rent Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 Buna ziua .am achizitionat o lampa pe led pentru acvariu si nu stiu sa i reglez intensitatea.probabil este prea puternica pentru ca fac GDA pe geam si plante.Mentionez ca acvariul are 180 cm lungime .20 cm latime si 40 cm inaltime.Asta e fisa tehnica a ledurilor. Link spre comentariu
validae Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 Păi dacă nu dai detalii, nu ştiu cum te poate ajuta cineva.Ce alimentare are, direct de la reţea, sau alimentator de 12V ? Link spre comentariu
XAN77 Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 Din poză reiese că se alimentează la 24V. Ce fel de alimentator ai? Are intrare de dimming? Probabil că nu. Din datele date reiese că ai cam 90 lumeni per litru de apă, ceea ce este mult din câte îmi amintesc eu (că nu mai am acvariu de ceva ani). Poate nu ar fi chiar mult dacă ai injecta CO2 și nutrienți pentru plante pe măsură, dar la 90 lm/l cred că e dificil de menținut echilibrul. Link spre comentariu
validae Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 Asta e ceva de genul ,,pe mama o doare undeva în dreapta, ce-o avea oare ?,,....de parcă aici sunt ghicitori în glob de cristal.Greu o fi să pui o poză cu ce ai acolo..... Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 M-am uitat snitzel pe net.Astea sunt leduri specializate pe acvarii.Si au o multime de variante de comanda,comerciale.Pana la urma ce doreste colegul?Reinventarea rotii?S-au nu stie ce dispozitiv sa comande... Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 8, 2020 Partajează Postat Mai 8, 2020 (editat) GDA (Green Dust Algae)... Subiectele care nu au finalitate clara si arunca termeni si acronime fara sa le explice nu au ce cauta aici, dar esti la prima postare si incerc sa fiu rabdator. 1. Solutie: folosesti dimensiunea "timp". Adica gasesti "dozarea" aprins / stins a sursei luminoase care este potrivita. - se poate face cu o frecventa mare (PWM) incat sa fie insesizabila palpairea pentru oameni si probabiil la fel pentru pesti sau plante. - se poate face cu o frecventa foarte joasa, in speta folosind un temporizator, care sa tina lumina intervale stabilite o data sau de mai multe ori pe zi. Energetic cele doua solutii sunt echivalente, in mare parte la fel si pentru plante. Insa algele au cicluri de diviziune scurte, deci posibil ca durata maxima de lumina care sa te ajute sa fie sub 2-3 ore. Adica mai bine ai lumina de 3 ori pe zi timp de 2 ore decat o singura data 6 ore. Explicatia ar fi probabil ca alga trebuie sa faca fotosinteza peste 3 ore pana sa aiba suficienta energie pentru diviziune... daca nu regreseaza in timpul intunericului si apoi o ia de la inceput, deci practic nu se mai prea divide. Plantele au masa biologica mai mare si nu vor fi afectate atat timp cat energia totala va fi cea care le trebuie. 2. Acvaristica (imi permit sa fac acest off-topic), electronistii nu au de ce citi sectiunea asta daca nu sunt si acvaristi. - nu crezi ca este de bun simt sa ne spui daca este apa dulce sau sarata? trebuie sa deducem noi? - 163W este o gluma buna. Acvariul ala are 150l. Acvariul meu de 50l are instalat 3W de leduri si functioneza circa 6 ore pe zi, in doua etape. Da, ai citit bine TREI Watti. Atat. Probabil ca ai luat lumina pentru un acvariu de 180cm dar ai uitat sa spui ca ai dimensiuni atipice... Un acvariu tipic de 180cm are peste o tona de apa... dar cu leduri bune i-ar ajunge sub 50W pe led. Ca acvarist TREBUIA sa stii ca algele se dezvolta cand au ce le trebuie: - lumina (la tine este un exces grotesc, care deja explica fenomenul) - nutrienti (ai dozare de azot facuta?) adaugi CO2? - presupun ca apa si temperatura este ceva acceptabil pentru alge in orice conditie... Imi face impresia ca esti incepator, cineva cu experienta rezolva singur situatia, nu intreba aiurea... noroc ca la acvarii ma pricep eu (dar care era sansa?). Un incepator va chinui si omori ceva pesti... dar daca tot faci asa ceva macar incepe si tu cu ceva decent pentru un incepator probabil 50-100 litri si oricare dimensiune sub 60cm... apoi treci la mai multe bazine, la reproducere etc, etc, etc... si de abia dupa niste timp (citeste ani) treci la dimensiuni peste 1 metru... Spor! Editat Mai 8, 2020 de Dxxx Link spre comentariu
rent Postat Mai 8, 2020 Autor Partajează Postat Mai 8, 2020 exceptand aroganța,accept comentariile.multumesc pentru sfaturi.step by step lucrurile se invata daxa exista pasiune. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 Care aroganta? - nu ai dat date incomplete?... nici acum nu ai binevoit sa clarifici... - nu este corect ca esti incepator si te-ai angajat la ceva care te depaseste? Acvariul este un mediu relativ izolat/inchis si nu se poate castiga experienta exclusiv din lectura, fara experienta din pacate nu te descurci din ce afli pe forumuri... Nu este ceva la care sa progresezi repede pentru ca esti inteligent sau ai informatii pe care le consideri bune. Si nu este nici un divertisment usuratic... din pacate cei care platesc cu viata sunt pestii si nu "acvaristii". - nu ai luat o putere instalata led cel putin de 10 ori mai mare decat necesara? Faptul ca ai generat singur o situatie care este criticabila te priveste numai pe tine. Si oricum oricine poate sa greseasca. Si daca sunt prea multe greseli... In rest ai primit si sfaturi si atentie, nu aroganta. Daca precizai ce tip de apa ai, poate mai primeai si sfaturi suplimentare. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 La 08.05.2020 la 14:39, Dxxx a spus: macar incepe si tu cu ceva decent pentru un incepator probabil 50-100 litri si oricare dimensiune sub 60cm... Cu cat e mai mic, cu atat acvariul e mai greu de stabilizat si mentinut. In rest, e clar ca e acvariu de apa dulce, ce treaba ar avea cu lumini de plante in el daca ar fi de apa sarata? Link spre comentariu
validae Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 Genul ăsta de topicuri, în care se aruncă o problemă dar fără să se dea detalii nici când sunt cerute în mod expres de colegi, eu le trimit direct la Pubelă......a pus doar fişa unui led, dar câte leduri are, ce sursă are....rămâne să ghicim noi. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 9, 2020 Partajează Postat Mai 9, 2020 Vali are perfecta dreptate, dar am lasat topicul ... asa, ca pasionat de acvaristica. Liviu - se vede ca esti acvarist ... tocmai de aia am zis peste 50l pentru ca multi cred ca este simplu si dragutz sa chinuiasca niscai pesti in 5, 10 sau 15l ... si nu au nici cea mai mica idee cum sa mentina si sa echilibreze sistemul. Tu crezi ca daca a luat 160W pe led pentru 150 litri ???? a fost mai rational in a selecta iluminat crestere plante? Mie mi se pare ca nu am argumente sa cred ca acolo s-au luat decizii logice, iar consecinta este ca nu pot face vreo judecata corecta eu, pentru ca probabil premisa este dubitabila. Ideea este ca astfel de subiecte te predispun la deductii si riscul este ca eu si cu tine sa discutam aiurea pe deductii in timp ce initiatorul nici nu (mai) este interesat de subiect. Link spre comentariu
RealAlex Postat Mai 11, 2020 Partajează Postat Mai 11, 2020 (editat) Filtru cu lampa UV ai? Eu de cand am montat un asemenea filtru am cam scapat de majoritatea problemelor. O perioada a fost scos din priza si algele au reaparut. Deci ar merita sa intercalezi pe circuitul de recirculare / filtrare al apei, acest filtru cu lampa UV, asta daca ai filtru extern. Editat Mai 11, 2020 de RealAlex Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 11, 2020 Partajează Postat Mai 11, 2020 Mai simplu ar fi sa nu le creeze conditiile de dezvoltare, nu sa le omoare cu UV. Asta este deosebirea dintre tratamentul simptomatic si cel curativ. Link spre comentariu
rent Postat Mai 11, 2020 Autor Partajează Postat Mai 11, 2020 multumesc.momentan am redus timpul de iluminare. l am împărțit in 2. cate 3 ore cu pauza de 4 ore. Si am redus si intensitatea la 15 % din valoarea lor maxima.vedem ce iese Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 11, 2020 Partajează Postat Mai 11, 2020 Da' pana la urma ne spui daca este apa sarata sau dulce? Link spre comentariu
Postări Recomandate