feri.visky Postat Mai 6, 2020 Partajează Postat Mai 6, 2020 Nu înţeleg de ce, dacă IPRS tot a făcut acel circuit integrat βU1014N, (care apoi nu s-a mai folosit la nimic) nu au făcut şi o superheterodină gen RIC sau un pic mai mare. Am verificat idea... Adăugând un circuit modulator/oscilator local, superheterodina cu un trafo F.I. funcţionează perfect şi în cască. Am folosit bobina oscilatoare şi primul F.I. de la S631T, un BC107B! şi gata "superheterodina". "Prinde" cinci posturi... De ce nu au făcut-o? Întrebare retorică... 3 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 (editat) Se puteau face multe, chiar cu nivelul tehnologic de atunci. Cu siguranță aveam ingineri buni care nu duceau lipsă de viziune. Dar nu se mai complica nimeni în ultimii ani dinainte de '89, în contextul obsesiei cu economia de materiale și a nenumărate piedici. Când directivele erau "cât mai ieftin, cât mai redus" n-aveai nicio șansă să upgradezi vreun aparat ori să creezi ceva nou. Doar să "mai tai din ele" După '89 au căzut restricțiile și directivele de la partid dar industria noastră s-a trezit "liberă" intr-o piață mondială unde nu mai avea nicio șansă pe linia produselor de larg consum. Dar se putea retehnologiza pentru a produce aparate/ componente de calitate în domenii "mai de nișă" ale electronicii. Adică pe o piață mai scumpă, unde avea șanse reale. Dar nu s-a vrut, au venit "directive" de pe alte meleaguri. Cam asta ar fi în puține cuvinte istoria tristă a industriei electronice românești ... Editat Mai 10, 2020 de +_Florin_+ 1 Link spre comentariu
feri.visky Postat Mai 14, 2020 Autor Partajează Postat Mai 14, 2020 Interesant este că şi acest integrat este "calificat" în funcţie de performaţe cu puncte de vopsea. Am comparat unul cu punct alb şi unul fără punct, diferenţa este notabilă chiar şi la ureche. Aşa funcţionează şi RIC-urile... Referitor la "directivele" de afară nu prea cred în ele văzând politicieni patri(h)oţi gata să vândă orice pentru un comision gras... Oricum nu vom afla noi mare lucru din istoria de zastrului industriei. Acum asistăm neputincioşi la tăierea pădurilor... Back to topic... am făcut montajul pe un bread board... perfect funcţional şi în cască şi în difuzor prin intermediul unui amplificator integrat dedicat LM386N 2 Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 14, 2020 Partajează Postat Mai 14, 2020 Nu au facut asa ceva din pricina timpului total de manopera si dificultatii de reglaj. O superheterodina care sa aiba vreun avantaj asupra acelei jucarele cu amplificare directa fi necesitat tensiune mai mare de alimentare, nu mai era suficienta o pila R6, si...toata tarasenia era complet inutila, exista deja in comert radioreceptorul de buzunar "Cora"-345 lei(cand aveai noroc sa-l gasesti). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum