subteran, pe sub carosabil.....cu refacerea asfaltului sau cu subtraversare in tub protector. Cum ai da-o ambele variante sunt costisitoare. Va trebui sa nu te descurajezi si sa-i dai inainte. La urma urmei constructia unei case implica si utilitatile si bine ar fi ca acestea sa fie la poarta.....insa de multe ori realitatea e crunta.

Mi-am adus aminte de un coleg de serviciu care ma intreba cam cat l-ar costa un bransament de la 125 m. Cand i-am zis ca trebuie sa planteze 5 stalpi, un SE10 de colt si patru SE4 plus cablu TYIR 3x50+35mmp......i s-au inmuiat genunchii si cred ca si la ora asta terenul ala il are scos la vanzare.

 

Bafta si spor la treaba !

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Eu am avut exact această situaţie...125m de la ultimul stâlp.Am rezolvat-o cu circa 60 mil. vechi în loc de 125mil. cum mi-au estimat atunci cei de la vechiul Renel...dar cu multă muncă fizică şi bătaie de cap.Avantajul meu a fost că branşamentul nu era intravilan, ci undeva în extravilan.Altfel eram cu totul la mâna lor. Dacă iniţiatorul doreşte detalii, îl pot ajuta prin MP...

Editat de validae
Link spre comentariu

Din pacate, pentru solutiile alese suntem la mana Enelului. Ei hotarasc solutia tehnica de bransament si emit fisa tehnica de executie . Au un anumit plan de dezvoltare zonala si tin mereu cont de transformatoarele deja existente.

Intrucat ei vor deveni proprietari pe ceea ce reprezinta circuit pana la bornele iesire contor vor ridica mereu pretentii la executie. Pe banii beneficiarului bineinteles. Ca pe urma tot ce tine de mentenanta ,reparatii si inlocuiri contoare le revine lor..... asta-i alta poveste.

Editat de un_razesh
Link spre comentariu

Este drum de țară. Din ce am mai văzut pe la alții care au tras fir subteran de curent, se face un sant, montează firul, iar șanțul este astupat la loc cu pământ. 

In taxa de branșare este inclusă manopera și materialele pentru o distanță de 20m intre stâlpul lor și BPM (așa am înțeles eu). Rămâne de văzut...

 

Editat de marius75
Link spre comentariu

Inseamna ca lucrurile nu sunt asa de complicate acolo. Daca lucrarea va fi facuta asa cum trebuie, respectand  si solutia Enel,  cheltuielile vor fi acceptabile. La urma urmei ei vor fi cei care receptioneaza lucrarea. Interesul dvs se reduce la costuri si fiabilitate, fara batai de cap ulterioare.

Acu 25 de ani se folosea CyAby de minim 3x6 mmp. Cablu armat, conductori din Cu masiv. Daca mai era si drum national se mai impunea inclusiv tub de protectie pe pat de nisip. Important era sa nu stea cablul pe bolovanis. La tasare apareau problemele.

 

Bafta si spor la treaba !

Editat de un_razesh
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am depus ieri dosarul, mi-a zis că în 30 de zile o sa vina cineva de la ei să facă o constatare în teren,  după aia probabil mai trebuie ceva acte până la inceperea efectiva a lucrărilor.

 Cutia în care pun priza și siguranța mă gândeam sa o fac eu, am câteva carcase pc. Acum nu știu dacă ei au pretenția sa fie o cutie cumpărată din comert (cam 200lei) sau merge și una făcută acasă  (dar bine protejata la intemperii/umezeală).

Link spre comentariu
Acum 1 oră, marius75 a spus:

... mă gândeam sa o fac eu, am câteva carcase pc...

Acele carcase sunt total improprii pentru ce aveti dvs. nevoie!

Acum 1 oră, marius75 a spus:

...merge și una făcută acasă  (dar bine protejata la intemperii/umezeală).

Va sugerez sa cautati cutii pentru echipament electric de exterior scoase la casare sau...abandonate!....obligatoriu cu garnitura de etansare la usa...ceva de genul:

IMG_1899 (FILEminimizer).JPG

Link spre comentariu

Am cumpărat o  cutie de tabla "panou electric de exterior", siguranțe automate, un panou de siguranțe și o priză. Urmează sa le montez pe stâlp. 

Mai am o nelămurire legată de costuri. Am vorbit cu mai mulți cunoscuți si n-am reușit să aflu o treabă. În cazul meu stâlpul este peste drum de pământ, la 10m de locul unde vreau sa monteze BPM. Conform ordinului ANRE costul ar fi 2.500 lei (fără tva) pentru branșament subteran monofazat standard cu împământare pentru 20m. În acei bani sunt incluse materiale si manopera? Ori firma care vine sa facă lucrarea mai întocmește un deviz de (alte) câteva mii? 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări