Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit cu fotorezistor pentru lampa 5v 2A


Teodor91

Postări Recomandate

Buna dimineata,

 

  Sunt nou pe forum si as avea nevoie de ajutorul vostru pentru ca pe google am gasit numai prostii. Asa cum am scris in titlu, as dori sa construiesc un circuit cu fotorezistor care sa actioneze o lampa ce functioneaza la 5V 2A. Nu vreau sa cumpar una gata facuta ci as dori schema electronica si lista cu componentele necesare. 

 

 Daca ati putea sa ma ajutati, va raman dator. O dimineata frumoasa :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    3

  • Teodor91

    3

Zile populare

Top autori în acest subiect

De unde ştii că ai găsit numai prostii, dacă nu ai încercat ?  Trabuie musai fotorezistenţă, sau se poate şi cu fotodiodă sau fototranzistor ? Vrei să se aprindă progresiv sau la puterea maximă ? Lampa e un bec cu incandescenţă, un led de putere ?

Link spre comentariu
7 hours ago, validae said:

De unde ştii că ai găsit numai prostii, dacă nu ai încercat ?  Trabuie musai fotorezistenţă, sau se poate şi cu fotodiodă sau fototranzistor ? Vrei să se aprindă progresiv sau la puterea maximă ? Lampa e un bec cu incandescenţă, un led de putere ?

 

 

Tot ce am gasit se alimenteaza la 12v - 24v - 220v. Eu vreau sa se alimenteze si circuitul la 5v. Poate fi cu fotodioda, fotorezistor sau fototranzistor, atat timp cand in camera se intuneca, lampa sa se aprinda.Lampa este formata dintr-un ansamblu de LED-uri (4-5 led-uri) care se alimenteaza printr-un cablu USB. Sursa ei de alimentare a fost de 5V 1Ah si am inlocuit-o eu la 5V 2Ah. As dori si circuitul sa il alimentez de la aceiasi sursa de curent.

Link spre comentariu

Uite ceva foarte simplu:

Ca să lumineze bine, trebuie scăzută rezistenţa de 330 Ohmi serie cu ledul pe la 100 Ohmi, tranzistorul Q2 înlocuit cu unul mai puternic gen BC337 sau BD237.Pragul de la care începe iluminarea se reglează tatonând  valoarea rezistenţei din baza lui Q1 punând un semireglabil de 1k şi reglându-l astfel încât ledul să se aprindă la nivelul de iluminare ambiantă dorit.

Un minus mare al schemei e lipsa unui prag ferm de comutare, ledul va începe să lumineze progresiv, nu se aprinde brusc la nivelul maxim.

Automatic-Street-Light-Control-System.-2

O variantă mai bună, foloseşte un integrat ,,timer,, tip LM555 ca să comute la un prag ferm şi reglabil din potenţiometrul de 1MOhm. Funcţie de curentul cerut de leduri, se reduce rezistenţa de limitare din pinul 3 sau dacă acest curent depăşeşte 200mA cât poate debita un LM555 în capsulă cu 8 pini, se utilizează un tranzistor

extern ce comandă ledurile.Deşi schema e dată la o alimentare cu 9V, funcţionează bine şi la 5V cu modificarea rezistenţei de 220 Ohmi în sensul scăderii valorii ei.

 

713d747a4aad4baf30795a106c101463.png

 

 

Aici se foloseşte un tranzistor extern care poate comanda leduri ce consumă mai mult de 200mA.Ledul roşu şi rezistenţa lui de 10k pot lipsi.Rezistorul de 1M se înlocuieşte cu un potenţiometru semireglabil.Tranzistorul NPN poate fi un BC337 sau de putere mai mare, caz în care se reduce rezistenţa de 1k  dintre pinul 3 şi baza tranzistorului la câteva sute de Ohmi.

f049iytiaqmjagi-medium.jpg?w=648&h=441

 

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc frumos pentru ajutor. Sincer sa fiu as incerca sa cumpar PCB si componente pentru toate. As incerca sa fac toate trei schemele si sa tin cont de sfaturile pe care mi le-ai dat. Toate schemele au cate un singur LED la baza. As putea totusi sa folosesc lampa mea cu 5 LED-uri in serie?

Link spre comentariu

Cinci leduri albe înseriate se aprind ferm pe la circa 15V, deci lampa aia fie are un circuit ,,boost,, care ridică tensiunea de la 5V la minim 15V, fie are ledurile legate în paralel.Dar indiferent cum le are legate, câtă vreme are nevoie de 5V,  montajul cu LM555 şi tranzistor de comandă le poate aprinde fără probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări