Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AC voltage reader Bascom

Cilibiu

Postări Recomandate

Am vazut si eu ca nu corespunde frecventa stiuta de 50hz cu numarul diviziunilor de pe osciloscop cu 5ms/diviziune.

O sa verific si revin cu info daca este o problema cu osciloscopul sau chiar asta e frecventa de iesire din integrat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

27

• cirip

9

• nico_2010

7

• djvas

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am verificat osciloscopul si intradevar este decalibrat.

Am adus un osciloscop digital de la un prieten sa fac cateva masuratori.

Semnalul este variabil de la 47hz la 53hz iar peste el am zgomot de mai multe frecvente. Peste sinusul de aprox 50hz am si alte frecvente cum ar fi 100hz, 1khz, 14mhz....etc.

In schimb daca afisam tensiunea rms a sinusul de aprox 50hz corespundea cu curentul de sarcina , am testat si cu smps si cu bec, ambele masuratori au fost foarte precise, de ex.consum 0.58A pe osciloscop aveam 58mV rms.

Am incercat sa fac un filtru cu o rezistenta de 4.7k si 330n, semnalul era mult mai curat dar la fel oscila intre 47-53hz cu aprox, dar valoarea rms nu mai corespundea cu curentul consumat, 0.26A -22mV, 0.58A-52mV, 1.23A-109mV.

Link spre comentariu

Păi peste tot ai lăsat de înțeles - eu cel puțin așa am priceput - că măsori un curent printr-un consumator alimentat la rețea . Era bine să spui de la început că nu e așa . Ai fi primit, probabil, alte sfaturi . Sugestiile colegilor se bazau pe presupunerea că ai o frecvență fixă, recte 50Hz. Dacă nu e așa, soluțiile sunt altele . Va trebui de pildă să asiguri o sincronizare a măsurătorilor cu rețeaua , să măsori un număr întreg de alternanțe ale semnalului numărând aceste alternațe ( prin sesizarea trecerilor prin zero ) , nu plecând de la o cifră dată . Frecvența de eșantionare trebuie de asemenea suficient de ridicată pentru a obține același ( aproape) număr de eșantioane pe fiecare alternanță . 

Link spre comentariu

Can am postat am scris clar ce ai zis tu.

Masor curentul consumat de o sarcina legata la retea. 

Am pus seria integratului ca sa se stie despre ce este vorba.

Am pus poze cu semnalul cand ati cerut.

Am verificat osciloscopul cum ati cerut.

Am spus cat mai multe detali despre tot ce am masurat si ce am facut.

Am cerut un cod ca exemplu in basom pe care nu lam primit ca sa am un punct de plecare.

Si acum tot eu as fi devina ca nu am stiut multe lucuri?

Link spre comentariu

Iertare dacă s-a înțeles așa , nu e vorba de nicio vină aici.

Dar pentru mine tot nu e clar - ce anume are frecvența variabilă de la 47Hz la 53Hz ??? 

Iar ca să primești un cod ca exemplu trebuie mai întâi ca lucrurile să fie clare privind cerințele și condițiile concrete .

Scrierea codului e până la urmă cea mai mică problemă . Mai întâi trebuie găsit sau creat algoritmul care rezolvă problema . Apoin trebuie personalizat în funcție de datele concrete și abia apoi se scrie codul într-un limbaj sau altul . 

Încă de pe prima pagină @cirip ți-a explicat cum se face - presupunând o frecvență a rețelei de 50Hz. 

Nicăieri nu ai spus că nu e așa . Ți s-au cerut apoi diverse lămuriri pe care le-ai dat așa și așa . 

Deci nu poți să ceri un răspuns corect, concret și complet până nu dai lămuriri în aceași măsură .

Și apropo de vină. Păi cu siguranță nici unul din colegii care au încercat să te ajute nu sunt vinovați de lipsa informațiilor . 

Și cu asta eu mă retrag - oricum nu mă pricep la BASCOM . Îți doresc succes!

Link spre comentariu

Sincer nici nu mai stiu cum sa mai explic.

Doar aseara am aflat ultimele informati legate de variatia frecventei si ce zgomot am cu ajutorul prietenului meu care are osciloscop digital. 

Daca nu am osciloscop digital inseamna ca nu mai rezolvam probleme?

Raman la ultimul cod care cat de cat ma satisfacut si asta e.

Oricum am invatat multe lucruri legat de esantioane.

Numai bine.

Link spre comentariu

Pentru numele lui Dumnezeu ! Am zis că mă retrag dar aș vrea să lămurim asta . Variația aia a frecvenței e la rețea sau din ce dispozitiv iese frecvența aia ?

Pentru că la rețea nu poți să ai nici pe departe o asemenea variație . 

Link spre comentariu

Nu stiu pe unde experimenteaza colegul dar se poate sa aiba consumatori cu regim deformant in retea.

Sunt atatea aparate cu surse in comutatie nefiltrate ca nu m-ar mira.

Variatia de frecventa  ce o sesizeaza ar veni de la ele.

Pune un filtru de retea inainte de bec, poate se normalizeaza situatia.

Just for test, daca mai ai chef.

Link spre comentariu

Te referi sa pun un filtru de retea inainte de a alimenta tot montajul. O sa incerc si asta sa vad daca se schimba ceva.

Variatia frecventei este la iesirea din CI nu frecventa retelei. Oscilatia o am si fara becul conectat ca consumator. 0.26A consum este de la sursa aceea micuta de 24v 0.5A care alimenteaza display-ul si arduino si la fel variaza frecventa. Indiferent de consumator variatia aceea este tot timpul. O sa incerc sa analizez mai in detaliu foaia de catalog a IC-ului.

Link spre comentariu

Dupa o purificare a foi de catalog a CI am gasit urmatoarele informati din poza atasata.

Am schimbat condesatorul de filtrare de la 1nF la 470nF, iar dupa ce am schimbat condesatorul semnalul arata ca in a doua poza mai jos.

Am incarcat din nou codul in care urmaresc cea mai mare si cea mai mica valoare a tensiuni din care scad valoarea mica din cea mare si o impart la 2, dupa care o inmultesc cu 0.707 si rezultatul pe ecran este exact cel corect, am facut teste cu loop de 1ms si cu loop de 10uS, rezultatele sunt aceleasi.

In foaia de catalog zicea ca daca se doreste a se urmari un interval mai mic de frecvente sa se foloseasca LOW filter sau sa se modifice valoarea condesatorului din pinul 6 al CI pentru frecventa dorita , asta scapand de NOISE.

Nu am folosit esantioane sau alte lucruri mai complicate, si totul rezultatul a iesit neasteptat de bine.

Codul mai jos pentru cei care sunt interesati.

Osciloscop 10mS divizune , 100mV diviziune.

$regfile = "m328pdef.dat"
$crystal = 16000000

$hwstack = 100
$swstack = 120
$framesize = 100

$lib "glcdra6963.lib"

Config Graphlcd = 240 * 128 , Dataport = Portd , Controlport = Portc , Cd = 1 , Rd = 3 , Wr = 4 , Ce = 0 , Reset = 2 , Fs = 6 , Mode = 8

Cursor Off Noblink
Cls

Dim X As Word
X = 0

Dim Adcv As Word , Volt As Single
Dim Vol(30) As String * 6

Dim Y(50) As Word
Dim Temp1 As Single
Dim Temp2 As Single
Dim Temp3 As Single

Const Dif = 5 / 1024
Const Volt_div = 0.001
Config Adc = Single , Prescaler = Auto , Reference = Avcc
Start Adc

Cls

Temp3 = 2500.0
Temp4 = 2500.0

Do

X = X + 1
Adcv = Getadc(5)
Volt = Adcv * Dif
Volt = Volt / Volt_div

If X < 150 Then
If Volt > Temp3 Then
Temp3 = Volt
End If

If Volt < Temp4 Then
Temp4 = Volt
End If
End If

If X > 150 Then

Temp1 = Temp3 - Temp4
Temp1 = Temp1 / 2
Temp1 = Temp1 * 0.707

Vol(23) = Fusing(temp1 , "#.")
Vol(23) = Format(vol(23) , "     0")
Locate 1 , 1
Lcd Vol(23) , 100 , 90 , 4 , 0 , 0
X = 0
Temp3 = 2500.0
Temp4 = 2500.0
End If

Waitms 1

Loop

End

ACS712.PNG

20200511_002819_003_01.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Ce ai tu acolo este un semnal perturbator cu o frecventa de 50 Hz si are drept posibila cauza (una dintre multele cauze) lipsa unui traseu de masa corespunzator. Ti-am mai spus, ai trasee care se comporta ca o antena, dar tu nu ... Batman! Acest gen de semnal l-am vazut de multe ori pe montaje in JF care nu aveau un traseu de masa comun cu calculatorul (in cazul meu) si asta doar pentru ca sursa in comutatie nu are conexiune de impamantare! 

Link spre comentariu

Nu te-am contrazis ca nu este adevarat, atat timp cat nu detin contrariul tin sa cred ca e adevarat ce spui, insa conform unui cablaj origina vs cablajul meu diferentele sunt mici, doar lungimea acelor trasee in schimb traseul de masa este la fel ca la cablajul de fabrica, izolarea este mult mai buna decat la cablajul de fabrica, traseele de forta sunt departe de traseele de semnal, cu exceptia unui singur traseu care alimenteaza o sursa foarte slaba ca putere, insa este posibil cat de slaba sa fie ea totusi sa afecteze semnalul.

In concluzie : atat timp cat afisarea pe ecran este stabila si precisa (90mV pe ecran la un curent de 0.906A) nu mai conteaza daca semnalul meu este perturbat.

Afisarea asta este doar ca si o informare pentru mine nu ca un lucru critic.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări